Bačova fujara - Konečne! (2011)

02.02.2012 12:14

Datum: 12. 12. 2011
Label: DIY
Délka: 36:08
Odkaz: https://bandzone.cz/bacovafujara
Země původu: Slovensko
Žánr: Alternative rock

+ kytary; texty

- někomu nemusí sednout zpěv

Hodnocení: 85,18367 %

Doporučené skladby: Stále my; Milión bohov; Strácaš sa človek

 

Konečne! Jo, to je velice příhodný název alba, na které se čekalo takovou dobu. Vždyť jenom samotné nahrávání trvalo 11 měsíců plus nějaké personální změny. Bačova fujara je slovenská skupina, která se trochu ztrácí ve stínu všech těch Zoči Voči, From Our Hands a dalších. A je to škoda. Tihle kluci totiž taky umí zatraceně dobře hrát a zpívat.

Pokud se někdo z vás vyděsil při pohledu na kolonku žánru a pod pojmem „alternative“ si představujete různé obskurnosti, zadržte. Zase tak alternativní to není. Upřímně už dlouho přemýšlím, jak bych vlastně hudbu Bačovy fujary popsal a stále mi na mysl přichází jedno slovo – pohodová. U tohohle alba se prostě dokážu opřít do křesla a užívat si ho se zavřenýma očima. Není to hudba, která by bořila nějaké hranice nebo hýřila originalitou. Ale mám z ní radost, a to se mi často nestává.

Jako u většiny rockové hudby, i tady tvoří dominantu kytary. Riffy jsou výborné a celá deska je doslova prošpikována různými vyhrávkami a občas se objeví nějaké to sólo. Ale zase žádná onanie, to ne. Vedle elektrické kytary se tu objevuje i ta akustická, dále klavír, smyčce a kdo ví, co všechno ještě. I přes pestrost nástrojů, dlouho se táhnoucí nahrávání a částečnou změnu sestavy kapela nesklouzla ke zbytečnému překombinování písní. Aspoň ne nějak výrazně.

Samozřejmě nemůžeme přejít ani textovou stránku věci, která je výborná. Tématem jsou většinou různé životní pocity, ale objevují se o lásce k vlasti (Aká si krásná a ne, fakt to není tak hloupé, jak to zní!) nebo proti rasismu (Farebná). Ale není to klasicky už ohrané „rasisti jsou svině,“ naopak tenhle text hraje na pozitivní strunu a vybízí k toleranci. Všechny ty slova k vašim uším dostává skrz svoje hlasivky zpěvák Juraj „Ďuri“ Hnilica, jehož projev se od posledního počinu Kam všetko speje? změnil k nepoznání (pokud tam tedy zpíval on, těžko dohledat). Ne k lepšímu, ne k horšímu, jen už není tak hrubý a vyžívá se ve výškách. Nemusí to každému sednout, ale do hudby prezentované na Konečne! jeho zpěv pasuje.

Bačova fujara natočila album, které se může hrdě postavit vedle svých známějších slovenských kolegů. Pro mě osobně to je od výše zmíněných skupin dokonce počin nejlepší. Jen o kousek, ale pocitově u mě prostě vítězí.

David Vítek