Rozhovor s pořadateli festivalu Žižkovská Noc 2012

17.01.2012 21:46

Festival s názvem Žižkovská Noc, jenž se uskuteční 24. února, oslaví letos druhé narozeniny, proto jsme vyzpovídali dva z jeho organizátorů, abyste věděli, jak ŽN vůbec vznikla, na co se můžete letos těšit, co pořádání takové akce obnáší a spoustu dalšího! Na otázky odpovídali Marek Zefv Dočekal a Kateřina Jará.

 

Ahoj, mohli byste čtenářům v krátkosti říci, co že to vůbec festival Žižkovská Noc je?

Zefv: Festival Žižkovská Noc je snaha o uspořádání ukrutně, ale ukrutně velkýho mejdanu v zimě, kdy moc velkých mejdanů není. Žižkov je místo s největší koncentrací klubů, klubíčků a barů ve střední Evropě, a to přímo svádí k tomu udělat klubový festival - kluby jsou pár metrů od sebe. Za cenu lidového vstupného na jeden obyčejný koncert se návštěvníkům otevře na jednu noc brána do jiný dimenze - 13 klubů se všemi možnými i nemožnými druhy muziky, stovky lidí, krásný holky, hustý borci, nejlepší kapely... kdo by to nechtěl zažít, hm?

 

Kdo vůbec tuhle akci vymyslel a probudil ji k životu?

Zefv: Myšlenka akce vznikla před zhruba dvěma lety zpět v atmosféře šílených riotů a nesmyslných pitek u Ádoše a Luďka - dvou mladých promotérů, který srala současná podoba většiny festivalů - málo prostoru pro mladý & nezávislý kapely, a naopak hodě prostoru pro všemožný lopaťáky a dementy. Důležitá byla taky touha udělat něco "fakt velkýho", a tím vytřít zrak všem našim haterům, které bych rád pozdravil :) ! Tento nápad klubovýho festivalu pak navrhli dalším bláznům a bylo to. Všichni se známe navzájem, v Praze je promotérů pár, těch schopných ještě míň. Tým akce je pro tento rok tedy složen ze slečny Kačenky a pánů Jendy, Ádoše, Luďka a mě.

 

Loni jsme měli její první ročník, při němž se ve čtyřech pražských klubech sešlo celkem 1 300 návštěvníků. Odpovídala tato účast vašim představám?

Káťa: Naše představa ani zdaleka neodpovídala tomu, jak to nakonec dopadlo. Upřímě jsme čekali mnohem menší návštěvnost a výsledné číslo nás doslova dostalo do kolen. Takto vysoká účast nás neskutečně nakopla, a proto letošní Žižkovská Noc vypadá tak, jak vypadá.

Zefv: Byl to šílenej masakr! Přeplněný kluby, stovky šťastnej a spokojenejch lidí. Největší okamžik festivalu bylo, když  během setu Koblížků nadržený čtrnáctky pařili víc než "true metalheadz" na hustym metalu. Nevěřil sem vlastním očím.

 

Kolik zde vůbec loni vystoupilo kapel?

Káťa: Něco okolo  třiceti. Loni se nám stala taková nepříjemná věc – dva headlineři (Rattle Bucket a Green Smatroll) den a půl před akcí zrušili vystoupení z důvodu vážných nemocí a zlomených ruk. Bylo hodně nepříjemný hledat na poslední chvíli náhradu. Naštěstí ani to neohrozilo návštěvnost, za což jsme velice rádi.

Zefv: Haha, to byl vtipnej okamžik, připadal jsem si jako chodící telefonní ústředna, za den hledání náhrad jsem obvolal asi 40 kapel, úplně jsem cítil, jak mi roste z těch vln nádor v mozku.

 

A jaké se vám dostalo odezvy od veřejnosti? Bylo více pozitivních, či negativních ohlasů?

Káťa: Odezvy byly z velké většiny dost kladné. Lidé si asi nejvíc stěžovali na přeplněnost některých klubů. Já osobně jsem loni strávila čas v Kainu (stejně jako budu trávit letos). V Kainu se nedalo hnout, a když hráli Shogun Tokugawa, museli jsme na chvilku přestat pouštět. Stejně tak tomu bylo v XT3. Kdyby to bylo šlo, zvolili bychom větší kluby, jenže to kvůli myšlence celého festivalu není možné.

Zefv: Přesně, nejvíce negativních ohlasů se sešlo na totální přeplněnost klubů. Ale zase na druhou stranu... není to krásná kritika? Když je lidí tolik, že se nemají kam vejít?

 

Pojďme již do přítomnosti. Letos se bude jednat o mnohem větší akci, při níž ve 13 klubech vystoupí cca 60 interpretů. Co že jste se odvážili takhle rozrůst? Budou jednotlivá místa rozdělena podle hudebních žánrů?

Zefv: Díky zkušenostem s Žižkovskou Nocí a jejími podakcemi (warm-upy a letní verze akce) jsme došli k názoru, že se formát akce aspoň trochu osvědčil a že lidi to docela dost baví. A tedy že je ten pravý čas pekelně šlápnout na plyn a udělat hustý mejdlo - přidat kluby, přibrat víc kapel a rozšířit pole působnosti o další hudební styly. Každý z produkce festivalu se vyzná v jiných vodách - a troufnu si tvrdit, že každý velice dobře. Mí kolegové nadělali dohromady desítky úspěšných akcí...

... a tedy z toho vychází ta pestrost programu. V každém klubu bude jiný styl muziky, ale stále příbuzný s jiným klubem. Záběr festivalu je opravdu velký - rock, pop, inde, rock'n'roll, punk, crust, hardcore, extrémní metal, ska, reggae, hip hop, jazz, ale i d'n'b, techno, dubstep, elektro... Snažíme se oslovit široké spektrum hudebních fanoušků, a nabídnout tak všem pestrý program dle jejich gusta. Hlavním dramaturgem akce bude divák sám - když ho bude nudit kapela v jednom klubu, takřka na 100 % najde v klubech okolo něco, co jej zaujme.

 

Lidé si to sice mohou přečíst na vašem oficiálním FB eventu, ale stejně - jakých headlinerů se dočkáme? A dohodnutí jaké formace zrovna vám, Zefve a Katko, udělalo největší radost?

Káťa: Headlineři budou např. Imodium, Hentai Corporation, První Hoře, Till We Drop z Budapeště, kotroverzní Sodoma Gomora, DiscoballsNicelandBug'n'Dub, Koblížci, Vision Days... sledujte naše weby, dovíte se víc!

Jinak mi udělali největší radost Till We Drop, kterým jsem navíc dohodla další dva koncerty v ČR - den před a den po Žižkovské Noci. Mám radost z celého line-upu v Kainu a jsem ráda za Hentai Corporation, Nicelanda, Sodomu Gomoru. Docela mě mrzí, že nejsem pouhý návštěvník akce.

Zefv: Mně osobně udělalo největší radost dohodnutí kapely První Hoře. Neskutečná rocková avantgarda s metalovým nádechem. Skvělá koncertní show, dynamická hudba a perfektní texty. Jedna z nejlepších kapel, co tu jsou. Také bych rád upozornil na kapely Intestacy (crust-metal) v klubu JET a Kombajn (punk-rock) v bunkru na Parukářce - jedná se o mladý progresivní kapely, který neskutečně dřou, pořádají akce, hrají a dělají něco pro tu "scénu". A to se cení!

 

Jak se to vůbec vyplácí/nevyplácí finančně? A vůbec, co pořádání takové akce obnáší?

Káťa: Mluvit o financích je těžké, to snad každý, kdo dělá koncerty, chápe. Letos pro nás bylo velice těžké vymyslet koncept a rozpočet akce, abychom mohli zachovat velice lidové vstupné a neuhnout od myšlenky zvát mladé a nezávislé kapely. Nakonec jsme to v rámci možností docela zvládli. Doufáme, že dorazí hodně lidí, abychom mohli příští rok Žižkovskou Noc zopakovat. Rozpočet je z totální části dotován právě ze vstupného.

Jinak organizace takové akce obnáší spoustu času, nervů a hodně energie. Není to vůbec jednoduché, občas si říkám, jestli to má vůbec cenu. Tisíce telefonátů, stovky mailů, desítky hádek. Ale pak když máme s klukama sraz na projednávání věcí, tak jsem hrozně ráda, že mám tu čest být součástí tak skvělého týmu, ve kterém tvoříme něco, o čem se nám před pár lety ani nezdálo. Jo a minule Zefv dokonce uvařil - to bylo skvělé!

 

Jaké máte ambice do budoucna? Chcete ŽN pořádat každoročně?

Káťa: Rozhodně chceme Žižkovské Noci udělat každoroční akci a vytvořit  akci dobré jméno. Chtěli bychom, aby většina mladých lidí nejen z Prahy věděla, co to vlastně Žižkovská Noc je, a zařadila ji mezi akce, na kterých nemůže chybět. Rádi bychom tím také chtěli ukázat, že česká hudební scéna není tak mrtvá, jak se poslední dobou často říká.

Zefv: Souhlasím s Káťou. Furt slyším, jak to tu stojí za **** a lidi nechodí na neznámé kapely. Žižkovská Noc snad bude úspěšnou platformou, kde se setkají mladé kapely a jejich fanoušci napříč hudebním spektrem a udělají si pěknej večer a třeba se inspirují od ostatních.

 

Zkuste poslední větou nalákat lidi, aby neby líní a dorazili!

Zefv: Za minimální cenu je na Žižkovské Noci tak nepřeberné množství hudby, že si každý musí vybrat to své, i kdyby byl úplný hudební analfabet!!! Je jedno, co posloucháš a co máš za hadry. Zahoď pózu a prostě si pojď trsnout!

Káťa: Pevně věřím, že všichni si akci užijete a nebudete litovat zakoupené vstupenky. A na co je nalákat? Já bych ráda lidi nalákala do klubu Kain, kde zahrají Till We Drop, Skywalker, Runaway My Son, Birds and Wolves, Shiro Ame a NIAS - nový projekt kluků, kteří odešli z kapely MARINA. V Kainu to bude peklo jako loni, všechny kapely jsou výborný a osobně nejvíc doporučuji kapelu RAMS, ve které zpívá a screamuje jedna úžasná slečna.

 

Díky za odpovědi, ať se vše vydaří na výbornou! Uvidíme se tam.

 

Oficiální webhttps://zizkovskanoc.cz

FB stránka festivaluhttps://www.facebook.com/zizkovskanoc

FB event letošního ročníkuhttps://www.facebook.com/events/144909178956047

Jonash