Rozhovor s kapelou The Paranoid

06.09.2011 09:00

Chvilku po tom, co skončili slovenští The Paranoid vystoupení v Brně na Melodce, našel si jejich zpěvák Igor pár minutek času, aby si se mnou popovídal o tom, co je čeká do budoucna, o novém klipu a dalších věcech. Pojďte se o této mladé kapele dozvědět něco víc!

 

Ahoj Igore, jak bys v krátkosti představil kapelu The Paranoid těm, kteří o ní ještě neslyšeli?

Tak jsme kapela ze Slovenska, která se rozhodla, že nebude dělat něco, co dělají ostatní kapely, protože většina kapel, aspoň na Slovensku, se rozhodla hrát nějakou odnož punku, pop punku a takový ty věci. Nás to ale nelákalo, jelikož je to vlastně dost jednoduchá cesta „hrajeme pop-punk, lidi si to rychle oblíbí“. My jsme chtěli dělat něco tvrdšího. Je to v podstatě komerční hudba, ale jsou tam takové drobné corové prvky, nicméně není to nijak přehnané. Novodobý rock, tak bych nás charakterizoval. Sem tam možná metal, jak kde.


Zpíváte jako jedni z mála ve slovenštině, proč?

Protože nejsme kapela, která by chtěla hrát pro jiné státy. Jsme Slováci a chceme, aby nám Slováci a Češi rozuměli. Chceme zpívat v rodném jazyce, aby lidi věděli, co se tou písní snažím říct. Píšu to tak, aby v tom byl nějaký vzkaz pro lidi, něco jim to dávalo a mohli si zapamatovat, o čem mluvím. Znám spoustu dobrých kapel ze Slovenska, které zpívají anglicky a fanoušci mají rádi jejich muziku, ale vůbec neví, o čem zpívají. To mě štve, chci aby posluchači věděli, o čem to je, protože text je podle mě v písničce hodně důležitý.


Jaké poselství se jim tedy snažíš předat?

Víš co, v podstatě mě neinspiruje láska atd. Jsou to spíš takové životní reality - něco, co se běžně děje, jen o tom moc kapel nezpívá. Někdy mám chuť napsat příběh, tak napíšu příběh, to je třeba skladba Smäd s upírskou tematikou. Prostě na co mám náladu. Ale naše písně nevyprávějí o tom, o čem zpívají všichni.


Nedávno vám vyšel klip ke skladbě Únos, co bys k němu řekl?

Únos je náš už druhý videoklip a vnímáme to jako velký posun. Ten první jsme si dělali sami, tenhle už nám tvořil tým lidí. Tak to taky vypadá, jsme s ním spokojení. Je takový, že má nějakou úroveň, a z toho máme velkou radost.


V roce 2010 jste vydali debutové album, kdy plánujete další?

Tak deska už má rok a my momentálně ve zkušebně makáme na novém materiálu. Plán je v podstatě takový, že přes zimu bychom to chtěli nahrát a na jaře udělat turné. Ale uvidíme, jestli se to podaří, jestli bude hodně koncertů. Všechno závisí na všem, ale takové jsou naše předběžné plány.


Měli jste možnost vystoupit na mezinárodním finále soutěže v Dublinu, jaká to pro vás byla zkušenost?

Velmi dobrá, protože jsme si mohli porovnat síly se světovými amatérskými kapelami. Bylo to skvělý, protože jsme si s nimi měli možnost zahrát, vyměnit názory. Navíc to byl pro kapelu super výlet. Nakonec to dopadlo docela dobře, takže jsme určitě rádi, že zrovna my jsme mohli reprezentovat Slovenskou republiku.


S kým byste si rádi zahráli?

Posloucháme takovou muziku jakou jsou Bullet For My Valentine, byl by sen moci si s nimi zahrát. Nebo třeba Escape The Fate, což se nám málem podařilo, jen to nakonec nějak nevyšlo. Měli mít tady na Slovensku koncert a my jim dělat předkapelu, z čehož jsme byli hrozně šťastní, protože je máme fakt rádi. Jenže nakonec se akce zrušila. Takže to jsme byli krůček od toho snu, no. A z těch slovenských... s většinou těch větších už jsme hráli, jsme s nimi i kamarádi. Ale těšíme se třeba na to, jak budeme Desmod křtít desku, to je pro nás velká pocta.


Vystupujete raději v menších klubech, nebo raději před větším publikem třeba na festivalech?

Jak kdy, záleží na lidech. Máme rádi open-air akce, celé léto jsme si užívali hraní venku. Ale zase dneska, když odmyslíš teplo a takový ty blbosti, tak to byl skvělý koncert. Když jsou dobří lidi, tak je jedno, jestli jsi v malém klubu nebo velké hale. Záleží to na lidech.


Jak vznikl název The Paranoid?
No, když jsem tuhle kapelu společně ještě s bývalým bubeníkem zakládal, tak jsme chtěli nějaký název, který bude vyjadřovat nějakou dejme tomu psychickou chorobu, které se člověk nezbaví. A paranoia taková je, jen se nám to nelíbilo v ženském rodě, tak proto "paranoid". Taky aby to vyjadřovalo naši hudbu, že když se to někomu dostane do hlavy, tak už se nás nezbaví.


A na co se můžeme těšit v blízké době?

Máme nějaké plány, docela tajné, ale do budoucna se určitě těšte na druhou desku, protože materiál zatím vypadá velice zajímavě. Nechte se překvapit.


Máte na závěr nějaký vzkaz pro naše čtenáře?

Sledujte nás. Sledujte to, co děláme. Děláme to pro vás a budeme doufat, že se vám to zalíbí a že vás naší hudbou chytíme. Uvidíte, že vás mile překvapíme! (smích)

DARXIE