Report: Hawthorne Heights + The Elijah; Praha - 12.10.2012

13.10.2012 00:46

KdoHawthorne Heights (USA) + The Elijah (UK)
Kde: 007 Strahov - Praha
Kdy: 12. 10. 2012

 

Na pátek 12. října nám nachystali Conspiracy Concerts další zajímavý koncert, kdy se v rámci své UK/evropské tour do Čech takřka po dvou letech vrátili rockeři Hawthorne Heights z amerického státu Ohio. Coby doprovod s nimi přicestovali Britové The Elijah, kteří by pro zdejší publikum také neměli být velkou neznámou, neboť se v Praze představili docela nedávno, konkrétně loni v září.

Akce začala krátce po osmé večerní, kdy klub nebyl zaplněn ani z poloviny - což se bohužel nezměnilo ani s přibývajícím časem. Pětičlenná parta The Elijah vydala v létě debutovou desku I Loved I Hated I Destroyed I Created (recenze), která se setkala s kladnými ohlasy nejen u nás v redakci. Při jejich setu prostupovala celou Sedmičkou poklidná, až éterická atmosféra, fanoušci se pokyvovali do rytmu, zatímco kapela hrála svojí kombinaci post-hardcoru/post-rocku s patřičným nádechem ambientu. Tu naneštěstí narušil několikaminutový výpadek techniky, ale vše se dalo brzy do pořádku. Řvoun Dan byl skvěle doplňován kytaristou Michaelem, který má na starosti zpěvy. A potvrdilo se to, co je v souvislosti s čistými vokály často zmiňováno - jsou OPRAVDU KRÁSNÉ. Leckteří zpěváci "na plný úvazek" mu je můžou závidět, i naživo totiž zní bezchybně. Přesto mám celkové dojmy trochu rozpačité, neboť songy této party jsou si na můj vkus až moc podobné. Také bych nepohrdnul občasným zrychlením tempa, ale to už bych chtěl jinou skupinu; je dobře, že pánové znějí jinak než většina hudebního průmyslu.

Po krátké pauze na výměnu aparatury si to před obecenstvo přihnali Hawthorne Heights, kteří i pět let po smrti svého kytaristy Caseyho Calverta zůstávají v základu ve čtyřech, pouze během turné jim vypomáhá kamarád Mark McMillon z formace The Story Changes, jenž se podílel například i na vokálech posledního EP Hope (recenze). HH, v jejichž tvorbě se objevují prvky post-hardcoru, ema, alternativního rocku či pop-punku, začali pěkně od podlahy, načež se několik jedinců pustilo do menšího moshování, jež v sále vydrželo víceméně po celý zbytek setu. Ten byl vcelku podobný tomu, který odehráli o dva dny dříve v Polsku (mrkněte na www.setlist.fm). Zazněly tu tedy jak starší, tak i novější věci z výše zmiňovaného EP - např. titulní věc Hope či VANDEMONIUM s chytlavým a nesmírně pohodově znějícím refrénem:

The best times I have ever had
Were riding with my friends in this van
Watching the sunrise through pouring rain
We're falling apart at the seams
I'll hit reset and I'll start this over
Never regret this when I get older
The best times I have ever had
Were riding with my friends in this van

Ze starších "klasik" přišly na řadu Where Can I Stab Myself in the Ears?, Saying Sorry nebo Niki FM, při nichž se svými zpěvy přidávala i část publika. Frontman JT Woodruff nezapomněl poděkovat za přízeň a pochválit krásy Prahy - nevím jak ostatním, ale právě z jeho úst mi to přišlo upřímné, což se u spousty jiných kapel říci nedá... Závěr standardního playlistu opatřila hitovka Ohio Is for Lovers. A už v tu chvíli bylo vidět, že účel, tedy aby se lidí bavili, koncert splnil. O to víc je škoda slabé návštěvnosti, která činila pouhých 85 platících. Ti však nenechali svým One more song! One more song! pětici dlouho v zákulisí. Hawthorne Heights se vrátili, aby přidali dvě skladby navíc - první byla hitovka Rescue Me, druhou pak Pens and Needles. Zamrzelo snad tak pouze to, že nebyla vybrána pecka Four White Walls z EP Hate (recenze), ke které je natočený povedený live videoklip, viz níže.

Za mě osobně dávám ANO, koncert se povedl a k plné spokojenosti mi chyběla jen ta větší návštěvnost, kterou by si obě kapely bezpochyby zasloužily.

 

 

Jonash