August Burns Red - Leveler (2011)

15.07.2011 09:13

Datum vydání: 2011
Label: Solid State Records
Délka: 48:04; 12 skladeb
Odkaz: www.myspace.com/augustburnsred
Země původu: USA
Žánr: Metalcore
+ celé album instrumentálně perfektní; zpěv
- pár ne tak výrazných písní
Hodnocení: 90 %
Doporučené skladby: Empire, Internal Cannon, Carpe Diem

 

Na nové album August Burns Red jsem se začal opravdu těšit poté, co byl zveřejněn song Empire, který shodou okolností album otevírá. A že je to pěkně ostrý začátek! I zpěvák Jake Luhrs nasadí hned zkraje jednu ze svých nejhrubších poloh. Asi v polovině píseň ovšem zvolní a ABR ukáží svoji melodičtější stránku. Dojde dokonce i na dětské sbory á la 30 Seconds To Mars.

Takto by se dalo vystihnout skoro celé album. Pánům se podařilo zkombinovat „heavy“ pasáže se skvělými melodiemi, což samozřejmě znamená i spoustu skvělých breakdownů. Ten vůbec nejlepší se nachází v Internal Cannon, kde ABR přeskakují mezi metalcorem a pasážemi, které jsou zřejmě hodně ovlivněny mariachi. Vypadá to na první pohled nesourodě, ale všechno je spojeno dohromady s takovým citem, že píseň drží pohromadě jako celek. Dále stojí za zmínku ještě takový post-rockový breakdown v Carpe Diem, což je možná emočně nejsilnější píseň z alba, kde se za mikrofonem střídají zpěvák Luhrs s basákem Dustinem Davidsonem. To střídání má svůj význam, protože text je napsán formou rozhovoru mezi snílkem, jenž jde za svým cílem, a člověkem, který mu tvrdí, že to nedokáže.

August Burns Red nestojí na místě. Pokračují v trendu nastoleném posledními alby s příklonem k melodice, ale nezapomínají ani na pořádný nářez. Tahle deska jim u mě vysloužila místo na předních příčkách oblíbenosti!

DAVID VÍTEK