Blessthefall - Awakening (2011)

13.10.2011 10:58

Datum vydání: 4. říjen 2011
Label: Fearless Records
Délka alba: 44:45; 12 skladeb
Odkaz: https://www.myspace.com/blessthefall
Země původu: USA
Žánr: Post-hardcore / Metalcore
+ zvuk; texty; více křičených vokálů; silné kytary
-
Hodnocení: 90 %
Doporučené skladby: Bottomfeeder, 40 Days…, Don’t say goodbye


Americká post-hardcorová formace Blessthefall se po dvou letech vrací s novou deskou jménem Awakening, která byla u labelu Fearless Records. Jedná se o třetí plnohodnotné album, nicméně teprve o druhé se současným zpěvákem a textařem Beau Bokanem. Zároveň by se dalo zařadit i jako první, a to díky příchodu nového kytaristy Elliotta Gruenberga, jenž nahradil Mika Frisbyho. Při porovnání s předešlou studiovkou Witness musí každý posluchač uznat, že je tvrdší, melodičtější a aby toho nebylo málo, srší ještě větší energií. Vše je perfektně ozvučeno, díky čemuž si vychutnáte necelých 45 minut doslova naplno.

Do samotného poslechu se dostanete díky stejnojmennému intru, jež je velmi melodické a nápadité. V jedné minutě se představí bubny, zpěv, kytary i scream. Díky tomu se do vás pomalu, ale jistě začne vnořovat energie, kterou pánové do desky umístili. Bez jediné změny tónu navazuje na druhou skladbu nesoucí název Promised Ones. Již na této stopě si povšimnete kvalitních kytarových riffů, silného křičeného vokálu baskytaristy Jareda Wartha, který svou technikou vysoce vyzdvihuje každý song. Oba kytaristé do toho vkládají maximum; je znát velký důraz na tempo. Občas hrají velmi rychle, dokonalým příkladem je třetí skladba Bottomfeeder, k níž mimochodem vyšel také studiový videoklip. Nyní to může znít, že je celé album zcela „prokřičené,“ tvrdé a rychlé, ale není tomu tak. Ani zde nechybí pomalejší, textově silně založené stopy, které jsou dalším výrazným bodem. Některé člověku nasadí do hlavy myšlenku, že něco podobného již někdy zažil. Nad jinými se může pozastavit dech, některé mohou dokonce až zamrazit v zádech.

Posledním silným článkem, který je nutno uvést, je již zmiňovaný Beau Bokan. Díky své barvě hlasu a textům potvrdil, že post zpěváka mu právoplatně patří. Nyní si jen stačí sečíst všechny zmíněné údaje a dojdete k výsledku, že se kapela lepší den za dnem. Awakening je toho tím nejlepším důkazem!

Na závěr bych rád dodal, že je CD celkem návykové, tudíž nezůstanete jen u jednoho poslechu...

TOMÁŠ KŘENEK