New Found Glory - Kill It Live (2013)

24.10.2013 18:59

Datum vydání: 7. 10. 2013
Label: Violently Happy / Bridge Nine Records
Délka: 67:54 / 20 skladeb (17 živě + 3 nové)
Odkaz: https://www.facebook.com/newfoundglory
Země původu: USA
Žánr: Pop-punk
+ energie; zábava; kvalitně odzpíváno i odehráno; průřez všemi hitovkami; zvuk
- trochu nevýrazné nové tři skladby; pár oblíbených písní mi v tracklistu chybí
Hodnocení: 90 %
Doporučené skladby: Understatement, Anthem for the Unwanted, Hit or Miss

 

Na začátek osobní přiznání (odstavec možno přeskočit). New Found Glory byli jednou z prvních pop-punk/punk-rockových kapel "druhého sledu", které jsem poznal po profláklých Blink-182, Sum 41, The Offspring a Green Day. To jsme někde v roce 2004. Ale dlouho jsem jim nemohl přijít úplně na chuť. Tehdá jsem měl raději říznější punk-rockový bandy, takže to byl asi ten důvod. Až v posledních několika letech jsem začal znovu poslouchat jejich starší, dnes už klasické placky jako Sticks and Stones či Catalyst. A rázem se stali jednou z mých nejoblíbenějších kapel - i díky jejich přirozenosti a tomu, že se nevydali cestou mainstreamu jako třeba nově vzniknuvší Simple Plan či All Time Low. Na živák Kill It Live, který byl ohlášen někdy na začátku roku a nahrával se při jejich dvou březnových vystoupeních v Anaheimu, jsem se proto dost těšil. Slibováno nám bylo to nejlepší, co mají doposud NFG na triku... a taky že jo!

Pop-punkových formací je spousty, NFG měli ale vždy svůj typický sound a tvář, to zejména díky zpěvákovi Jordanu Pundikovi. Taktéž tomu vždy pomáhalo i to, že kapela drží pohromadě už od roku 1997, tedy od svého vzniku. (Pro úplnost: pouze bubeník Cyrus Bolooki se nepodílel na jejich prvním EP It's All About the Girls, které však takřka nikdo nezná). A dělá to dost. Na pódiu tak pánové působí jako výborní kamarádi, anebo spíše rodina, a věříte jim vše, co předvádí. Podobně upřímně působících skupin tu zase tolik nenajdeme. Co že tím chci říci? Že to všechno se přeneslo i do audio podoby tohoto živáku. Slyšitelná radost z hraní. Energie a údernost. Bezchybný muzikantský výkon. A bouřlivé ovace a sborové zpěvy z řad fanoušků.

Startuje se s intrem, jímž začíná i deska Catalyst. Tomu samozřejmě předchází vytleskání NFG na stage. Po intru se už bez nějakých cavyků rozjíždí pecka Understatement, na kterou v rychlém sledu naváže Don't Let Her Pull You Down. Lidé pomáhají Jordanovi svými hlasivkami, jak jen můžou, tempo je pochopitelně o něco rychlejší než z nahrávek. Zato zvuk je stejně kvalitní jako ze studia. Bicí i kytary znějí, jak mají - čistě, ale zároveň trochu syrově, prostě tak, jak by to v melodickém punk-rocku mělo být. Vokál se neztrácí a je krásně zřetelný. K tomu jedním dechem nutno dodat, že frontman Jordan Pundik zvládl vše na jedničku s hvězdičkou a odzpíval to velmi, velmi dobře. Pasáží, které přenechá pouze a jen publiku, moc není, což mj. znamená, že vše s přehledem udýchá. Jen párkrát mu nevyjde frázování, ale kdo by se za to na něho zlobil? Cyrus Bolooki za bicími také válí, nepostřehl jsem, že by mu to někde ujelo. Když pánové vytáhnou z repertoáru jednu z nejrychlejších věcí, Something I Call Personality, před jejímž začátek ženou lidi pod sebou do circle pitu, můžete energii z reprobeden nebo sluchátek přímo nasávat. Valí se z nich jako hustá mlha.

Co se týká tracklistu, byl vybrán vcelku dobře. Největší zastoupení má album Sticks and Stones, z něhož tu uslyšíte hned polovinu písní, naopak ze tří posledních placek, tedy Coming Home, Not Without a Fight a Radiosurgery, bylo vybráno pouze po jedné skladbě. Já jsem za to rád, právě ty starší počiny považuji za ty vydařenější a chytlavější. Přesto mi tu pár tracků chybí, např. Dressed to Kill a Head on Collision. Naopak potěšilo zařazení Sincerely Me, které vévodí výrazná baskytara, jež se tu stará o hlavní motiv. Tu, jako bývalý basák, mám pochopitelně velmi v lásce. Jistotou jsou pak Hit or Miss či My Friends Over You. Níže raději přidávám playlist, abyste se mrkli na to, které songy se na výběr vešly a které ne. Mezi nimi jsou asi jen tři delší pauzy, v nichž kapela děkuje za přízeň, řekne něco málo z historie, nechá se vyfotit do bookletu či prohodí nějaký vtip. Jinak se navazuje buď bez pauzy, nebo jen s kratičkou mluvenou vsuvkou směrem k fans.

Mimo 17 starších kousků tu máme i tři nové. K nim jen toto: nejsou špatné, mají rozpoznatelný "NFG rukopis", ale v porovnání se staršími peckami se neubráním dojmu, že za nimi zaostávají. Nejsou to tolik výrazné, prvoposlechové hity, naopak potřebují přehrání více. Nejkladněji hodnotím Connect the Dots, kde se několikrát změní rytmus - sloky jsou ve středním tempu, refrén se rozjede - a obmění kytarové riffy. Ale spíš než o nových studiových skladbách to je o těch předchozích sedmnácti. A ty obsahují vše, co k pořádnému živáku patří, a už jsem to zmiňoval výše.

Na lajvko AFI - I Heard A Voice to v mém osobním žebříčku nestačí, ale třeba s The Mark, Tom And Travis Show (The Enema Strikes Back!) od Blink-182, u něhož mi vadí časté dlouhé průpovídky, se může Kill It Live minimálně směle měřit.

Teď už zbývá jen přivést New Found Glory také k nám do České republiky...

 

TRACKLIST:

Pořadí / Název / Z desky / Délka
1. "Intro" (Live) Catalyst 1:04
2. "Understatement" (Live) Sticks and Stones 3:04
3. "Don't Let Her Pull You Down" (Live) Not Without a Fight 3:39
4. "All Downhill From Here" (Live) Catalyst 3:05
5. "Anthem for the Unwanted" (Live) Radiosurgery 3:24
6. "At Least I'm Known for Something" (Live) Catalyst 3:32
7. "Sonny" (Live) Sticks and Stones 3:40
8. "Something I Call Personality" (Live) Sticks and Stones 2:40
9. "Boy Crazy" (Live) New Found Glory 3:18
10. "Tip of the Iceberg" (Live) Tip of the Iceberg 3:10
11. "Coming Home" (Live) Coming Home 3:31
12. "Forget My Name" (Live) Sticks and Stones 3:09
13. "Sincerely Me" (Live) New Found Glory 3:46
14. "Hit or Miss" (Live) Nothing Gold Can Stay 5:14
15. "Truth of My Youth" (Live) Catalyst 3:00
16. "The Story So Far" (Live) Sticks and Stones 5:31
17. "My Friends Over You" (Live) Sticks and Stones 4:11

18. "I Want to Believe"   New studio track 2:54
19. "Connect the Dots"   New studio track 3:11
20. "First Bite"   New studio track 2:51

Celková délka: 67:54

 

Jonash