Stone Temple Pilots - High Rise (2013)

16.04.2014 19:09

Datum vydání: 8. 10. 2013
Label: Play Pen
Délka: 16:26 / 5 skladeb
Odkaz: www.stonetemplepilots.com
Země původu: USA
Žánr: Alternative Rock / Hard Rock
+ překvapení v podobě Chesterova projevu, člověk se nestihne během poslechu nudit
- Scotta nenahradíš
Hodnocení: 80 %
Doporučené skladby: Out of Time, Same On The Inside

 

Tak Scott Weiland už je zase sám. X-tý vyhazov z jeho domovské kapely je prý už definitivní, to ale není pro fanoušky nic nového. Na heroinu závislý Weiland rozložil, kromě STP, i Slashovy Velvet Revolver a ve svém sebedestruktivním způsobu života vesele pokračuje dál. Piloti ale chtěli pokračovat v letu i bez něj a přišli s novým jménem, které by důstojně zastoupilo odpadlíkův post - Chester Bennington. Své překvapení fanoušci neskrývali a rojily se komentáře k údajnému (mírně řečeno) špatnému výběru. O to větší překvapení bylo vydání a hlavně poslech jejich nového pětipísňového EP High Rise.

Nahradit Weilanda však není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Byl to sice egoistický maniak, ale jeho charakteristický hlas a výraz mu nikdo upřít nemůže. Proto i když se bude Bennington snažit sebevíc, někteří fanoušci ho prostě nepřijmou. Avšak dejte mu alespoň šanci. I ten nejzarytější odpůrce změn bude muset uznat, že kolekce pěti songů je velice zdařilá. Písně mají drive a člověka nejednou překvapí. Ať už neotřelou hrou s rytmikou, instrumentálním výkonem, nebo Chesterovými chytlavými melodiemi. Už při poslechu první skladby Out of Time vám dojde, že výběr nového zpěváka opravdu nebyl náhodný. V některých polohách se jeho barva hlasu až neuvěřitelně podobá předchůdci. Vždyť sám Bennington vyznával sympatie k STP a vůbec celé grungové scéně ještě dávno před tím, než ho oslovili s touto nabídkou (viz hostování Chrise Cornella na koncertech Linkin Park atd.). Je sice pravda, že mu chybí Weilandovo ''chlapáctví'' v hlase a zní jako jeho mladší bráška, na energii mu to však neubírá.

Vybrat ze všech tu nejlepší skladbu je takřka nadlidský úkol, jelikož slabých míst na EP není moc. Snad jen závěrečná Tomorrow nefunguje tak, jak si kapela představovala, a stává se nejméně zajímavou písničkou sbírky. Spojení velmi dobře zapamatovatelné barvy hlasu ''Linkinů'' a charakteristických riffů a beatů hrdinů grunge funguje víc než dobře.

Minidílko High Rise je první vlaštovkou nově navázané spolupráce s kapelou, nad kterou už většina posluchačů zlomila hůl. Teď už jen zbývá zodpovědět otázku, jak to v takovém složení půjde dál. Zkušenost je bohužel taková, že trvanlivost takovýchto hvězdných projektů nepřekročí hranici prvních nahrávek. Pánové se ale prozatím nemají zač stydět.


Michael Schnaubert