Falling In Reverse - The Drug In Me Is You (2011)

01.08.2011 13:59

Datum vydání: 2011
Label: Epitaph
Délka: 45:43; 11 skladeb
Odkaz: fallinginreverse.com
Země původu: USA
Žánr: Post-hardcore / Rock
+ vokály, kytarové riffy, melodičnost
-
Hodnocení: 85 %
Doporučené skladby: The Drug In Me Is You, Raised By Wolves, Caught Like A Fly


Po dlouhém čekání tu máme zase Ronnieho Radkea, který sotva vyleze z basy (ublížení na zdraví, držení drog a kdo ví čeho všeho ještě), píše texty na nové album. Už to sice není s kapelou Escape the Fate, kde dříve učinkoval, ale se zbrusu novou bandou Falling in Reverse. Z té předchozí byl totiž Radke vyhozen kvůli výše zmíněným důvodům a kapela musela zrušit několik tour. Zkrátka a dobře - prostě jim došla trpělivost, a proto byl nahrazen frontmanem Craigem Mabbitem z Blessthefall. Tolik z "veselé" historie Ronieho Radka, o kterého tu jde především.

Už na prvním albu ETF se mi líbily jeho zvláštně zbarvené vokály. A tak jsem byl zvědavý, jak že to teda Falling in Reverse zní. Můžu vám říct, že skvěle! Album mě chytlo hned na první poslech a stále mě baví. První dojem většinou dělají hlavně "opening" songy a v tomto případě to je píseň Raised By Wolves. První sloka je složená pouze z rychlé kytary a tichého zpěvu; ve druhé se přidává baskytara, objevuje se občasný kopák a vokály naberou na intezitě; poté přichází na řadu 'bridge', kde už každý nástroj jede naplno, slyšíme první scream prokládáný čistým vokálem a všechno to graduje do refrému, kde Ronnie předvádí své výšky. Nechybí ani menší kytarové sólo. Lepší úvod FIR nemohli udělat, kompozice se vážně povedla. Perlou nakonec (resp. na začátek druhého songu) je Ronnieho prohlášení: "I'm back".

Asi největší peckou je píseň The Drug in me is you, ke které vznikl videoklip z vězeňského prostředí. Vzhledem k frontmanově minulosti je to docela povedená recese. On vtip v textech je tak nějak na celém albu. Např. v songu I'm not Vampire můžete slyšet hodně krátké blití (které ale není bezúčelné - navazuje na text) nebo jak Ronnie zpívá, že je závislák a vzápětí se mu sborově ozve: "Hi, Ronnie!" Podobných štěků najdete na CD víc. Opakem jsou potom písně Magic Tragedy a především Caught Like a Fly, pojednávající o zradě a odplatě - jasně zaměřené proti C. Mabittovi a Escape the Fate. Jestli o tom víte něco víc, tak to budete chápat a nejspíš i souhlasit. Ono, když to tak vezmete, je to vcelku přirozená reakce.

Co říci na závěr? Album bylo nahráno pod producentem Michaelem Baskettem (Story Of The Year, Blessthefall), obsahuje propracované kytarové riffy (ten nejlepší je asi v už výše zmíněné Caught Like a Fly), nenajdete tu pomalejší song... A co byste chtěli ještě vědět? Zní to sakra dobře! Jestli se vám líbilo první album ETF, budou se vám líbit i noví Falling in Reverse!

MARŤAS PĚNIČKA