Report: Young Guns + Your Demise + Criminal Colection; Praha - 09.11.2012

10.11.2012 17:11

Kdo: Young Guns (UK) + Your Demise (UK) + Criminal Colection (CZ)
Kde: Rock Café - Praha
Kdy: 9. 11. 2012

 

Koncertů je v dnešní době spousty a je třeba se vybírat. A pokud vaše volba padla právě na datum 9. listopadu a klub Rock Café, neudělali jste rozhodně chybu. Do Prahy zamířily v rámci společného turné dvě britské partičky, a to alternativní rockeři Young Guns a hardcoroví Your Demise, kteří se za poslední dva roky, pokud se nepletu, objevili v ČR již popáté. Pozice skupiny, která otevře celý večer, připadla na pop-punkové Criminal Colection, již nahradili původně oznámené The Xcerts. A právě kvůli CC jsem vlastně na akci vyrazil.

Show začala krátce po osmé večerní, kdy na pódium předstoupila výše zmíněná sympatická trojka ze Vsetína. Set začali písní It´s Been Too Long, na níž v rychlém sledu navázala vypalovačka Only One. Lidé v prvních řadách si vystoupení užívali, valná většina osazenstva však spíše vše pozorovala z povzdálí a moc se nezapojovala - bylo znát, že tento večer přišla na zahraniční headlinery. Zpěvák Tomáš Hennel se za bicími oháněl, jak jen mohl, a rozhodně předvedl kvalitní výkon. Zpívat za bubny není jen tak, o to větší respekt. Na závěr přišla singlovka Destroy the Fakes, k níž vzniklo před necelým rokem také hudební video. Mé dojmy byly po skončení kladné, snad jen trošku škoda, že se kytarista za celou dobu takřka nepohnul z místa, čekal bych nějaký ten pohyb po stagi, vždyť hudba CC k tomu vybízí.

 

Reakce publika byly, jak už jsem zmínil, bohužel chladnější, což se však rázem změnilo z příchodem HC-punkového kvintetu Your Demise. Ti si své nástroje nazvučili sami z kraje pódia, přičemž kromě kytar byli dobře naladění i pánové samotní. Poté se setmělo a za doprovodu hip hopového podkresu si to YD vykráčeli před nažhavené Rock Café. Po aplausu se ihned strhla neskutečná mela, to když se začalo se skladbou Push Me Under. Mosh pit a stage diving - což bylo neskloňovanější slovo tohoto setu - byly v plném proudu, energie se přelévala z publika na kapelu a naopak. Hardcore show se vším všudy. Zpěvák Ed McRae neustále poskakoval, pobíhal a dával mikrofón mezi fanoušky, ačkoli ti neměli problém za ním nahoru vylézt a zmocnit se ho sami. Nemohl chybět ani pořádný circle pit, který se roztočil právě na popud frontmana McRaea. Vybrány byly písně hlavně z posledních dvou desek, nejvíce - asi logicky - z aktuální The Golden Age (recenze) - např. These Lights, Forget About Me či titulní The Golden Age. Z druhé studiovky Ignorance Never Dies z roku 2009 (první jejich CD vydané u labelu Visible Noise Records, u něhož jsou dodnes) se naopak na řadu dostala jen Burnt Tongues. Jinak nechyběla ani Scared Of The Light či Miles Away. Je vždycky příjemné vidět, když se lidi kolem vás baví. To nadšení a dobrá nálada vás pak musí strhnout taky, chtě nechtě. Pár návštěvníků si sice odneslo nějaký ten šrám - aby taky ne, vzhledem k tomu bordelu -, ale s tím i příjemný zážitek. Mimo přání lepšího zvuku mi asi nic nechybělo.

Když Your Demise dohráli - svoji show zakončili klasicky hitovkou The Kids We Used to Be... - někteří se už odebrali směr domov/hospoda. Naopak skalní příznivci Young Guns, kteří stáli doposud více vzadu, začali obsazovat místa nejblíže pódiu. Pány z YD jste pak po zbytek večera mohli potkávat všemožně po klubu, kde se vmísili do davu, anebo se vyskytovali u merche (kde pobavili cedulkou s nápisem "WE HAVE WEED"). Nebyl tedy problém prohodit pár slov či pořídit společnou fotku - takovéhle přátelské chování bych rád vídal pravidelně.

 

Krátce po desáté hodině, kdy se moshující mladíci stáhli k barům nebo do povzdálí a vyparáděné slečny se naopak přesunuly přímo k pódiu, rozumně zaplněné Rock Café (270 platících) znovu potemnělo a teplota začala opět rychle stoupat. Na stage se chystala jedna z nejnadějnějších rockových formací starého kontinentu: britská pětice jménem Young Guns v čele s miláčkem davů Gustavem Woodsem. Pánové vše odpálili písní Dearly Departed z aktuálního alba Bones (recenze), které vyšlo tento rok v únoru.

Co musím rozhodně pochválit, je Gustavovo nasazení, protože celý koncert doslova odlítal a ještě se stihl věnovat všem přítomným slečnám. Hned od začátku se mi však do uší zaryl největší zápor večera, a to nazvučení. Je obrovská škoda, když je tak výjimečný vokál utopen v ostatních instrumentech. Ale to se v Rock café bohužel stává... Zlatý hřeb vystoupení přišel uprostřed setu, kdy se dostalo na trojici hitů - Crystal Clear, Brother In Arms a Stitches. A věřte mi, to je velmi chytlavá kombinace, a také že to na reakcích nadšených fanoušků bylo znát. Ačkoli vydali YG pouze dvě plnohodnotná alba, mají, co se týká hitů, rozhodně z čeho vybírat. Mimochodem, když se pokusíte spočítat jejich videoklipy, dostanete se na úctyhodné číslo 13! Takže ať pánové do playlistu naházejí cokoli, fanoušek bude vždy uspokojen. Večer byl zakončen (překvapivě dalším singlem) písní Bones, při které si všichni rádi zazpívali sborové "I feel it in my bones, bones, bones". Takhle to má vypadat, Young Guns své druhé pražské vystoupení zvládli na jedničku.

Jak to vše zakončit? Snad jen poděkováním. Učinkujícím kapelám, pořadatelům Conspiracy Concerts, fanouškům, slečně, co rozdávala Vans vafle... Myslím, že jsme byli svědky jedné z nejlepších akcí tohoto podzimu!

 

Fotografie z koncertu najdete v

albu na našem oficiálním FB profilu.

 

 

 

 

 

Jonash (úvod, CC, YD)

Sláva Bareš (YG, závěr)