Rozhovor s kapelou The Elijah

01.07.2012 09:00

Náš další rozhovor jsme uskutečnili s britskými The Elijah, kteří k nám do Čech zavítají letos na podzim, kdy dorazí na Sedmičku společně s formací Hawthorne Heights. Navíc pánům vychází už 2. července nová deska! Na otázky odpovídal zpěvák Dan.

 

Ahoj kluci, můžete se představit našim čtenářům?

Jsme The Elijah, pětičlenná post-rocková kapela z Oswestry ve Velké Británii. Všichni jsme dlouhodobí přátelé a zhruba před čtyři roky jsme se rozhodli udělat kapelu. Na vokálech vystupuji já (Dan), kytaru a zpěv má na starosti Mike, druhou kytaru a orchestrální část zaujímá Sean, za basou je Sam a za bicími sedí Jake.

 

Kde berete inspiraci pro psaní textů?

Při psaní textů na nové album jsem se snažil poslouchat hudbu tak málo, jak jen to bylo možné. Nechtěli jsme, abychom byli ovlivněni jinými hudebníky a textaři. Ostatně naše veškeré skladby jsou psány bez jakýchkoliv vnějších vlivů, tudíž do nich vkládáme více osobních zážitků a pocitů.

 

Stejná otázka jako předtím, ale mohl by ses zaměřit na videoklipy?

Náš první klip k singlu I Destroyed nás napadl úplnou náhodou, když jsme se vraceli z nahrávání této skladby. Nechtěli jsme do videa zapojit sami sebe, protože jeho hlavní účel je v pouštění ho do pozadí při živém hraní. Nic víc v tom není, i když se to tak může na první pohled zdát.

Druhý videoklip k nové skladbě I Hated byl ovlivněn hlavně texty k písni. Rozhodli jsme se ho natočit na stejném místě, kde jsme nahráli a vymysleli spoustu věcí pro naši desku. Veškerou atmosféru a pocity, které z klipu vyzařují, jsme chtěli zakomponovat právě do toho místa, budovy, o jejímž vzhledu si můžete nyní udělat obrázek sami.

 

Plánujete udělat více orchestrálních verzí vašich skladeb, jako tomu je u I Never Breathed In?

Ano, pokud si zakoupíte naši novou desku, budete mít možnost zdarma stáhnout naše první EP A Son:A Disease, a to právě v orchestrální podobě. Takové album jsme chtěli udělat už dlouhou dobu, protože jsme vždy cítili naší hudbu, kterou jsme stvořili, a dokázali si ji představit beze zpěvu - byla i tak dost silná. Rozhodli jsme se proto, že je nyní ideální čas si tento plán splnit.

 

Nabídli jste dvě skladby zdarma ke stažení, jak vnímáte tuto metodu?

Neděláme hudbu pro peníze, tudíž pro nás dát dvě skladby zdarma ke stažení není sebemenší problém. Chtěli jsme hlavně ukázat expozici na albu. Rádi bychom dělali hudbu zdarma, ovšem čas, úsilí a peníze jdou do nahrávacího procesu, který taky něco stojí. Do nové desky jsme dali hodně úsilí, jako do celku, vše je naše autorská práce. Proto budeme rádi za každého, kdo si naší desku zakoupí a tím nás podpoří. Jsme realisté a víme, že ji lidé budou stahovat, ovšem moc nás to netrápí, jsme rádi, že album uslyší alespoň takto nežli vůbec. Do té doby, kdy budou lidé chodit na koncerty a podporovat nás, to zas takový problém není.

 

Všiml jsem si toho, že máte nový merchandise, navrhujete si ho sami, nebo na to máte lidi?

Veškerý mech si navrhujeme sami. Pro kapelu chceme vše dělat sami, ale ne vždy to stoprocentně jde. I tak je celkem vzácné, abychom si řekli o pomoc někomu zvenčí pro práci s námi. Mike a Jake vlastní sítotisk, a tak si můžeme merch tisknout sami. Umožňuje nám to zkoušet spoustu nových věcí, a proto si budeme vše tvořit sami, dokud to jen půjde.

 

Protože jsme český webzine, nedalo mi to se nezeptat: máte rádi Prahu?

Milujeme hraní v Praze, je to jedno z našich nejoblíbenějších měst v Evropě, ve kterém můžeme hrát. Město jako samotné je úžasné místo. Po naší poslední show v Praze jsme vyšli s naším přítelem Mattym (bubeník Hands Like Houses), který tam požádal svou přítelkyni o ruku. Byl to nejlepší večer z našeho celého turné.

 

V květnu jste měli v Praze opět vystoupit, a to s Closure In Moscow a Marinou, ale měli jste problémy s dodávkou, můžeš nám k tomu něco říct?

Byli jsme opravdu naštvaní, že jsme nemohli vystoupit, udělali jsme vše, co jsme mohli, a zkoušeli se dostat na místo koncertu, ale prostě to nebylo možné. V říjnu se k vám vracíme a máme v plánu vám vše vynahradit.

 

Můžete dodat něco na závěr našim čtenářům?

Děkujeme všem za přečtení, naše deska vychází 2. července u Smalltown Records. Pokud jsme vás oslovili, můžete si stáhnout dvě skladby zdarma na našem facebooku. Ještě jednou díky a uvidíme se v říjnu!

 

www.facebook.com/theelijahuk

www.theelijahofficial.tumblr.com

 

Tom