Carnifex - Until I Feel Nothing (2011)

02.11.2011 11:47

Datum vydání: 25. říjen 2011
Label: Victory Records
Délka alba: 30:08; 10 skladeb
Odkaz: https://www.myspace.com/carnifexmetal
Země původu: USA
Žánr: Deathcore
+ energie; tvrdost; zvuk
- krátká hrací doba; jistá tuctovost
Hodnocení: 70 %
Doporučené skladby: We Spoke of Lies, Dead But Dreaming, Until I Feel Nothing


Pětičlenná deathcorová formace Carnifex ze San Diega se po roce opět vrací s novým materiálem, jenž se dostal na svět pod vydavatelstvím Victory Records. CD nese název Until I Feel Nothing neboli „Dokud nic neucítím“. Naše sluchovody pánové drtí již od roku 2005, kdy vydali své první, eponymní demo. Na kontě mají celkově jedno EP a s letošním počinem čtyři plnohodnotná alba. Z toho tři pod již zmiňovaném labelem Victory Records.

Na nové placce nalezneme 10 songů včetně intra, přičemž celý poslech vychází pouze na půl hodiny čistého času. Jedná se o deathcore, od začátku do konce. Tvrdé energetické kytary, našlapané bubny, drsné basové riffy. Při vokálech je stále využíván growl a scream, čistého zpěvu se prostě nedočkáte, ani kdybyste chtěli sebevíc. Fanoušci, kteří mají naposlouchané předchozí počiny, jistě zaregistrovali, že došlo k přidání nových prvků. Melodické, místy až deathmetalové riffy, vyšší intenzita vokálu - z mého pohledu po zvukové stránce začali připomínat Suicide Silence. I přes tuto změnu neuslyšíme nic, co bychom nemohli zaregistrovat u jiných kapel podobného ražení. Tím pádem se, bohužel, místy projeví určitá tuctovost...

Vše startuje intrem, které má něco málo přes minutu a je pojmenováno Deathwish. Po tomto úvodu se vám do uší vřítí smršť kytar spojených s vokálem, jehož právoplatným vlastníkem není nikdo jiný než Scott Lewis. Tato stopa nese název We Spoke of Lies a  je dle mého jedním z nejsilnějších článků desky: energická, agresivní, pro živé vystoupení jako dělaná. Po textové stránce (jak vám dojde již ze samotných názvů) je jasné, že to nebude žádná procházka růžovým sadem. Texty obsahují velmi temná témata, jakými jsou smrt, nenávist, lež, prokletí a mnoho dalších. Ovšem logicky musíme brát v potaz, že milostné texty se do deathcorových záležitostí zrovna dvakrát nehodí. Za druhou velmi povedenou skladbu považuji stejnojmennou Until I Feel Nothing, ke které vznikl také videoklip. Naplno vyzařuje svou tvrdostí a energií, avšak krátce po třetí minutě se z řežby pomalu, ale jistě začne přecházet do jemné kytarové melodie. Rázem se vše promění ve sbíječku značky Never Forgive Me, další z kvalitních a našlapaných skladeb. V této podobě nám odehrají také zbývající songy.

Při prvním poslechu se mi deska moc nezamlouvala. Poté jsem si ji pustil znovu, s krátkými přestávkami, a nakonec ve mně zanechala velmi kvalitní dojem. Until I Feel Nothing má energie na rozdávání. Pevně věřím, že při živém vystoupení se to projeví o to víc!

TOMÁŠ KŘENEK