Rozhovor s kapelou Sabrage

30.12.2012 11:33

V tomto rozhovoru jsem vyzpovídal mladou pardubickou kapelu Sabrage, která se pohybuje na pomezí popu a rocku. V letošním roce vydali debutovou desku, natočili videoklip s Jirkou Mádlem a odehráli spoustu koncertů. Na otázky odpovídala celá kapela hromadně.


1. Ahoj kluci, můžete se představit našim čtenářům? Myslím si, že ne všichni vás znají.

Ahoj, jsme mladá kaplela z Pardubic, hrající vlastní, česky zpívanou muziku, žánrově se pohybující na pomezí popu a rocku. V jádru jsou to ale všechno písničky, které si můžeš zahrát i sám s kytarou.


2. Proč právě Sabrage? Má to nějaký hlubší význam? Protože jsem se pídil po překladu, a nic jsem nenašel, znamená na to tedy něco, nebo to je vymyšlené slovo?

Sabrage není vymyšlené slovo, znamená to slavnostní akt otevírání šampaňského šavlí, které zavedl už Napoleon. Nám se to slovo líbilo, tak jsme tak nazvali kapelu.


3. Jaké kapely na vás měly/mají největší vliv?

Takových kapel a umělců je velká spousta, ať už českých nebo zahraničních, a každý z nás má trochu jiné, což je pro fungování kapely dobře.


4. Kdo z vás píše texty, případně kde bere inspiraci?

Nejvíce textů v kapele píše Julian, nějaké jsou od Ladzeho a Matta. Inspirací je nám náš život a lidé v něm, ale i smyšlené příběhy a pohádky.


5. Vydali jste svou debutovou desku, kterou jste pojmenovali [sabráž], počítám, že se jedná o výslovnost názvu kapely, nebo se pletu?

Je to tak, chtěli jsme, aby se lidi naučili, jak se náš název správně vyslovuje, a třeba se i dopátrali, co to znamená.


6. Další otázka směřuje též k desce, jaká je její cena a je možné si ji poslechnout i bezplatně? Například na Bandzone?

Desku, která vyšla 12. 12. 2012, je možné pořídit za 120 Kč, samozřejmě k poslechu je buď na našich facebookových stránkách, nebo na Bandzone.


7. Jak vnímáte internetové pirátství z pohledu muzikanta a posluchače?

Tohle je otázka, na kterou není jednoduchá odpověď, ale z pohledu muzikanta je to tak, že do desky vkládáš spoustu času, úsilí a i peněz, takže tě pak zákonitě štve, když si to někdo zadarmo stáhne, nicméně postupem času se, alespoň na české scéně, staly nahrávky jakýmsi propagačním materiálem, kterým oslovíš lidi, a oni pak třeba přijdou na koncert.


8. Do vašeho videoklipu ke skladbě Astronaut jste zapojili Jirku Mádla, jak vás to napadlo a jak se vám s ním spolupracovalo?

Potřebovali jsme prostě herce, a to ani jeden z nás není. Zničehonic se nám Jirka ozval, že tu píseň slyšel, že teď má dva dny volno a chtěl by je smysluplně využít a dát svou energii do něčeho, co má budoucnost. Jirka je velký profesionál, který na placu nic nevypustí. Spolupráce byla špičková, Jiří je právem jedním z nejlepších herců u nás.


9. Existujete už nějaký ten pátek, proto se ptám, kolik jste odehráli koncertů a případně, který byl pro vás nejdůležitější.

Od našeho vzniku v roce 2011 jsme odehráli přesně 36 koncertů, většinu z nich až na podzim a v roce 2012. Důležitý je pro nás každý, snažíme se dávat všude co nejvíc energie. Z těch, které jsme si fakt užili, vzpomeňme třeba ten na náměstí v Poličce, ze kterého je na youtube záznam, anebo když jsme předskakovali předkapele Rolling Stones, tedy Vladimíru Mišíkovi a ETC.


10. Plánujete v budoucnu nějaký merchandise?

Máme ho v plánu, otázkou je, bude-li to někdo kupovat.


11. Poslední klasická otázka, vzkázali byste něco našim čtenářům?

Jsme rádi, že jste si našli chvilku a přečetli si rozhovor, že podporujete tenhle super internetový portál a třeba na viděnou na koncertě.


12. Díky za rozhovor a mnoho úspěchů do budoucna!

Děkujeme.

 

Tom