Rozhovor s kapelou The Truth Is Out There

11.03.2012 13:54

The Truth Is Out There jsou rozhodně jednou z největších českých hudebních nadějí. Poznejte tuto kapelu skrze náš rozhovor s frontmanem skupiny Hanzim. Zároveň prozradím, že se můžete těšit i na recenzi jejich debutového EP.

 

Ahoj. Pro začátek nám popiš vznik vaší kapely.

Čau, kapela vznikla tak, že jsem se odhodlal odejít z Crashpoint a chtěl jsem se do muziky pustit ještě víc pohlavě s lidma, kteří to budou cítit stejně jako já a budou tomu chtít obětovat vše. V podstatě jsem hned věděl, že oslovím kluky, protože se známe už dlouho, a po pár mejlech a zkouškách bylo jasné, že to je to pravé, že si po všech stránkách sedíme. A kapela byla na světě.

 

Neštve tě to věčné přirovnávání k Enter Shikari?

Ani ne, ve skutečnosti nám to lidi až tak moc neříkaj, jen to asi přitahuje víc pozornosti něž jiné komenty a vyvolává to debaty.  Chápu to, že to tam ti lidi místy slyší. To, co hrajem, ještě není tak moc rozšířené a je nejjednodušší to přirovnat ke kapele, která tenhle směr momentálně hodně utváří. Navíc jsme 4 - kytara, basa, bicí a synty - přičemž se hodně na podiu hýbem, takže je to asi i vizuálně. Ale osobně si myslím, že je tam spousta jiných vlivů... A't si v tom hledá každý, co chce, ať se lidi hádaj - pořád lepší, než kdyby jim to bylo jedno :) Osobně si myslím, že v té záplavě nových post-hardcore / metalcore / deathcore kapel, který jsou až na výjimky jak přes kopírák, od vizáže přes hudební postupy až po pohyby na podiu, jsme my ještě docela origoš :)

 

Popiš nám vaše debutové EP, čím případného posluchače zaujme?

Pokud mají čtenáři zdravé uši, doporučuji si EP stáhnout na ttiot.net, poslechnout, popřípadě dorazit na koncert a udělat si vlastní názor. Můžou nám potom napsat, co na tom zaujalo je. Ale tak teda ve zkratce: je to naše první EP a jsou tam 4 skladby - mix elektra a metalcore, čistý vokalý mixlý se screamem... Nevím, co k tomu víc dodat :)

 

Jak se vyvíjel tvůj hudební vkus? Na čem si začal a co posloucháš v těchto dnech?

Tak když přeskočím pravěk, kdy jsem poslouchal Iron Maiden a Guns and Roses, Nirvanu, prošel jsem si v podstatě vším. Hodně jsme jezdili i na tekkno a drum and bass akce, ale tam šlo spíš o to vyzkoušet co nejvíc druhů drog. Nějaký ten Deftones a System of A Down, Korn, Incubus samozřejmě taky proběhnul. Měl jsem ale i období, kdy jsem poslouchal hodně Jazz a všemožný co nejvíc alternativní věci, trip-hop, acid jazz atd. V podstatě jsem nikdy nebyl ortodoxní fanda jednoho žánru, natož jedný kapely. Momentálně dost ujíždím na elektru, jako je crystal castles, hodně poslouchám dubstep. Hodně jsem si ujel na Crosses, Does It Offend You Yeah?, ale třeba i starší věci jako Sneaker Pimps. Z kytar to bude asi  Protest the Hero, IWABO, Horse The Band, WFHM, Rolo Tomassi, ale i ty Enter Shikari si dám :)) Je toho fakt hodně. Líbí se mi všechno, co má něco do sebe.


Kdo je tvůj pěvecký vzor?

Vzor jako takový nemám. Ale ze zpěváků obdivuju Pettona, Maynarda nebo Andrew Maillouxe. To jsou lidi, co fakt uměj zazpívat.

 

Dokážeš si představit, že by The Truth Is Out There ze své tvorby zcela vypustili elektro prvky?

Tak to nevím, jak přesně myslíš... Jakože párkrát se stalo, že zvukař nepochopil duležitost elektroniky a utopil to v ostatních nástrojích. Potom z toho byl takový docela obyčejný bigbeat :)) Takže v tomhle smyslu vůbec. A jestli se ptáš na to, že by jsme někdy udělali desku bez elektroniky, tak to asi taky ne. Baví nás všechny ty neomezený možnosti a barvy, co máš k dispozici, je to strašná svoboda! V dnešní době, kdy už v podstatě nelze vymyslet originální melodii, záleží víc než kdy předtím na aranžích, na zvuku a celkové náladě skladby. A samozřejmě i na jejím live provedení. Každopádně elektronika určitě zůstane.

 

Zabrouzdáme na československou scénu. Jaká kapela je pro tebe absolutní špička?

Je tu strašná spousta výborných kapel, mě snad asi nejvíc baví Hentai Corporation nebo Momma Knows Best, což jsou skvělí hudebníci a lidi!  Za špičku bych rozhodně prohlásil the.switch, Atari Terror či Satisfucktion, což je taková klasika. Dělají věci poctivě a věřím jim to. Ale jsou tu další tuny dobré hudby...

 

Co čeká kapelu Truth Is Out There v tomto roce?

V tomhle roce nás čeká hlavně spousta hraní, hlavně první výlety do zahraničí. Připravujeme na léto evropské tour s kapelou Noostrak, předtím nějaké Slovensko a možná Ukrajina. Doufám, že se v létě ukážeme i na nějakých větších festivalech, samozřejmě do té doby budeme obrážet celou Českou republiku a hrát po klubech. Na podzim se chystáme zase do studia, jestli to bude další EP nebo jen nějaký singl, to se ještě uvidí. S plnohodnotnou deskou hodláme ještě počkat. Každopádně teď pracujeme na EPčku složeném z remixů naší prvotiny. A pokud by někdo měl zájem, dejte vědět, skladby jsou připraveny a čekají na kreativní lidi :)  Momentálně stříháme i další klip, který je víceméně live promo a ven půjde někdy na jaře. Pořád se něco děje :)

 

Klasicky na závěr něco vzkaž našim čtenářům!

Poslouchejte muziku, choďte na koncerty a podporujte hudební scénu ve vašem okolí. Protestujte proti cenzuře internetu!

Sláva Bareš