Shiro Ame - Awaiting A Brand New Day (2012)

13.08.2012 20:56

Datum vydání: květen 2012
Label: Soundevice Studio
Délka: 15:30 / 5 skladeb
Odkaz: https://bandzone.cz/shiroame
Země původu: Česká republika
Žánr: Modern rock / Core
+ kombinace jemného vokálu a hrubého řevu; propracované kytary
- podivné úpravy hlasu; zvuk songů přizpůsobený k rádiovému vysílání
Hodnocení: 60 %
Doporučené skladby: Neckbite, Ember between you and me

 

Shiro Ame je pětičlenná formace pocházející ze stověžaté matičky Prahy, kterou návštěvníkům koncertů v pražských klubech snad není třeba představovat. Zmíním však krátké info pro ty, kteří se s touto kapelou dosud nesetkali. Přesto, že kytarista Jakub Rissaweg sháněl lidi k uskutečnění svého snu založit si kapelu již od roku 2008, kompletní sestava, která začala veřejně vystupovat, se ustálila až na jaře roku 2010. Na scéně tudíž působí necelé dva roky, avšak přes mládí Shiro Ame tuto kapelu řadím k těm úspěšnějším z české kotliny. To především proto, že již na začátku své kariéry se umístili na stupních vítězů v soutěži kapel pořádané žižkovským klubem XT3, a není tomu tak dávno, co jsem klukům mohla pogratulovat k vítězství v Rock Café Contestu, kde je již konkurence mezi kapelami větší. Navíc pokaždé, když se dostanu na jejich živé vystoupení, dav zhoustne, jakmile se vydají na stage a paří s nimi od prvního tónu do poslední kapky potu.  Živou interpretaci této kapely jsem již několikrát vychvalovala v reportech a o to víc jsem byla zvědavá na nahrávku.

V počátku ve vás možná intro vyvolá dojem, že bude následovat klasický srdceryvný ploužák, avšak tento omyl vám hned vyvrátí první úder bubnů, který v sekundě doprovodí svižné kytary. Placku totiž otvírá všeobecně populární song nesoucí název Keep going, jenž na každém koncertě uvede přítomné do varu. Velmi oceňuji kytarové pasáže, které se nebojí jít do větší progrese, avšak zajímalo by mě, co se honilo člověku upravující vokál v pasáži 2:40 – 3:00. Podivuhodná úprava, která měla zřejmě připomínat zvuk megafonu, mne opravdu nenadchla a zvuk basy, která se drží v pozadí tohoto vokálového partu, mi též nezněl úplně příjemně. K mé nelibosti se obdobná úpravu Jindrova hlasu na desce vyskytne ještě několikrát, což je myslím velká škoda, neboť barva a rozsah jeho vokálu jsou dost zajímavé samy o sobě, a tak taková úprava přišla akorát na škodu. Další skladba mi byla doposud neznámá - Neckbite. Velmi mě potěšilo, že i když se jedná o nový song, zachoval si zvuk pro Shiro Ame typický. Kombinace clean vokálu s řízným screamem, sem tam nějaký ten novátorský lízanec elektroniky a dostatek prostoru pro všechny nástroje – především mne těší, že kluci nezapomínají nechat alespoň na okamžik vystoupit zvuk baskytary. Nového kabátu se v rámci tohoto EP dočkala i klasika Ember between you and me a  celé dílo uzavírá novinka Devil or Angel.

Dle mého názoru je na nahrávkách až příliš znát, že směřují svou budoucnost do rádiového vysílání, tudíž působí velmi zpopularizovaně. Avšak těžko říct, zda to považovat za vadu na kráse, či naopak. Každopádně se domnívám, že si toto EP najde příznivce nejen mezi fanoušky rockové hudby, ale nejspíše příjde vhod jako odpočinkový poslech i příznivcům tvrdších žánrů. Sečteno podtrženo hodnotím průměrnými 60 %, neboť s sebou nahrávka nepřináší nic nového, co bych již od Shiro Ame neslyšela, a studiová úprava většiny vokálových pasáží je mi až příliš proti srsti.

 

Geen