Rozhovor s kapelou Skywalker

21.02.2012 16:05

Skywalker - starší foto

Stejně jako loni vystoupí i letos na Žižkovské Noci pražští Skywalker. Proto vám také přinášíme rozhovor, ve kterém se dozvíte, na co se můžete vrámci jejich vystoupení na ŽN těšit, jak to zvládají po odchodu kytaristy Kouďáka a spousty dalších věcí. Na otázky odpovídal zpěvák Honza.

 

Nedávno vás opustil kytarista, jak to bude dál? Budete se snažit najít náhradu, nebo trvale zůstanete jako kvarteto?

Je to tak, byla to změna, kterou jsme sice delší dobu očekávali, i tak nás ale - když k ní skutečně došlo - zaskočila. Rozhodli jsme se ale k celý věci postavit úplně pozitivně a spíš než ztrátu to vnímáme jako popud k nový činnosti, takovou výzvu. Jelikož jsme dost semknutá parta lidí, neumíme si dobře představit, že by k nám někdo zfleku zapadl. A tak to určitě do budoucna vidíme na kvarteto. Ohlasy jsou zatim dost pozitivní a David je šikovnej kytarista, takže tomu takhle věříme.

 

Myslím, že mnohé z nás ve spojitosti s vámi napadne nahota. Má to nějaký hlubší význam, nebo proč se proboha všude svlíkáte?

Nahota a takovejhle humor je určitě jeden z důvodů, proč bychom si jen tak s někým nemohli rozumět. Je to prostě náš humor. Nikdy jsme neměli kladnej vztah k umělohmotnejm hodnotám a vykonstruovaný morálce. No a především nás to vždycky rozesměje a baví. I když se čím dál víc vyjadřujeme k etice, něco jako společenská etiketa je nám dost cizí.

 

Na co se můžeme těšit vrámci vašeho vystoupení na ŽN?

Předvedeme klasickej set, kterej bude určitě zajímavej tím, že budeme před pražským publikem, který speciálně milujeme, poprvé hrát ve čtyřech. Mám pocit, že jsme dřív nehráli komplet všecky songy z EP Arkham, což už delší dobu činíme, jen nebyla šance v Praze. Akce je multižánrová a velká, proto doufáme, že nejen hudbou, ale i 'message' oslovíme spoustu nových lidí a zároveň potěšíme štamgasty našich akcí.

 

Na jaké kapely se chystáte, co nám z Žižkovské noci doporučí Skywalker?

Rád bych nepropásl Skywalker. Mimo toho se chystám samozřejmě na Till We Drop, předpokládám, že se budeme zdržovat hlavně okolo Kainu, ale na plakátu nás zaujali určitě taky Sodoma & Gomora, J nebo Bezpatyboty. Jmen je spousta a každej si určitě vytipujeme něco svýho.

 

Jaké máte vůbec letos plány?

Momentálně máme až možná příliš novejch nápadů, na kterejch makáme. V létě se tak nejspíš dáme do dalšího EP, který bude žánrově zase trošku jinde, tedy v rámci hardcorový, potažmo punkrockový muziky. V těhle chvílích začíná bubeník Kevin s natáčením rakovnickýho post hardcoru Red Weed, dál je v plánu točit taky se sedlčanskýma pop punkáčema Just For Being. Jinak samozřejmě pořád dohadujeme další a další živý hraní, na čemž nám záleží nejvíc. Na podzim bychom rádi vypadli víc za hranice, ale to předbíhám, určitě se o tom pobavíme pozdějc.

 

V poslední době se hodně mluví o ACTA, co nám k tomu řeknte vy?

Nedávno jsme se k tomu vyjadřovali na kapelním facebookovým profilu. Naše názory v kapele nejsou vzájemně úplně před kopírák. Jsou ale zásadní body, na kterejch se shodneme. Jelikož systém funguje tak, jak funguje, tzn. jediný proklamovaný oceňování umění bývají peníze, chápeme, že muzikant, kterej krom nesmírnýho uměleckýho úsilí do svý věci vrazí i spoustu peněz, penežitou odměnu ocení. Naprosto se ale nedomníváme, že to je důvod, proč umělec svou věc dělá. Těžko si představím muzikanta, kterýho urazí, že jeho muziku lidi tahají z netu a poslouchají, prestože dostatečně nezaplatili. A ACTA nejenže hudbu a další formy umění za podpory spousty zmatených lidí staví do pozice bezduchýho zboží, skrz lobby major labelů chce především cenzurovat, nejviditělněji potom internet - nejsvobodnější médium, ke kterýmu jsme se v době hrůznýho útlaku myšlení dohrabali snad zázrakem. Je to smutný a ironický, že jsme ochotný si tohle sebrat.

 

Co další tvorba, můžeme se těšit na nový písničky?

Vlastně jsem to nakous už v pátý odpovědi. Nový věci jsou v základě vymyšlený a teďka na nich makáme. Nebudu zapírat, nejde to úplně rychle a bohužel se na letošní ŽN nová věc, kterou ani z EP neznáte, neobjeví. Ale jak říkám, myslím, že pecka Decadence ještě v Praze nezazněla, a rozhodně stojí za to!

 

Na svým kontě už máte cover od Hall&Oates, co si vezmete do parády příště?

Zajímavej podnět. O dalším coveru jsme zatím neuvažovali, ale když to takhle nadhazuješ, snad bychom měli. Byli i lidi, kterejm cover nesednul a vůbec jim to nemáme za zlý, ale povětšinou jsme slýchali slova chvály, takže je možná načase přemešlet dál. Já jen doufám, že hudba zůstane i nadále ryze svobodnou formou projevu a bude tak možný covery vůbec hrát, konečně je to hold věcem, kterejch si sakra vážíme.

Darxie

Recenzi jejich aktuálního EP Arkham si přečtete zde.