Dangerkids - Collapse (2013)

13.10.2013 14:19

Datum vydání: 17. 9. 2013
Label: Rise records
Délka: 39:13 / 12 skladeb
Odkaz: https://www.facebook.com/wearedangerkids
Země původu: USA
Žánr: Rap-rock/ Hardcore
+ energie, chytlavost, vokály, skvělé hudební postupy
- místy plytké elektronické efekty
Hodnocení: 85 %
Doporučené skladby: Cut Me Out , Countdown, Unmade

 

Začnu zajetým klišé. Píše se rok 2013 a v moderní hudbě není již možné vytvořit něco úplně nového. Nezbývá nic jiného než mísit žánry a s jedním takovým mixem přichází i zámořští Dangerkids. Ti vsadili na mísení linkinparkovského nu-metalu s moderními hardcorovými prvky. Jasně, tohle zní jako další klišé, ale zkuste vzít jejich debut Collapse a hned zjistíte, že tahle banda nahrála velice kvalitní desku.

Kromě toho, že o bicí se v jejich případě stará zástupkyně něžného pohlaví, se tito Američané dali dohromady teprve minulý rok! Skočit na scénu s takhle nakopnutým albem, to se jen tak nevidí. Každopádně poslech načíná song Countdown, který přesně určí charakter celé nahrávky. Kratičké elektronické intro, vykřičené „Let´s go!“, několik odrapovaných bars, znovu scream atd. Je to barevné, svěží, energické a nespoutané zároveň. Prostě hned po prvním tracku víš, že tě to bude bavit, jestli kapela bude dál sázet v zajetém tempu. A to si pište, že bude! Následují další čtyři skvělé písně. Styl zůstává stejný, ale tihle muzikanti mají v malíku tolik hudebních postupů, že každá další stopa má své vlastní kouzlo a ani po několika posleších jen tak neomrzí.

Přichází na řadu Destroy Yourself, pomalejší procítěnější záležitost, jež dá jasně najevo, že tahle partička umí zahrát i na city. A jestli vás tímhle songem nepřesvědčí, vězte, že baladická Unmade vás už nenechá na pochybách. Druhý dech chytne Collapse s devátou skladbou Paper Thin a dále pak s Fractions se zajímavým outrem. Navíc ve chvíli, kdy už si myslíte, že vás tahle deska nemá čím překvapit, vytáhnou Dangerkids neskutečný trumf z rukávu. Tracklist zakončuje pomalejší pecka Cut Me Out a nebudu lhát, když prohlásím, že se jedná o nejsilnější věc z tohoto CD.

Smekám! Tahle banda mě naprosto nadchla a už teď se těším, s čím se pochlubí příště. První velký krok do jejich kariéry se jim vydařil na jedničku. Snad by to jen příště nemuseli přehánět s těmi disco efekty. Nějaký opravdu poctivý elektronický podklad by posunul jejich skvělou hudbu ještě o level výš.

 

Vojtáno