VAULT13 - Your God Is a Lie (2013)

22.09.2013 11:59

Datum vydání: 15. 9. 2013
Label: Sony BMG
Délka: 21:16 / 6 skladeb
Odkazhttps://www.facebook.com/wearevault13
Země původu: Itálie
Žánr: Metalcore / BFMV core / TDEP core
+ chytlavost, konstantní kvalita, zpěv/řev
- nic výjimečnýho
Hodnocení: 80 %
Doporučené skladby: Martyrs, Almost Dead

 

Itálie, slunce a žár, papamobily a chlupatý břicha s knírama nad penisem. Proti tomu Fallout s jeho výjimečným grálem (neříkejte, že jste si na to při pohledu na název kapely nevzpomněli). Skloubit tyhle dvě věci, osolit metalcorem a na světě je jihoevropská formace Vault13. Konkrétněji jejich fungl nová zkrácená platna Your God Is a Lie.

Pro nedočkavce na začátek shrnu: šest skladeb, které se vám nějakým záhadným způsobem jsou schopny dostat pod kůži. Otevíráme po italsku – pěkně pomalu, ale s grandiózním vrcholením – Your God Is a Lie! Zapamatovatelná pecka. Druhou skladbu Martyrs hrajou The Dillinger Escape Plan, ne? Nehorázej nářez, kterej se zlomí v trošku pomalejším středu, ale ty sloky jako kdyby vyřvával sám Greg Puciato. Pětka The Undertaker’s Smile přináší pěkný sbory, šestnáctky a akordy jako ze starejch desek BMFV. A jsem schopen říct s naprostou jistotou, že skladby Vaultu se zlatý éře právě takových legend značně přibližují. Dokonce jim občas cvrnkaj o zadek. Poslední Almost Dead pak hraje softball s vašima boltcema: „The less you care the more you gave, I’ll take this to my grave“.

Občasnej syntetizátor prozradí, že kluci v Itálii rozhodně dobu nezaspali. Celé EP je protkané zajímavými nápady, které jsou spíše z toho ráznějšího soudku a beach si při jejich poslechu v Rimini moc nezahrajete. Repetitivní refrény tu zní značně neoposlouchatelně, hlas vrchního zpěváka Alberta bohatě vyplňuje jak středy, tak vejšky, a hlavně po jednom přehrání víte, že ten chlap umí zatraceně dobře screamovat. V melodičtějších pasážích se lehce zasmějete jeho angličtině, což je nešvar, kterej neanglický kapely asi nikdy nenapraví, a budeme se s tím muset prostě smířit. Na druhou stranu je třeba říci, že zrovna v případě Vault13 si z toho hlavu moc dělat nemusíte, protože tahle angličtina patří k těm stále lepším neaglosaskejm kouskům.

Vault13 nepřinášejí v zásadě nic novátorskýho, ale celé EP zní značně vyspěle a drze zároveň. Mastering: špičkový. Verdikt: vysoce nadstandardní moderní kytarovka.

Míra Kajan

 

 

Čtěte také: