Report: La Dispute + Title Fight + Make Do And Mend + Into It. Over It.; Praha - 01.10.2012

08.10.2012 19:38

Kdo: La Dispute (USA) + Title Fight (USA) + Make Do And Mend (USA) + Into It. Over It. (USA)
Kde: Praha – Klub 007
Kdy: 1. 10. 2012

 

Pražská Sedmička čtyřnásobně převlečená do emocí a tvrdých kytar praskala atmosférou ve švech

Vidět v jeden večer čtveřici kapel, které v podstatě máte rádi a některé z nich dokonce úplně obdivujete za věci prospěšné hudebnímu průmyslu, to se skoro dá nazvat posluchačským svátkem, ne-li narozeninami.

Tohle přesně se stalo první říjnový den v pražské Sedmičce. Nejdříve něco k prostoru, protože ten hrál ten večer podstatnou roli. Sedmička je klub orientovaný na menší akce, které ale vyčnívají nesmírnou energičností a z hlediska feelingu patří pak k atmosférickým třešničkám. Klub byl otevřen okolo půl sedmé a já jsem - postižen klasickým bordelem způsobeným nespolehlivými ČD - dorazil těsně po začátku otevíráku Into It. Over It.

Evan Weiss z Chicaga je prostě akustickej lyrik. Váže na sebe ty nejmelancholičtější melodie a za pomocí unplugged kytary doráží na vaší nejhlubší citovou stránku. Ta může bejt normálně úplně nulová, ale vousatej Weiss (!) spolehlivě rozkmotří i ten největší duševní klid. Není jen typickým “emo-folkařem”, zvládá i ostatní nástroje, ale na Sedmě si takhle prostě vystačil. Takže taková obdoba City And Colour, například. Což posluchače rozdmýchá.

Make Do And Mend z Connecticutu jsou do rockového soundu kapku víc. Jejich tvorba přikládá pod oheň polínka kapel typu Hot Water Music nebo Texas Is The Reason. Emotivní aranžmá a punk jak prase! Everything You Ever Loved, nová deska Mejkáčů, vyšla v červnu tohoto roku a logicky na koncertě zazněla patrně nejvíckrát. Ale connecticutská formace dala prostor i skladbám typu Ghostal... ta měla, panečku, v už téměř naplněné Sedmičce odezvu!

První dvě skupiny večera byly jakýmsi základem. Pro velké množství návštěvníků byli nicméně hlavním lákadlem Title Fight, kteří tu před celým rokem předvedli vynikající show. Mladíci z Pennsylvánie si rychle získali po celém světě spoustu příznivců napříč generacemi, a to zejména pro svou zálibu v osvědčených a někdy i polozapomenutých klasikách punkrocku a ema. Tady naservírovali punkrockové padáky v podobě první Shed nebo naopak konečné 27. Publikum mělo občas problém megatronické tempo benjamínků z východních Států zvládat.

LA DISPUTE! Tohle představovalo systematické vyvrcholení jednoho z netradičních pondělků. Vlivy povídacích mewithoutYou anebo At The Drive-In? Michiganská čtveřice rozkope hlavu všem, co říkají, že vypravěčství s alter tvrďárnama prostě nejde sladit. Výbušná směska téhle jednoduše zapamatovatelné formace vyplnila každičký kout klubu a zpocený koule a zvlhlý oči měly snad i všechny přítomné slečny. Said King To The River je destruktivní začátek, Why It Scares Me textařsky jedna z nejlíp zvládnutých písní, a ten konec - King Park řvanej dvěma stovkama lidí? Ou.

Ačkoliv jsem musel v úterý časně ráno o třista kilometrů dál poslouchat otravnou přednášku z projektovýho managementu, netradiční kombo emocí a dobře odvedené práce v jednom stále brnělo úplně všude po mým těle zetlelým. Pro balík čistýho lidství a dobrý muziky jsem si na Sedmičku v první říjnovej den přišel správně.

 

Míra Kajan