Texas In July - One Reality (2011)

30.07.2011 12:18

Datum vydání: 2011
Label: Equal Vision
Délka: 33:00; 11 skladeb
Odkaz: myspace.com/texasinjuly
Země původu: USA
Žánr: Metalcore / Hardcore
+ propracovaná sólová kytara; údernost; breakdowny
- trochu monotónní zpěv; chybí hity na první poslech
Hodnocení: 80 %
Doporučené skladby: Dying World, May, Our Freedom

 

Pětičlenná parta Texas In July, jejíž členové mají v průměru kolem dvaceti let věku, se chystá na konci října opět zaútočit i na české publikum. Hrála zde totiž již před rokem, ale to na svém kontně měla pouze épéčko a debutové album. Avšak na konci dubna tohoto roku klukům vyšla deska nová, pojmenovaná One Reality, a právě na ní se teď podíváme.

Stopáž placky je pouhých 33 minut, což se však jeví jako klad, neboť i díky tomu na žádné výrazněji hlušší místa nenarazíme. Hned první věc Magnolia (pokud tedy nepočítáme intro) nám naznačí, čeho že se nám tu bude dostávat. Všechny skladby mají hutné riffy, jež doprovází melodická sólová kytara. Ta je někdy více výrazná, jindy méně, každopádně si na ní skupina dala záležet. A udělala jen a jen dobře!

Breakdowny, zde se objevivší, působí nenásilně a nehrají tzv. pouze na efekt, jak se u leckterých corových formací může zdát. Bicí jsou vydařené, ale zároveň nikterak nevyčnívají. Co trochu sráží celkový dojem, je vokál, jenž je sice silný, drsný, ale přeci jen dost monotónní a jedoucí si víceméně v jediné poloze. Také zde neočekávejte prvoposlechové hitovky, které vám okamžite zakoření v hlavě. Songy třeba nejsou až tolik výrazné, ale v každém z nich si můžete najít něco ojedinělého, něco, co vás zaujme. A že to nemusí jít jen tvrdě, vám dokáže baladická May, která je celá instrumentální, poklidná a plná zvláštní atmosféry. Mimo akustické kytary zde zazní i smyčce.

Texty se pak zaobírají dnešní společností, životem jako takovým či různými vnitřními pocity. Obsahově možná nesednout každému, s některými výroky nemusíte souhlasit, ale napsány jsou, myslím, přinejmenším dobře.

Názory na novinku One Reality se různí, někteří ji chválí, jiné absolutně nezaujme. Za sebe můžu říci, že mě album příjemně překvapilo, přičemž jsem si jej pustil hned vícekrát v jednom dni. Vám rádím totéž a třeba se pak společně potkáme 26. října v Rock Café, kde Texas in July vystoupí s bandami Apostate a Wave Goodbye...

 

"Don't ever tell me what to do again,
understand that this is my choice,
and you need to just shut up."


JONASH