Náhodnej Výbjer - Vše za 2012,- (2012)

17.01.2012 13:47

Datum vydaní: 1. 1. 2012
Label: DIY
Délka: cca 34 minut; 12 skladeb + bonus
Odkaz: https://bandzone.cz/nahodnejvybjer
Země původu: Česká republika
Žánr: Pop-punk
+ chytlavé melodie; šlape to
- slabší texty; nízká míra vlastní invence; u některých písní dosti podobné aranže
Hodnocení: 55 %
Doporučené skladby: 2012; Úchyl stydlín; Kašlem na city

 

Mladá pražská pop-punková čtveřice Náhodnej Výbjer existuje teprve rok a čtvrt, ale už se rozhodla vydat plnohodnotné album. A to již loni nahrála čtyřstopé EP V rámci možností. Je tedy vidět, že se kluci snaží a skládají, co to dá. To se bohužel poněkud odráží ve kvalitě jejich nahrávek. Jedním z neduhů - alespoň z mého pohledu - jsou texty. Z nich je znát, že jednotlivým členům je v průměru 18 let. Obsahově se totiž točí z valné většiny kolem holek, lásky a hlavně sexu. Občas to je sice úsměvné, místy však spíše trapné...

Po cca minutovém představovacím intru se rozjede píseň 2012, který rozhodně patří k tomu lepšímu, co na desce najdete. Podařený kytarový riff, rychlé bicí, do rapu hozená sloka a vyústění v chytlavém refrénu, jenž si rozhodně zapamatujete. Následuje věc nazvaná Slovenská, která tak trochu v duchu některých starších skladeb od Jaksi Taksi je nazpívaná v jazyce našich východních sousedů. Se čtvrtou Nešťastnej krapet zpomalíme a zjemníme, jinak si album udržuje spíše rychlejší tempo.

A jak postupujeme dále, zjišťujeme, že kluci mají tendenci skládat své věci podle tradičních pop-punkových klišé. Největším záporem je tady rozhodně nízká míra originality a vlastní invence, ačkoli - ruku na srdce - co lze dnes v tomto žánru ještě vymýšlet, že? Hlavní je pro cílovou skupinu stejně to, že to slušně odsýpá, nachází se zde pěkné melodie a při poslechu nemáte potřebu cokoliv řešit. Jisté je také to, že placku si spíše oblíbí ti mladší z nás, neboť svým pojetím, jednoduchostí a celkovým zvukem náročnější a starší posluchače rozhodně neoslní.
Po prvním puštění mé dojmy nebyly kdovíjak valné, ale čím jsem si Vše za 2012,- pouštěl častěji, tím mě začalo i více bavit. Třeba sedmá Úchyl stydlín působí vcelku vtipně a zaujme příjemně odzpívaným refrénem s podporou backvokálů. Co si kapela mohla odpustit, je závěrečný bonus s titulem Kůzlátka. Někoho to možná pobaví, ale obávám se, že to bylo šlápnutí vedle.

A závěrečné rozuzlení? Jestli chcete slyšet něco ojedinělého a vypiplaného, tak na rovinu říkám: tady budete hledat marně! Naopak pokud máte rádi nenáročný pop-punk klasického střihu, měli byste býti spokojeni. Oceňuji, že Náhodnej Výbjer pořídili za tak krátkou dobu poměrně slušnou nahrávku. Z ní určitě pocítíte vlivy podobně znějících českých kapel (Koblížci, Rybičky 48, Cookies...), přičemž celkově se to může tvářit dojmem, že je to na jedno brdo (což vlastně není daleko od pravdy), jenže mě to nakonec docela chytlo! Avšak na druhou stranu bych rád zůstal alespoň trochu objektivní, a tak dávám konečných 55 %. Kluci si zkrátka potřebují najít svou vlastní tvář, neustále na sobě pracovat a upřednostnit kvalitu před kvantitou.

Jonash