Alesana - A Place Where The Sun Is Silent (2011)

20.10.2011 10:33

Datum vydání: 18. říjen
Label: Epitaph Records
Délka alba: 62:05; 16 skladeb
Odkaz: https://www.myspace.com/alesana
Země původu: USA
Žánr: Post-hardcore / Metalcore
+ texty; melodičnost
- nic nového
Hodnocení: 65 %
Doporučené skladby: A Forbidden Dance, The Tempress, A Gilded Masquerade


Dovolím si prohlásit, že se mezi čtenáři určitě nenajde nikdo, kdo by neznal tuto post-hardcorovou formaci pocházející se Severní Karolíny. Za start jejich éry bychom mohli považovat vystoupení v soutěži Tragic Hero Record, které se zúčastnila roku 2005. Díky tomu dostali kluci možnost natočit EP, jež nese název Formation and Try This with Your Eyes Closed. Krátce na to přišla nabídka od Fearless Records pro nahrání debutového alba On Frail Wings of Vanity and Wax. Na svém kontě mají celkově čtyři úspěšné desky, díky kterým si našli velkou řadu fanoušků a posluchačů. Oproti počinu The Emptiness proběhla kapelou malá změna. Pozici kytaristy místo Adama Fergusona nyní přebral „nováček“ Alex Torres, jehož můžete znát z kapel Eyes Set To Kill nebo Greelay Estates.

Na nové placce je k nalezení 16 stop, vycházíjích na hodinu čistého času. Ovšem ne všechny jsou plnohodnotné skladby. Vše je proloženou řadou instrumentálů, které jsou občas kombinované mluveným slovem. Celá stopáž je rozdělena do dvou partů, které jsou pojmenovány: Act One: The Gate (Jednání jedna: Brána), druhá část nese název Act Two: The Immortal Still  (Jednání dva: Věčně nesmrtelný). Jedná se o koncept příběhu Dante’s Inferno (Danteho pekla). Jde o vyprávění, které vás zavede na cestu devíti kruhy Pekla, kde se Dante utkává se silou zla pro svou milovanou Beatrice, kterou má v moci sám Lucifer. Do poslechu této tvorby, nebo pokud chcete do „Místa, kde slunce mlčí“ vás vtáhne intro obsahující spojení mluveného slova a klasického čistého, vysokého a melodického vokálu. Jeho majitelem není nikdo jiný než Shawn Milke. Do druhé skladby A Forbidden Dance vás uvítá křičený vokál Dennise Leeho. Při této stopě můžete zaregistrovat využití orchestrových nástrojů v podání trumpet. Samozřejmě že nechybí klasické "Alesanovské" spojení tří kytar. Pokud bychom se zaměřili na texty, nenastala jediná změna oproti předchozím deskám. Opět nalezneme silně emočně založené texty o lásce a nenávisti, které píše již zmiňovaný zpěvák, kytarista a klavírista Shawn Milke. Většina nahrávek je pak velmi melodická a vcelku i chytlavá.

Kdybych měl letošní počin srovnat s předchozím The Emptiness, které bylo dle mého vysoce nadprůměrné oproti předešlým deskám, tak bych zajisté rozdíly našel. V roce 2010 nasadili laťku velmi vysoko a letos ji chtěli překonat; zastávám však názoru, že se to moc nevydařilo. Spousta tracků zní velmi podobně, někdy až skoro stejně. I když beru na vědomí, že přidali instrumentály s mluveným slovem, stále to nebylo pro mě nic nového.

Závěrem bych rád dodal, že věrného posluchače A Place Where The Sun Is Silent neurazí, ale ani neosloví. I přesto je nutné dodat, že pánové udělali kus práce, za který se rozhodně nemusí stydět.

TOMÁŠ KŘENEK