Report: Sum 41 + Templeton Pek; Praha - 09.08.2012

10.08.2012 10:26

Kdo: Sum 41 (CAN) + Templeton Pek (ENG)
Kde: Lucerna Music Bar - Praha
Kdy: 9. 8 . 2012

 

Třetí rok po sobě se do českých luhů a hájů zajeli podívat sympatičtí chlapíci z Kanady, kteří už více jak 15 let vystupují pod jménem Sum 41. Loni jsme je mohli u nás vidět v rámci festivalu Rock for People, o další rok zpět pak hned dvarkrát po sobě v pražském Lucerna Music Baru. A právě do tohoto klubu se - na své výslovné přání - tato čtveřici včera vrátila. Supportem jí bylo trio Templeton Pek z anglického Birminghamu.

Do klubu jsem dorazil právě na čas, kdy Templeton Pek právě nastupovali na pódium. Klub byl už v tento čas řádně zaplněn, lístky na místě prakticky nebyly k dostání. Angličané se s ničím nepárali a začali hrát svůj melodický punkrock, který obohacují o prvky alternativního rocku či hardcoru. Publikum muselo být již spoustu hodin na tuto akci pořádně nažhavené, neboť nebyl žádný problém jej roztleskat, a tak byl celý už tak dobrý zážitek z předkapely ještě umocněn. Pánům to šlapalo, vokály kytaristy a basáka k sobě dobře zapadaly, muzikantsky také vše, jak má být. Od Templeton Pek jsem znal jen pár songů, avšak po včerejšku si určitě najdu čas a poslechnu si je důkladněji. A vám doporučuji to samé.

Start headlinerů Sum 41 byl avizován na 21:15, ale minuty ubíhaly a po kapele ani vidu, ani slechu. Fanoušci se několikrát vyburcovali ke skandování SUM 41! SUM 41! (parta rádoby vtipálků kontrovala s Avril Lavigne! Avril Lavigne!), ale vytoužený kvartet se dostal na stage až o cca 25 minut později oproti plánu. Jakmile začala hrát z repráků píseň TNT od AC/DC, mnohý už tušil, že show začne již brzy, a když se objevil bubeník Stevo32 a za ním zbytek skupiny, plný sál vypukl v nadšení a nezřízený tleskot a jásot.

Sum 41 začali set klasicky písní Reason to Believe z poslední desky Screaming Bloody Murder, poklidný závěr zahrál na klávesy Tom Thacker (kdo stále neví, tak je to zpěvák i kytarista punkrockových Gob). Fanoušci se hned od první skladby sborově zapojovali a následně, snad v každém tracku, vypomáhali i svým potleskem. Jako druhá přišla na řadu Mr. Amsterdam a po ní hitovka Motivation. Někdy v tomto čase nechal frontman Deryck Whibley "vytáhnout" na pódium několik fans, kteří v jeho rohu zůstali, tuším, až do úplného konce.

Setlist byl opět poskládán z písní ze všech desek, a tak jsme se dočkali jak starších Makes No Difference či Rhythms, tak věcí z posledního alba - Screaming Bloody Murder nebo Skumfuk. Deryck po každé odehrané skladbě posílal díky do všech koutů Lucerna Music Baru, stále se usmíval (jak to jen dělá?) a nezřídka i nám fanouškům zatleskal. Baskytarista Jason McCaslin zase několikrát vyskočil na stupínek na okraji pódia, čímž jen zvýšil bouřlivou atmosféru kolem. Něco podobného předváděl i Tom Thacker, většinou když hrál některé z kytarových sólíček - jako u In Too Deep.

Závěr setu byl parádně vygradovaný, protože na sebe v těsném závěsu navazovaly pecky Over My HeadThe Hell SongStill WaitingFat Lip. Poté pánové zmizeli v backstagi a čekali na povinný, všemi přítomnými chtěný přídavek. V něm předvedli cover We Will Rock You od Queenů, ale nutno konstatovat, že předělávky např. od Metallicy jim jdou lépe... Celý večer zakončily My Direction a Pain for Pleasure. Při druhé jmenované se bubeník Steve Jocz postavil, jak už to má ve zvyku, za mikrofon, přičemž jeho místo nahradil "pan Pivo"; alespoň tak bych chlápka v kostýmu piva pojmenoval. A za minutku a půl této heavy metalové srandy byl konec. Kapela si ještě v rychlosti potřásla rukama s těmi nejblíže pódia, poděkovala a odporoučela se mimo dohled nás všech.

Jak akci zhodnotit? Rozhodně nezklamala, jako většina jejích návštěvníků jsem se bavil, zazpíval si, zaskákal, ale že bych měl o tom někdy vyprávět vnoučatům, to ne. V zásadě se jednalo o dost podobné vystoupení, jakého jsme byli svědky před dvěma lety, tedy s výjimkou nových skladeb a delšího setlistu. Každopádně kapelu i její fanoušky to stále baví. A tak by to mělo být.

 

Setlist koncertu najdete na https://www.setlist.fm.

 

Makes No Difference

 

Walking Disaster

 

Za videa díky Andree Mautvicové (YouTube kanál).

 

Jonash