We Came As Romans - Understanding What We've Grown To Be (2011)

11.10.2011 11:37

Rok vydání: 2011
Label: Equal Vision Records
Délka: 47:34, 12 skladeb
Odkaz: https://www.myspace.com/wecameasromans
Země původu: USA
Žánr: Metalcore / Alternative post-hardcore
+ skvělý zvuk; screamy; texty
- žádný výraznější posun oproti předchozí desce
Hodnocení: 70 %
Doporučené skladby: Understanding What We’ve Grown to Be, A War Inside, Mis//Understanding


Pokud jste ještě neměli tu čest s americkými We Came As Romans, pak vězte, že tahle banda funguje od roku 2005, kdy se dala dohromady v michiganském městě Troy. Jejich první studiové album To Plant A Seed (2009) zaujalo kritiky i fanoušky neotřelým spojením klasického metalcoru s prvky vážné hudby a elektroniky. Díky této inovaci se WCAR po vydání desky objevili na pódiích takřka po celém světě vedle takových veličin jako Parkway Drive, Asking Alexandria či Megadeth.

To Plant A Seed je jedno z mých nejoblíbenějších alb vůbec, a tak jsem se na novinku extrémně těšil. Po prvním poslechu ve mně však zavládlo mírné zklamání, protože co se hudby a stavby skladeb týká, vydali We Came As Romans v podstatě mladší sestřičku předchozí desky. Zvuk je sice preciznější a jaksi vybroušenější, ale jinak zůstává tato parta stát na místě. Stále stejný vzorec – David Stephens odeřve sloku, Kyle Pavone nastoupí s čistě zpívaným refrénem, tempo občas zpomalí, propojí se to klavírem, houslemi či syntetizátory... a tak stále dokola.

Á propos, Davidovy screamy jsou excelentní, a i když jsou v podstatě stále v jednom tónu, poslouchají se příjemně. V případě Kyleových clean vokálů je patrné až přehnané využití auto-tune a občas vám připadá, jako byste už ten refrén někde slyšeli. Naopak využití nápaditých klavírových a houslových linek album hodně oživuje a dodává jednotlivým skladbám osobitý punc. Je třeba dodat, že WCAR jsou mistry různých nenápadných technických vyhrávek, které na první poslech nejsou až tak zřetelné a vy je objevíte třeba až po několika přehráních.

Textově na sebe Understanding What We’ve Grown To Be bere poněkud temnější háv. Zatímco na debutu zněla pozitivní hesla jako „We are nothing without brotherhood“, na jeho nástupci si hlavní textař Joshua Moore (první kytara) všímá spíše lidských strastí a výzev, které překážejí člověku v dospění. „Jako kapela jsme zjistili, že v našem životním stylu je spousta negativních věcí, jež jsme si dříve neuvědomovali. Tahle deska je o vyrovnávání se s nimi, o snaze tyhle špatné věci změnit,“ uvádí Moore.

Sečteno, podtrženo: Understanding What We’ve Grown To Be je kvalitní placka vyzrálé kapely, která starší fanoušky možná mírně zklame, avšak nové může nadchnout. Tak jako tak rozhodně stojí za poslech.

 

DAN HROMADA