The Swellers - Good For Me (2011)

02.08.2011 19:12

Datum vydání: 2011

Label: Fueled by Ramen

Délka: 33:12; 10 skladeb

Odkaz: theswellers.com

Země původu: USA

Žánr: Punkrock / Pop-punk

+ chytlavé melodie; vokál; nazvučení baskytary

- pouze 10 skladeb

Hodnocení: 80 %

Doporučené skladby: Runaways, Parkview, The Best I Ever Had

 

Je škoda, že tato michiganská punkrocková parta není v Čechách, ale vlastně ani ve světě více známá. Protože s novým, v pořadí již třetím plnohodnotným albem, jež dostalo název Good For Me, by si pozornost rozhodně zasloužila! Deska má totiž ambice zaútočit na přední příčky v daném žánru.

Možná si po prvním poslechu budete říkat "jak to, vždyť ti The Swellers nehrají nic ojedinělého". Ano, máte částečně pravdu. Pánové se nasnaží vymýšlet nové postupy či cpát do své tvorvy elektro prvky, dneska tak "in". Oni si poctivě jedou svůj vysoce melodický punkrock, doplněný o příjemné texty, které v sobě místy skýtají notnou dávku nostalgie. Ty pojednávají zejména o životě a svým obsahem nemohou nikoho urazit. Třeba úvod první singlovky The Best I Ever Had vás naplní pohodovou atmosférou: 

"It was a young and angry summer
A song that changed my mind
I heard it on the radio
And if everyone else heard this
They wouldn't be so sad
It was the best I ever had"
 

Ostatně tato pecka patří k tomu nejlepšímu, co uslyšíte. Naštěstí však není sama, hitovek je zde celá řada. Ať už úvodní Runaways, s klasickými třemi akordy ve sloce, následující Inside My Head, opředená silným kytarovým začátkem a refrénem, či čtvrtá v pořadí Parkview. Ta sází na ústřední kytarovou linku a skvěle načasované backvokály v refrénu. Vše z většiny v rychlých rytmech, hlavně ze začátku desky, ačkoliv zde najdeme i kousky v tempech středních. Tuto část zastupuje píseň Better Things, v níž dostala prostor i akustická kytara. Všechny zpěvy jsou na jedničku - k těm nemám žádných výhrad - stejně jako např. nazvučení baskytary nebo provedení bicích, které mají říz a dokazují, že to jde i bez zběsilé dvojšlapky.

Co tedy vytknout? Někomu může vadit, že skupina trochu vyměkla a má zde více popových partů či že má album pouhých deset tracků. Každý si najde zápory, chce-li je hledat. Ale proč to dělat, když se deska Good For Me poslouchá tak neskutečeně pěkně, no ne?

JONASH