Rockit.cz Nejlepší Cz/Sk skupina současnosti podle kapely High Five

11.03.2012 12:28

Vítám vás u zbrusu nové rubriky s názvem Rockit.cz Nejlepší Cz/Sk skupina současnosti. Zde vám budeme pravidelně přinášet nejlepší česko-slovenské hudební skupiny očima druhých kapel. Až tento seriál skončí, bude následovat vyhodnocení, ale to je ještě hodně daleko...

Druhou vyzpovídanou skupinou jsou High Five.

 

Honza Malec - bicí

Charlie Straight - Protože mají největší potenciál…

 

 

 


Láďa Bělina - kytara

Lucie - Jednoznačně Lucie. To je nejlepší kapela, která kdy u nás byla. Myslím, že ještě dlouho se nenajde nikdo, kdo by ji mohl konkurovat. Skvělé období mají za sebou i Wanastowi Vjecy, Chinaski, Kryštof. To jsou kapely, které pořád dokážou odehrát super koncert a mají na svém kontě ze starších desek spoustu dobrých písniček. Bohužel kvůli tomu, jak málo lidí chodí na koncerty, poslouchá a kupuje muziku, nemají mladší kapely moc příležitost hudbu dělat naplno. Kluby se spíš ruší než otevíraji, vydavatelství nic nevydávají, drtivá většina rádií hraje shit… a co mě štve nejvíc je, že to je všem vlastně jedno…  


Honza Richter - zpěv, ak. kytara

Quite Quiet - Tato otázka není z těch jednoduchých. Kdybych měl ihned z patra vypálit nějaký název, byla by to kapela Quite Quiet. A to proto, že je mi nejblíže. Skvělé melodie, skvělé texty, minimalistické aranže a citlivé podání. Je to něco, co z českých kapel protáčím asi nejčastěji. Je tu ale spousta jmen, které bych také rád zmínil. Criminal Collection, Skywalker, Friday, VIKI, River Jordan. Každá v tom svém odvádí fantastickou práci a posunují ten náš rybníček výš a výš. A kdybych měl vybrat nejlepší desku za minulý rok, byla by to Baromantika od Lenky Dusilové. A z kapel, co už nehrají, mě hodně bavila Lucie.


Vojta Koval - basa, zpěv

Lucie - Mám pár favoritů ze současné tvorby (Toxique, brněnští Professor Leopard), ale celkově vzato - a tím myslím za celých těch cca dvacet let, co fungujem jako Česká republika - musím říct, že u mě jednoznačně vede Lucie. Naprosto nadčasové songy, skvostné texty... škoda, že David Koller se svým bandem už na tohle moc nenavázal. Ale Lucie, to je klasika prostě!

 


Tomáš Bělina - klávesy, samply

Tatabojs - Pokud by se mě někdo zeptal před deseti lety, bez přemejšlení bych řek, že Lucie. Ta totiž dokázala alespoň trochu českou muziku vytáhnout z toho bahna, kam ji dostalo několik desítek let izoloce od západního světa. Jenže Lucie to má prozatím za sebou, a tak je výběr o poznání těžší. Z český hudební scény mě v posledních letech nejvíc zaujali Tatabojs s deskama Nanoalbum a Ležatá osmička, Sunshine v období desek Moonshower and Razorblades a Dreamers, ale nezapomínal bych ani na Vypsanou fixu a skvělou textařskou práci Márdiho.

 

A koho si podáme příště? Slovenskou bandu Zoči Voči!

Již hlasovali:

 

Podpořte partnera série e-shop Rockit.cz!

Sláva Bareš