Rozhovor s kapelou Silverstein, 2. část

10.04.2012 21:02

Když se Silverstein v pátek 6. dubna už poněkolikáté zastavili v Praze, zašli jsme je vyzpovídat. Na naše (a vaše) dotazy odpovídal nejprve kytarista Josh, později se na několik otázek připojil i Shane, tedy frontman a zpěvák. Mluvilo se o kompilacích, nové desce Short Songs, nahrávacích společnostech a spoustě dalších věcí. Protože se ale rozhovor trochu natáhl, rozdělili jsme jej na dvě části po 10 otázkách/odpovědích. Dnes pro vás máme jeho dokončení, první část interview je k přečtení zde.

 

Dvakrát jste se objevili na kompilaci Punk Goes Pop, můžeme se těšit na vaši další účast, nebo už to stačilo?

Josh: Těžko říct, možná je dvakrát dost, určitě jsme na tom museli hodně pracovat, ale na druhou stranu je to vážně zábava. Takže pokud nás znovu osloví a bude nějaký song, který nebudeme moct dostat z hlavy, tak uděláme další cover. Uvidíme.

 

Proč jste zvolili zrovna covery písní Apologize a Runaway?

Josh: V podstatě proto, že se nám zasekly v hlavě a my je nemohli dostat ven. Apologize je taková 'sladká neřest' z evropského turné před lety. Myslím, že jsme si to všichni broukali v šatně a nemohli se toho zbavit. Takže když přišel čas a oslovili nás, abychom to udělali, věděli jsme, že to je přesně ten song. Co se týče Runaway, tak jsme mysleli, že bude super udělat trochu odlišný song. Je to vážně dlouhá písnička a my udělali celou původní délku (cca 9 minut). Prostě, proč ne?

 

Často spolupracujete s Fearless Records, nedávno jste skončili u Victory Records a momentálně máte smlouvu s Hopless Records. Proč všechny ty změny?

Josh: U VR nám skončila smlouva a my si říkali, že je možná čas jít dál. Vidět, co dalšího můžeme vymyslet s jinými partnery. Fearless Records jsou fajn, je super s nimi spolupracovat. Když dělají nějakou dobrou kompilaci, osloví nás, a pokud máme zrovna něco, co se hodí, tak jdeme rádi do toho.

 

Co je pro vás důležité při výběru nahrávací společnosti?

Josh: Aby nás hodně podporovala. Když má člověk nějaký kreativní nápad, tak je super mít možnost jít za labelem, říct to a dostat odpoveď ve stylu: „Jo, to je super, tady máš peníze a běž to udělat.“ To se v minulosti zas až tolik nestávalo, ačkoliv nás ti lidi podporovali a tlačili ven naše desky, ale přitom chtěli jen full-length alba. Ale my máme nápady, jakože vydáme mini-EP, jen abychom fanouškům zkrátili čekání, jako tomu bylo u Transititons, a Hopless Records nás v tom plně podpořili. Stejně jako se Short Songs - jen řekli, že to zní jako skvělý nápad a ať to uděláme. Je prostě super být takhle podporovaný v kreativitě a vědět, že když budeme fakt chtít něco udělat, něco říct lidem atd., tak nás podrží a nechají nás to udělat.

 

Nedávno jste se také objevili na kompilaci Chimes Of Freedom (pocta Bobu Dylanovi - Amnesty International, pozn. red.), co to pro vás znamenalo?

Josh: Bob Dylan je cool umělec, má kolem sebe tolik tajemství a má svoje vlastní punkrockové chování, i přestože pochází z opravdu jiného světa. Má hrozně moc dobrejch písniček, což je super. Když nás oslovili, abychom to udělali, a my viděli tu neuvěřitelně šílenou rozlišnost všech umělců podílejících se na tom, cítili jsme, že je to projekt, na kterém se chceme podílet. Vzali jsme tu písničku (Song to Woody), která v podstatě nemá žádný refrén a skládá se jen ze slok, a změnili ji do trochu punkrockovýho songu, normálně je totiž hraná na akustickou kytaru. (smích) Mluví se tam o cestování a začínání s uměleckou kariérou, což je určitě něco, s čím se dokážeme ztotožnit.

 

Billy nedávno spolupracoval s německými Today Forever, pár let před ním to byl Shane. Čím to?

Josh: Jejich bubeník je s námi na turné a pomáhá nám stavět bubny a dělá merch. Když jsme poprvé přišli do Německa, tak na jedné z našich show předskakovali, tam nás úplně rozsekali, byli opravdu úžasní. Milujeme je, takže jsme je vzali na většinu turné, které jsme dělali po Evropě. Když se nás zeptali na spolupráci, tak jsme byli nadšení, protože jsou to super kluci.

 

(přichází Shane)

 

Shane, v jednom z předchozích rozhovorů jsi řekl, že jsi 100% spokojený s deskami Shipwreck In The Sand a Discovering The Waterfront. Když si je poslechneš teď, pořád jsi spokojený?

Shane: Řekl bych, že je to stále pravda. U obou alb, když si je poslechnu zpětně, není nic co, bych změnil. Mám takový pocit u většiny desek, možná jen u Arrivals & Deparatures a When Broken Is Easily Fixed bych pár věcí udělal jinak. Ze Short Songs s novým stylem mám taky opravdu radost. Myslím, že je super, když si můžu poslechnout starší věci a upřímně si říct, že na většině nahrávek jsme všechno udělali, tak jak jsme chtěli, a to i s delším odstupem času.

 

Už jsou to dva roky, co vyšlo vaše poslední DVD, můžeme se těšit na další?

Shane: Ještě jsme o tom vlastně ani nemluvili. Chci říct, Josh pořád něco natáčí, kdekoliv a kdykoliv, takže máme spousty nahrávek z celého světa, které by bylo možná zajímavé vydat. Dokážu si i představit, že bychom vydali nové DVD. To minulé bylo hodně komplexní, takový mix mezi našimi songy a námi, kde jsme mluvili o historii skupiny a tak. Takže to nějak shrnulo prvních 10 let kapely. Uvidíme, co vymyslíme dál.

 

Co vás čeká po turné? Třeba další album?

Shane: Pojedeme domů, pak chceme pracovat na nových skladbách, taky nás čeká Austrálie, Čína, Japonsko a další místa po celém světě, všechno během léta. Na podzim začneme nahrávat a snad na jaře 2013 se budete moci těšit na nové album. Budeme se snažit.

 

Myslím, že to bude asi všechno. Máš něco, co bys chtěl vzkázat našim čtenářům?

Shane: Díky za všechnu tu podporu, a pokud jste ještě neslyšeli Rescue nebo Short Songs, tak to napravte, jsme na ně super-pyšní! Díky.

 

První část rozhovoru je k přečtení zde.

Darxie