Report: Cancer Bats + CityLights + The Golem Trust; Praha - 18.01.2013

20.01.2013 12:44

Kdo: Cancer Bats (Can) + CityLights + The Golem Trust
Kde: Praha – klub 007, Strahov
Kdy: 18. 1. 2013
 

Kdovíproč vynechali v rámci evropského turné pražskou zastávku Enter Shikari. Conspiracy Concerts tentokrát nechali pozici headlinera na Cancer Bats a vsadili na dvojitý domácí support. A podle mě to byla ta správná volba. Podesáté v ČR, vyprodaný klub, to mluví samo za sebe, no ne?

Večírek v jednom z nejstarších hostitelů tvrdé muziky u nás, strahovském klubu 007, otevřeli CityLights instrumentálním intrem z jejich EP Battles (recenze). Následně na stage nastoupil Hubitch a přivítal Prahu: „Ahoj, my jsme Sitylajts, pojďte tančit.“ Milý chlapík, co se s tím nesere. Jeho výzvu okamžitě přijal Kubo Hríbik (Momma Knows Best), rozjel svoji one-man mosh show a řádil jak uragán. Bohužel byl snad až do půle setu jediný. Honza Kučera v reakci na současnou tvrdou muziku v Československu napsal: „Když prýštíš energií a vybuchuješ na stagi, tak pod stagí se kolikrát děje to samý.“ Ale tohle nebyl ten případ. Nenechte se zmást, produkce CityLights se právem značí jako svižný hardcore bez přehršle moderních postupů a s minimem breakdownů, zato plný rock’n’rollové energie. Jejich vystoupení ten večer se nedá vytknout opravdu zhola nic. Zazněly věci z EP, singl Paper Anchor si zapěl taky bubeník Michal, Hubitch i kytarista Šáša přesunuli pódium o pár metrů vpřed a za False Idols Fall od Comeback Kid byla kapela následně pochválena samotným Liamem Cormierem, a rozhodně ne bezdůvodně. Podle mě to nejlepší současné HC u nás. Zdechlost a pasivitu publika si tahle čtyřka za svůj výkon opravdu nezasloužila!

O kapele The Golem Trust vím jen tolik, že v jejím čele stojí, zpívá a řve Nosie z Birds and Wolves. Když se na stage objevily klávesy, zbystřil jsem. Tahle kapela hraje sice post-hardcore pěkně od podlahy, sází ale víc na atmosféru písní než na podladěné breakdowny. A to mě baví. Jejich set byl poskládaný z písní starých i nových, nejvíc mě zaujala Cipher z nového EP Rapture, které bylo možno poprvé zakoupit za půlsto korun právě tam a tehdy. Na basu oktávy, zpěv střídá řev, bicí sypaly jak měly a kytaru krásně doplňovala klavíristka Eva s klasickým zvukem, žádná trance kokotina. Publikum zůstalo pasivní, téhle kapele se vyplatí citlivě naslouchat. Pro mě moc příjemné překvapení, nejlépe to ale vyjádřil opět Liam Cormier o pár písniček později: „I’m glad there is bands doing the same thing as we do, playing heavy hardcore music, but doing it in a different way.“ Přesně tak!

Jaye, check out the mics.
Shut the fuck up, Donnie. I said,shut the fuck up, Donnie!

Hladoví a nadržení fandové se těsně před devátou nahrnuli k pódiu a nemuseli čekat moc dlouho. Nazvučeno za chvilku, do backstage pro kšiltovku a pak už Mike rozezněl činely, po entrée na stage naběhl Liam a set odpálil aktuálním singlem Bricks and Mortar. Čím blíž kapele, tím líp pro každého, masa lidí byla nekompromisní. Hned druhou peckou se zrychlilo tempo, basák Jaye měl pomyslnou bariéru mezi pódiem a parketem těžce v kozách, mikrofon posouval stále blíž a jeho basa, (model disco bass, jaká ironie!) hřměla přímo bestiálně, ten zvuk miluju! „Let’s do this!

French Immersion. Z kapely stříkaly litry energie a zpětná vazba od fanoušků zavinila smršťování pódia, v jednu chvíli odposlechy bránily muzikantům v pohybu. Aby taky ne, 258 (!) platících je návštěvnost dokonce nad limitem. Cancer Bats jsou v česku populární, naposledy zahráli loni v květnu v pražském klubu Futurum po boku Every Time I Die, Set Your Goals a Make Do And Mend. Best show ever, jak jinak. Lásku k Praze ale Liamovi věříte, čemu ale nevěříte je jeho smrtelnost. Je plno řvounů, co mají problém s plícemi či hlasivkami, monsieur Cormier ale není ten případ. Paří jako urvaný ze řetězu a vokály zvládá naprosto s přehledem, což už je nadlidský výkon, ovšem milejšího člověka abys‘ pohledal. Frontman s velkým eF! Chtěl circle pit, tak byl circle pit, a aby taky ne, Sorceress k tomu přímo vyzývá. Odměnou nám byl další aktuální singl Road Sick. Osobně mě velmi potěšil valivý kinda-sludgy otvírák posledního alba zvaný RATS. Celý set byl poskládaný jinak než na předchozí show a nejspíš i jinak než na show následující, což se oceňuje, zaznělo od každého alba trochu. V závěru setu začala banda vyřvávat Hail Destroyer, a on samozřejmě musel přijít, jenže…

Hold on, you wanna hear a brand new song?“ Pochopitelně, že ano! Great Divide se objeví na re-issue posledního alba (recenze) plánovaném už na 12. února, a to včetně Bat Sabbath coverů! A tak zažijeme o něco příjemnější čekání na další desku plnou parádních pecek. Pro mě osobně není jediná skladba od Cancer Bats špatná, a i živý set šlapal od začátku do konce, ovšem jeho vrchol byl něco speciálního. Hail Destroyer, lidi šílí, celý klub řve s Liamem ještě hlasitěji, bolí mě žebra. Pneumonia Hawk, intenzita neslábne a já mám chuť na lívance a javorový sirup (a taky jsem je o párd hodin později dostal). Deathsmarch, tempo pomalejší, energie plno, sbory. Po celou dobu není v obecenstvu ticho, Česko má texty poctivě naučené. Končilo se děkovačkou a coverem, kterým se jindy začíná. Dnes už legendární Sabotage od rapových ikon Beastie Boys dostala v podání kanadských dřevorubců nový kabátek, který jí nesmírně sluší a má plno šťávy. Thank you nestačilo, tak si Liam zaplaval klubem, a bylo po všem. Nepřidávalo se, nebylo proč, protože nebylo co. Začalo se přesně a skončilo zrovna tak.

Je ostuda, kolikrát jsem si nechal Cancer Bats naživo v ČR ujít, musím ale s nadšením konstatovat, že čekání se vyplatilo. V moderní době jedna z mála poctivých kapel, bez špatné písničky, čtyři pohodoví lidi, ale show pekelná. A pozor, ani jeden breakdown! Tleskám a děkuju CityLights, Adamovi a Kubovi a hlavně Robertu Vlčkovi a Conspiracy Concerts. Jak na Nový rok, tak po celý rok. A leden je z kraje, takže mě letos čeká samý parádní hluk. Těším se na příště!

 

Setlist:

Bricks and Mortar
Pray For Darkness
French Immersion
Lucifer‘s Rocking Chair
Sleep This Away
Sorceress
Roadsick
Shillelagh
Old Blood
Smiling Politely
Scared to Death
R.A.T.S.
Great Divide
Hail Destroyer
Pneumonia Hawk
Deathsmarch
Sabotage



 

WAGHiSS