The Fall Of Ghostface – Notes To Enhance (2012)

05.04.2012 17:24

Rok vydání: 2012
Label: DIY
Délka: 25 minut; 6 skladeb
Odkaz: https://bandzone.cz/ghostface
Země původu: Česká republika
Žánr: Metalcore
+ zvuk; melodické kytary; screamy
- dubstep
Hodnocení: 75 %
Doporučené skladby: Against All Odds; Suit Up, Clown!


The Fall Of Ghostface je mladá perspektivní sexta z Opavy,  která má za sebou dvě vydaná dema a poměrně slušnou várku koncertů - hlavně po moravské kotlině a s kapelami jako HC3, sic.engine nebo Sunset Trail. V létě minulého roku se rozhodli, že na čas přeruší vystupování a zaměří se plně na tvorbu nového materiálu. Výsledek se dostavil v podobě EP s názvem Notes To Enhance.

Jen pro pořádek a pro ty, kdož ještě neměli tu čest. TFOG jsou zajímaví kontrastem chraplavých murmurů zpěváka Honzy (který se mimochodem ke kapele připojil těsně před nahráváním) a vysoko položených vokálů zpěvačky Haňi, což není v současném metalcore úplně běžná kombinace.

Hned na začátku poslechu se  necháte chytit do pasti, i když vás název otvíráku It’s a Trap! varuje. Čistý zpěv vás ukolébá, při nástupu řvaných sypaček zpozorníte a po breakdownu to přijde – dubstepový drop! Ten je sice poměrně vydařený, ale ač tento experiment vůbec neodsuzuji, musím říct, že působí jako módní doplněk, který ne úplně ladí s celkem.  Následující Suit Up, Clown! definují jakési sborové zpěvořevy, kytarová linka á la kobra vlnící se z fakírova košíku a zábavný pig squeal v breakdownu.

Krátká, zasněně instrumentální Virtues vás chvilku nechá oddechnout, aby přišel vrchol celého EP – skladba Against All Odds. Ta uvozuje atmosféru kostelními zvony, jež se záhy rozburácí v naléhavavou sloku, při které vám na devadesát procent naskočí tři slova: August Burns Red! Vím, srovnávání českých kapel se světovými velikány je klišovité, ale v tomhle případě se tomu nejde ubránit a je nutné podotknout, že nejde o žádnou lacinou napodobeninu. Co mě na téhle pecce ale baví nejvíc, je její dokonalý baladický dojezd – housle, klavír, uklidňující Hanin zpěv a doprovodné vokály tvoří zážitek, ze kterého doslova běhá mráz po zádech.

„Peace of my mind is hard to maintain, with thought of becoming the same blindfolded seeker.“

Á propos, texty. Na svědomí je má bicmen Radim - který mimochodem svůj nástroj zvládá na jedničku - a je vidět, že je za nimi kus práce. Rozhodně se nejedná o splácaniny anglických slovíček, se kterými se lze setkat u mnoha českých kapel, naopak se můžete zaposlouchat do různých metafor a hříček, které občas nutí k přemýšlení. Big up! Šestichodové menu uzavírají songy Last Seen In May, jenž se pyšní chytlavým refrénem, a pochmurná (a asi nejméně výrazná) Deserts, v které se dosyta vyřádí hlavně melodická kytara.

Musím říct, že mě Notes To Enhance bavilo už na první poslech a nepřestalo ani po mnoha reprízách, což se mi stává u málokterých tuzemských kapel. Instrumentální progres je oproti předchozím nahrávkám znatelný, projev á la ABR je víc než slušivý a ženský element činí TFOG snadno rozpoznatelnými. Pochvalu také zaslouží fulnecké studio kapely HC3 a finální mix Martina Lindy za vytvoření na české poměry nadstandardního zvuku.

The Fall Of Ghostface bezesporu patří mezi nejzajímavější projekty, jaké si můžete na naší metalcore scéně poslechnout. Tak směle do toho!

Dan Hromada