Rozhovor s kapelou Shiro Ame

29.08.2011 11:50

Pro svůj první rozhovor na INE jsem si vybral kamarády z pražské kapely Shiro Ame, kteří o víkendu vyhráli semifinále soutěže Rock Café Contest! Povídat si budu s kytaristou Jakubem Rissawegem, jenž této bandě skládá i většinu hudby.

 

Čau Jakube, řekl bys hned na začátek něco o kapele pro lidi, kteří vás neznají?
Ahoj, jsme mladá moderně rocková kapela z Prahy, která se snaží přinést na českou scénu barvu a dělat intenzivní hudbu.

 

Před nedávnem ve vaší skupině proběhly nějaké personální změny, o nichž jsme psali i u nás na INE. Mohl bys je ještě jednou stručně shrnout?

Rozhodli jsme se před další hudební sezónou přestat zakopávat pod koberec všudypřítomné hudební neshody s naším bývalým basákem Filipem, který je náš kamarád, je skvělý muzikant, ale stylově patří někam jinam - cítí spíš starší muziku, zatímco my se snažíme hrát co možná nejaktuálnější žánry. Když už vůbec škatulkovat... feeling prostě neseděl. A při našem fanatickém řešení každé vteřiny skladeb byla ve zkušebně dlouhodobě horší atmosféra. Změnu jsme pojali dost netradičně, po dlouhých hovorech se náš nynější baskytarista Lantis rozhodl udělat extrémně složitou změnu, prodat všechno vybavení na kytaru (do té doby u nás hrál rytmickou kytaru), nakoupit stejně kvalitní na basu a začít dřít od začátku a přeskládávat většinu partů. Na kytaru jsme vzali Honzu Schmida, se kterým jsme souběžně předchozí čtvrtrok hráli v jeho kapele, rozjetých metalcorových Burned Inside. Tedy do té doby, než se bohužel někdy před prázdninami kluci rozpadli.


Stručné shrnutí. :) Teď k tomu asi nejdůležitějšímu a nejaktuálnějšímu. Před dvěma dny se vám podařilo vyhrát jedno ze semifinálových kol soutěže Rock Cafe Contest a postoupit do jejího finále. Můžeš čtenářům prozradit, o co vůbec jde?

Jde o soutěž tohoto legendárního pražského klubu, která má tři kola. V každém z nich se utkají tři kapely a postupuje ta s největším počtem hlasů od diváků (hlasuje se vstupenkou). Hlasy se z prvního kola do druhého přelévají, v třetím kole, tedy finále, o absolutním vítězství rozhoduje porota. Nám se předvčírem podařilo s počtem 110 hlasů postoupit právě do tohoto finále.


Tak to gratuluji! A chci se zeptat, zda-li již víte, kdy finále bude a s jakými formacemi se v něm utkáte?

Díky. Ve finále jsme zatím sami, další semifinálové večery teprve proběhnou. Jedno ale víme jistě - pojmeme koncert tak, jako jsme pojali oba předchozí večery. Neboli kašleme na soutěž, užijeme si koncert na maximum, a když na konci ještě budeme schopní stát rovně, nepařili jsme dost. Tahle filozofie funguje překvapivě dobře, například v sobotu jsme si to užili neskutečně a naše radost se promítla i do lidí, kteří se s námi po koncertě jednohlasně shodli, že to byl náš zatím nejlepší výkon. Ono v plném RC člověk nehraje denně, no a před našimi super fans se hraje samo.


Koukám, že se rád rozepisuješ... :) Tak když vám to teď tak šlape, není v plánu i nějaké to EP, či dokonce deska?

Zážitků a změn v kapele je moc, rozhovorů pár, musím tě zneužít. Přesně tohle je nyní naše záležitost číslo jedna. V září si sami natáčíme preview, abychom dořešili aranže, v říjnu nastupujeme do studia a nahráváme EP. Na něm budou čtyři skladby a půjde pouze o nové věci. Staré tři skladby z roku 2010, které jsme nahrávali v domácích poměrech a které máme současně na internetových profilech, se pravděpodobně dočkají přehrání a reedice. O křtu EP dáme čtenářům ItNeverEnds.cz dopředu vědět.


Těším se, a určitě nejsem sám! A co nějaké koncerty v nejbližší době? Kde vás můžou lidi vidět naživo?

Příležitostí bude hodně, v Praze se teď budeme na podiu objevovat aspoň 1x měsíčně, navíc prvně začínáme vyjíždět i mimo. V lednu pak plánujeme k épéčku větší tour, v níž se pokusíme obsáhnout cca 6 velkých měst v ČR plus možná něco navíc. Ale to nechci zatím zakřiknout.


Už jsme skoro na konci, ale ještě bych se rád zeptal, které z českých či slovenských kapel máte rádi a respektujete? Berete u někoho inspiraci?

Inspirace přichází ze všech stran a i když je užitečná, člověk se od ní musí oprostit, protože jinak dojde k nechtěnému vykrádání. Každý v kapele posloucháme trochu něco jiného, shodli bychom se všichni na Linkin Park, Paramore, A Day To Remember, Nirvaně, Rise Against, Placebo... Oba kytaristi a basák ale posloucháme upřímně hlavně moderní metal a core - takže mezi naše největší lásky a vzory patří Parkway Drive, As I Lay Dying, Underoath, BMTH, August Burns Red... z Čechů a Slováků to jsou hlavně Rattle Bucket, Apostate, From Our Hands a Plus Minus.


A závěr už klasicky: Vzkážeš něco čtenářům našeho webu? :)

Mějte se super, věnujte se věcem, který vám rezonujou v srdci, kašlete na to, co vás nebaví, poslouchejte muziku, podporujte kapely na koncertech, sledujte náš bandzone a facebook a ještě jednou se mějte super!

JONASH