Stay Subway servírují svou bonboniéru

27.10.2011 11:39

Nejsou tomu ještě ani dva roky, co do zkušebny tří mladých nadějných muzikantů přišel po dlouhém hledání Sanal Shurgchiev, který splňoval všechny jejich představy – měl skvělý hlas, obrovské charisma a hlavně z něj doslova sršela zajímavost a tajemno, protože před příchodem do České republiky procestoval velký kus světa. Ihned bylo jasné, že toto spojení bude fungovat.

I když by se na první pohled mohlo zdát, že je skupina spjatá s celosvětově proslulými sendviči, opak je pravdou. Ve skutečnosti jméno vzniklo z oblíbených slov „stay“ a „subway“ a jejich spojení je náhodné. Každý si pod ním tak může představit něco jiného. Protože všichni členové měli v minulosti jiné hudební projekty, nebylo na začátku příliš těžké navázat na bývalé kontakty. Jedním z nich byl i dobrý vztah s Rock Café v Praze. A právě díky tomu se kapela v loňském roce přihlásila do celorepublikové soutěže Rock Café Contest, kterou po několika úspěšných kolech vyhrála.

Mezitím už skupina natočila své demo s názvem You and Me a koncertovala po celé republice. V letošním roce si mimo jiné zahrála i na festivalu Okoř se šťávou, kde společně s nimi vystupovali například Sto zvířat, Kryštof nebo Kamil Střihavka.

Nyní kapela ve složení Sanal Shurgchiev (zpěv, el. kytara), dvojčata Lukáš (kytara) a Tomáš (baskytara) Hejnovi a Martin Všechovský (bicí) připravuje svou první desku, které bude obsahovat 11 skladeb a  ponese jméno Chocolate Box. I když tento název, který v překladu do češtiny znamená „bonboniéra“, může vyvolávat představu něčeho přesládlého, je tomu zcela jinak. Stejně jako v krabičce s oblíbenou čokoládovou pochutinou si každý i na tomto CD najde svůj oblíbený kousek – od pomalých a akustických písniček přes špetku rapu až po svižný punkrock, který každého zvedne ze židle.

Drtivá většina hudebních skupin má nějaký svůj vzor nebo je některou z kapel minimálně ovlivněná. V případě Stay Subway to byla především americká punkrocková scéna, zejména Blink-182, Simple Plan nebo Good Charlotte. Nicméně jak bude možno slyšet na nové desce, skupina své idoly nekopíruje, ale nahrávkám vtiskla svou vlastní tvář.

A kdy toto CD vlastně spatří světlo světa? Stay Subway si pro tuto událost vybrali opravdu magické datum – 1.11.2011. Křest se uskuteční v jejich domovském klubu Rock Café, kde je doprovodí spřátelená strakonická kapela 12°Bagpipers a pražská taneční kytarovka Evelynne. Skupina také slibuje spoustu dalších hostů a velkou show.  Kmotrem desky bude Michal Šenbauer (leader kapely České srdce), který pro Stay Subway CD Chocolate Box nahrával. A to nejlepší na závěr – vstup bude zdarma!

www.bandzone.cz/staysubway
www.staysubway.cz
https://www.facebook.com/staysubway

 

ŠIMON BLASCHKO