Less Than Jake - Greetings From Less Than Jake (2011)

09.11.2011 10:52

Rok vydání: 2011
Label: Sleep It Off Records
Délka: 14:04; 5 skladeb
Odkaz: https://www.facebook.com/lessthanjake
Země původu: USA
Žánr: Skapunk
+ vokály; chytlavost; pohodová atmosféra
- nic nového pod sluncem
Hodnocení: 70 %
Doporučené skladby: Harvey Wallbanger; Goodbye, Mr Personality

 

Skapunková banda Less Than Jake brázdí pódia již od roku 1992 a za tu dobu vydala sedm řadových desek. Od té poslední s názvem GNV FLA již ale uplynuly tři roky, a tak se pánové rohodli, že vydají alespoň toto pětiskladbové EP, jež by fanouškům zkrátilo čekání na album nové.

Greetings From Less Than Jake vyšlo letos v létě a obsahuje již zmíněných pět písní, při celkovém času pouhých 14 minut. Zvukově se nám kapela vrací ke svým začátkům. Zde se poneseme na vlnách klasického skapunku, silné ovlivnění pop-punkem a melodickým punkrockem, čehož se nám dostávalo na posledních CD, třeba oblíbeném In with the Out Crowd z roku 2006 (hitovka The Rest of My Life), je pryč. V té době se nám často dechy vůbec nedostávaly ke slovu, nyní tomu je však jinak. Saxofon a pozoun tu jsou přítomny v každém tracku.

Vše rozjede první, minutu a půl dlouhá věc Can't Yell Any Louder. Ta je stejně jako třetí Harvey Wallbanger a pátá Life Led Out Loud v rychlejším tempu a s dávkou nesporné energie. Naopak druhý track Goodbye, Mr Personality a čtvrtý Life Led Out Loud jsou pomalejší, posazené spíše do standardního, houpavého skáčka, kde prim hrají basa a dechová sekce.

Nemá cenu se moc rozepisovat, tento krátký počin je příjemným spestřením všechních dnů a dokáže zaujmout jak staré, tak nové fanoušky této floridské skupiny. Sice hudebně zde nenajdeme nic nového ani převratného a 14 minut hracího času je pro mě dost málo, avšak Less Than Jake dělají to, co jim jde nejlépe: pohodovou a chytlavou muziku, která baví.

JONASH