Rozhovor s kapelou River Jordan

30.10.2011 11:06

Máme zde populární pražskou skupinou River Jordan! Jak si hoši užili léto, a hlavně, jaká bude jejich chystaná deska Calling Ambulance, se dozvíte pouze v našem rozhovoru. S otázkami se prali frontman kapely Michal Škrabák a kytarista Petr Malý.

 

Jak jste si užili léto? Jaký byl váš hudební vrchol prázdnin?

Michal: Léto bylo krásný, věnovali jsme ho ve velké míře dokončování nového alba. Ale hlavně jsme sbírali v létě atmosféru na nové album, které vyjde během zimního období, a chtěli jsme, aby naše nová tvorba při poslechu zahřála právě jako ty letní horké dny. Za hudební vrchol prázdnin bych rozhodně považoval koncert Yellowcard v pražském Lucerna Music Baru. Myslím, že i kapela byla nadšena z odhodlání lidí si ten večer užít. Určitě jsme je tu neviděli naposledy.

Petr: Pro mě vrchol léta přišel v podstatě už na začátku, a to na letošním Rock for People, protože vidět na jednom místě kapely jako Anberlin, Paramore nebo Jimmy Eat World se jen tak nepoštěstí. Obzvlášť koncert posledních zmiňovaných jsem v podstatě odkoukal s otevřenou pusou a nechápal, že to dokážou zahrát naživo tak dokonale.

Michal: Vidíš, na to bych skoro zapomněl. JEW byli jeden z nejlepších festivalových koncertů, úžasný…


Kdybyste si mohli vybrat jakoukoli zahraniční kapelu, které byste mohli předskakovat, jaká by to byla?

M: No, když už zmiňujeme ty YC, tak u nich bychom se rozhodně nezlobili. :) Bylo by jich asi víc, ale momentálně by se nám teda asi třásla kolena, kdybychom měli být na podiu například s Cartel nebo Jimmy Eat World. To jsou kapely, které v Evropě moc koncertů nemají, a byla by to pro nás obrovská výzva. Ale to jsou takové klukovské sny.

P: Já bych se určitě nezlobil za Paramore. :)


Co říkáte na současný stav CZ/SK hudební scény? Vyvíjí se správným směrem?

M: Přijde mi, že po období recese a nechuti se všechny kapely otřepaly a nové kvalitní vznikly a oba tábory ze zmíněných se vydávají svojí cestou. Velmi pozitivní je, že si lidi nacházejí svoji muziku a už ne tolik dávají na mediální masáž. Otázka je, jak široký směr člověk chce komentovat. Momentálně je dle mého pocitu na vrcholu proudu screamo-metalcore, což mi tolik neříká, nicméně je to nyní žánr, ve kterém se lidi nejvíce potkávají komunitně. Třeba za chvíli bude čas na nějaké ty melodie, jak se historie opakuje. :)

P: Obecně je teď na vzestupu spíš tvrdší hudba, což se dá dobře vysledovat na návštěvnosti jednotlivých koncertů. Občas mi to přijde trochu líto, ale věřím, že se v lidech zase probudí ta touha si s kapelou zazpívat a ne jenom zařvat. :)


Jaká byla vaše první deska, o které by se dalo říct, že jste se do ní „zamilovali“? Taková první hudební láska.

M: Moje první „láska“, která mě svedla ke koupi elektrické kytary, byla Food For Worms od 4 Walls Falling. Tu desku jsem poslouchal snad rok v kuse, několikrát denně.

P: Já jsem v podstatě „objevil“ hudbu s albem Stick and Stones od New Found Glory a Living Well Is the Best Revenge od kapely Midtown. To byly pro mě v tu dobu zásadní desky, jež mi ukázaly cestu ke spoustě dalším kapelám.

 

Nezasteskne se vám občas po The Airbags?

M: Tak určitě člověk vzpomíná na hezké zážitky, The Airbags se trefili přesně do momentálního vkusu širokého publika. A my sami jsme tenkrát nemohli uvěřit, kolika lidem se naše muzika líbí. Přemýšleli jsme, že bychom některé skladby od ABS zařadili do setlistu, abychom udělali sobě i lidem, kteří je znali, radost.

P: The Airbags jsem znal pouze z toho fanouškovského pohledu a byli pro mě vždy špičkou na naší hudební scéně, takže budu moc rád, když si ty songy budu moct zahrát naživo.


Vaše nová deska Calling Ambulance se pomalu chystá do světa, co od ní mohou fanoušci očekávat?

M: Nové album bude hodně jiné od debutu Fighting The Demons Within. Tehdy jsme byli v období, kdy jsme se potřebovali syrově a bez kompromisů vyzpovídat z věcí, které reflektovaly naši hudební náladu v té době. Cítíme novou desku z melodického pohledu to nejvíc, co jsme kdy vytvořili. Jsou to v podstatě písničky, jaké si rádi zpíváme i před zkušebnou. :) Album je plné smíchu, přátelství, důvěry, lásky a vychází z každého z nás z kapely, jak se spolu cítíme, jak je nám spolu dobře. A vlastně to nejdůležitější, co bych měl říct, je, že album dostalo finální název Call The Summer. Rozhodli jsme se tak, po natočení prvního singlu k albu, který reprezentuje náladu alba asi nejvíc. Prostě to léto máme rádi, a aby nechybělo celý rok, tak si ho budeme připomínat naším albem. :)


Co říkáte na vztah hudba-móda? Před několika lety s příchodem "emo vlny" bylo očividné, že být dobře oblečený je důležitější nežli hudba samotná. Moc dobře to bylo vidět na fanoušcích samotných. Myslíte, že v dnešních dnech je tento trend již pryč?

M: Nedávno jsem byl na koncertě zahraniční screamo-metalové kapely, kde bylo hodně mladé publikum, a evidentně už vyhraněný styl oblékání není společensky významný status jako před pár lety. Někdo nocí roztrhaný silonky, někdo má podmalovaný oči, někdo má jen triko a jeansy, jiný košili. Každý se věnuje svému. Důležité je, aby si lidi hledali každý svoji vlastní cestu, setkali se na koncertě své kapely a podporovali oblíbenou hudbu různými aktivitami mezi svými přáteli.


Závěrem něco vzkažte čtenářům It Never Ends.

M: Dělejte v životě, co vás baví, poslouchejte a hledejte i muziku, kterou neznáte, a choďte na koncerty domácích kapel. Třeba i na ty akce, které nejsou úplně váš šálek zázvorového čaje, vždy tam můžete nasbírat mnohem víc zážitků než jen v baru nebo v hospodě.
Hudbě a lásce zdar. :)

P: Nazdar! :D
 

SLÁVA BAREŠ