Limp Bizkit - Gold Cobra (2011)

27.07.2011 16:33

Datum vydání: 2011
Label: Interscope
Délka: 49:37; 13 skladeb
Odkaz: www.limpbizkit.com
Země původu: USA
Žánr: Nu metal / Rap metal
+ kytarové riffy; chytlavé refrény; zábava; Fred Durst
- nic nového pod sluncem
Hodnocení: 75 %
Doporučené skladby: Gold Cobra, Shotgun, Autotunage

 

Abych se přiznal, Limp Bizkit jsem už dobrých pár let neposlouchal. Tedy až do vydání nového alba Gold Cobra, které se do prodeje dostalo před měsícem. Od novinky jsem, dost možná jako většina dalších, ani nic moc nečekal, neboť předchozí počiny, ať už Results May Vary nebo prapodivné The Unquestionable Truth, se tak úplně nevyvedly. Ale o to víc jsem mile překvapen.

Kapele rozhodně vydatně pomohl návrat kytarového mága Wese Borlanda, jehož nepřítomnost na poslední desce byla dost znát. Ten se díky bohu v roce 2009 usmířil s frontmanem Fredem Durstem, a tak mohly přípravy na další studiový zářez pomalu začít. A co že si pánové pro nás přichystali?

Tak hned na úvod můžu říci, že to je zvuk a celkové pojetí hudby, jaké je zdobilo na konci loňského tisíciletí, kdy se na svět dostaly nejspíš jejich dvě nejlepší nahrávky, a to Significant Other a zejména Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water, jež je dnes již legendární. A právě v tomto duchu se nese i většina novinky. Kytarista Wes zde znovu prokazuje svůj nesmírný talent a cit pro chytlavé, propracované riffy, pro LB tak specifické. S ním vyčnívá také výkon Freda Dursta, jenž svým rapováním - ale také slušným zpěvem - vypouští jednu perlu za druhou. Zkrátka hlavně, aby byla sranda. Ona radost z hraní, tuto partu vždy provázející, je zde cítit na každém kroku a vůbec nevadí, že rozumíte textům jen okrajově.

Hned několikero písní má pak hitový potenciál, mimo singlů Shotgun či Gold Cobra (který má už také hudební videoklip) to je třeba Autotunage, kde se skupina vyblbla a použila u svých vokálů, jak název napovídá, auto-tune. Nejsou tu však jen skladby tvrdé. Fred opět dokázal, že umí zazpívat i pomalejší, mírnější věci, takže zbylo místo kupříkladu i na baladickou Walking Away.

Gold Cobra je deska povedená a většině fanouškům Limp Bizkit jistě přijde k duhu, dají-li jí čas na vstřebání. I když je nutno druhým dechem dodat, že kvalit takového Chocolate Starfish... rozhodně nedosahuje. A nejspíše už ani jejich žádné další CD dosahovat nebude.

JONASH