Of Mice & Men - The Flood (2011)

28.08.2011 12:52

Datum vydání: 2011
Label: Rise Records
Délka: 39:24; 11 skladeb
Odkaz: www.myspace.com/ofmiceandmen
Země původu: USA
Žánr: Metalcore / Post-hardcore
+ skvělé vokály; sehrané kytary; čistý zvuk
- trochu až moc ohrané riffy; mírně nudné texty

Hodnocení: 75 %
Doporučené skladby: My Understandings, Purrified, I'm Monster

 

Od debutu této kalifornské bandy uplynul víc jak rok, ale za tuto dobu si všichni stihli projít několika změnami. Vlastně ani nebylo úplně jisté, jestli se druhého alba dočkáme nebo ne a s jakým line-upem můžeme počítat. The Flood nakonec vyšlo, frontman Austin Carlile byl přijat zpátky do kapely a s ním přišel i nový kytarista Alan Ashby. Zavřeli se do studia, aby nám mohli 14.června 2011 ukázat, že i když si prošli hodně změnami, jejich schopnosti tvořit kvalitní metalcore se každopádně nezhoršily, spíš naopak.

Už první sekundy O.G Loko vám svými četnými živými kytarovými riffy dodají energii na smršť, která vás při poslechu tohoto alba čeká. Na řadu přichází našlápnutá, jedna z nejvíc nakopávajících Ben Threw a všem už musí být jasné, že houpavé breakdowny na tomto albu zažívají svůj comeback. Mj. i to, jak Austin do svého řevu vkládá všechen vztek a vášeň, skvěle ukazuje, jak se od dob v Attack Attack! vypracoval.
V pořadí třetí song s názvem Let Live otevírají čisté vokály Shayleyho Bourgeta a konečně si je můžeme pořádně užít. Upřímně, jeho hladký, melodický je podle mě to, co dodává každému songu OM&M na jedinečnosti, a co vás donutí se pořádně zaposlouchat. Je fakt, že Let Live má nádech lehkého modern-rockového songu z rádia, ale dá se to prominout.

Se Still Ydg'n se vrátíme nakrátko zpátky k častým breakdownům, nicméně kapela se stále drží chytlavých, dobře poslouchatelných melodií, a tak se pravděpodobně budete při poslechu této pecky hýbat do jejího rytmu stejně jako já (chtě nechtě). Nepatří sice úplně k mým nejoblíbenějším, což nic nemění na tom, že na koncertě se na ni bude určitě pařit luxusně.

Melodická, pomalejší balada My Understandings je pro mě jedním z největších překvapení celého alba. Skvěle sehrané kytary, doplněné už zmiňovanými vokály Shayleyho Bourgeta, jsou pro mě nepřekonatelné a přizánávám, že tuhle písničku poslouchám pořád dokola. Kupodivu mě ještě neomrzela. Ohioisonfire se směle může řadit k těm snad nejvíc zničujícím písničkám, které jste od této bandy kdy mohli slyšet. Každý úder do bubnů, každý zvuk vycházející z kytar se vám společně s Austinovým zpěvem pravděpodobně nesmazatelně vryje do mozku. Co už z hlavy ale zaručeně nedostanete na dlouho dobu, je sladká melodie společně s tvrdou hudbou ve skladbě Purrified. Nejen Shayleyho výkon, ale ty riffy jsou naprosto... naprosto skvělý. Také text k téhle písničce je překvapivě dobrý. V ostatních případech je lepší se do textů moc nezaposlouchávat, ne že by byly špatné, jen mírně průměrné, řekněme. Za zmínku stojí taky dechberoucí bridge u Repeating Apologies. Jinak je album The Flood sice skvělou smrští metalcoru, ale kolikrát se mi stalo, že jsem měla pocit typu: „Tohle už jsem slyšela... a ne jednou.“  

Na závěr bych asi neměla zapomenout na circlepitový potenciál písničky The Great Hendowski a brutální závěrovou skladbu I'm Monster. Celkově je placka po technické stránce na vysoké úrovni, občas by to chtělo víc prvků a lepší texty, ale vesměs je to pro kapelu velký krok dopředu, výsledek jejich nekonečného úsilí a vášně pro hudbu, což se také cení. Pro jejich konkurenci je to deska, která nasazuje laťku poměrně dost vysoko. Pro nás je to počin, který vážně stojí za to si poslechnout.

DARXIE