Rozhovor s kapelou Hentai Corporation

14.08.2011 11:16
Máme pro vás rozhovor s bláznivou thrash-rock'n'rollovou partičkou Hentai Corporation.
 
Jaká byla vaše první deska, o které by se dalo říct, že jste se do ní „zamilovali“? Taková první hudební láska.
 
Ráďa: Back in Black
 
Péťa: PanteraVulgar display of Power, because it´s about energy, agrression and pppppppoooowwweeeer.
 
Durex:  Blind GuardianNightfall in Middle-Earth. Jo, začínal sem na fantasy metalu, jen se smějte…
 
Zdenda: Dream Theater Scenes from a memory, ta deska začíná předehrou, kde je jenom kytara a zpěv. Jako třináctiletý parchant jsem si říkal, co je to za sračku, ale pak začalo hudební peklo…
 
 
Co říkáte na současnou CZ/SK hudební scénu, máte nějakého oblíbence?
 
Ráďa: Mnogo talentů: Shogun Tokugawa, První Hoře, Johny Said The  Number, Rattle Bucket
Matadors, co já míti rad: Pražský Výběr, vše, čo robil Michal Pavlíček, K25A, the.switch, Lucie, vše, čo robil David Koller, vše, čo robil Roman Holý, STP (Soubor tradičního Popu), Michaels Uncle, Vítkovo Kvarteto, Plastic People OTU, atddddddddd.
 
Péťa: Česká populární scéna, ta, co je vidět a slyšet, stojí většinou za velký tera hovno, nechci bejt „čechofobik“, řadící se do řady s lidma, který hlásaj „co je český, to je nehezký.“ Jedním z důvodů je, že tyhle týpci vše srovnávaj s angloamerickou produkcí. ANO, na západ od nás je víc peněz, delší vývoj, nezabržděná hudební evoluce, jinej přístup k práci, kterej je danej rozdílnym naturelem lidí. Podíváme- li se na domovskou hudební baštu z jiný perspektivy, tak se tady potuluje ranec divnejch lidí, co maj koule a chuť se vydávat do neprobádanejch oblastí. Naše scéna je takovej malej rendlík,  ve kterým se mísej velice zajímavý harmonie chutí, jež jsou odděleně chutný, ale v celku jsou pak nemastný neslaný. Občas se stane, že se některý kousky sladí - a to jsou pak výjimky potvrzující pravidlo. Druhá kategorie jsou nadveličiny (Pražský výběr, Michal Prokop atd.) a pak folková hudba a její fúze (Radúza, Květy, starej folk = desítky dobrejch českejch kapel).
 
Durex: V klubový scéně je celkem dost zajímavejch formací, ale většina těch tzv. „velkejch kapel“ stojí dost za vyližprdel. Jinak z těch klubovek, co mám rád, bych asi vypíchnul Kurtizány, Shogun Tokugawa (v nový sestavě jim to šlape moc pekně), První Hoře, Rattle Bucket a the.switch.
 
Zdenda: Dá se říct, že souhlasím se svými kumpány. Pro mě musí mít dobrá kapela především svůj xicht, a to ve smyslu jak zvuku, tak i vizáže, prezentace. Jejich koncerty musí být show a co je nejdůležitější, musí to být upřímný a já jim to musím věřit. Tohle pro mě beze zbytku splňují Shoguni, myslím se že Kuba Šmucr je výbornej frontman a že až tohle bude číst, tak si budeme blíž než kdy jindy... Jinak s první ligy bych vypíchnul Davida Kollera, nedávno jsem ho viděl na festivalu a totálně to rozsekal…
 
 
A naopak, čí hudbu nemůžete ani slyšet?
 
Ráďa: Kryštof
 
Péťa: Kryštof, Vypsaná Fixa apod. Prostě tzv. festivalový kapely. Rozumím jejich potřebě dělat, co je baví, v čem si cítí jako ryba ve vodě a z čeho hodně vyvaří. Žijeme ve společnosti, kde si můžeme v jistý míře volit svoje cesty, který jsou determinovaný mnoha vlivy. Je dobrý, že třeba podnítí někoho, aby zvednul prdel a sáhnul po kytaře a začal něco tvořit, ale to je pro mě asi jedinej plus. Co se týče hráčskýho umění, rád bych měl vypilovanou techniku jako ten kytarovej ouřada z Kryštof, ale necítím v tom žádný fluidum, který by mě přitahovalo.
 
Durex: Jak už napsal Péťa, většinu těch „festivalových“ kapel. Nejsou v tom žádný osobní antipatie, ale když se podívám na kapelu, která vypadá jako banda taxikářů a ještě hraje naprosto nudnou a nezajímavou (pro festivalového fanouška „líbivou, melodickou a zpěvnou“) hudbu, tak bych blil…
 
 
Váš zpěvák Radek Škarohlíd má během vystoupení velmi propracovanou choreografii, kde se to proboha naučil? :)
 
Ráďa: Oddávám se tranzu, nic není dopředu propracované, pokaždé sa to měňá.
 
 
Jak se vám zatím zamlouvá probíhající festivalová sezóna? Jak z pohledu vystupujícího, tak i fanouška.
 
Ráďa: Bojovný boj tj.
 
Péťa: V ČR je přefestivalováno. Má to dvě polohy. Pozitivum je, že kapely mají hodně příležitostí se ukázat před lidma, živá performance je nejlepší způsob, jak se zdokonalovat. Na druhý straně je v malém rybníku moc ryb a ty velký, třeba sumci, požírají ty menší (kapry), takže se kapři nažerou, ale je jim to stejně k hovnu, chtěj-li se dostat před víc lidí.
 
Durex: Loni jsme hráli víc, ale letos to taky není úplně špatný. Festivalů je tu opravdu hodně, otázka je, jestli je to uplně dobře, ale na druhou stranu je to hodně příležitostí pro kapely si zahrát. Pak tu je taky ale hromada festivalů, který maj uplně stejnej line-up jednak navzájem a jednak už několik let po sobě, ale to je holt klasická česká holírna, s hudbou to už nemá moc společnýho. Taky mě dost mrzí přístup některých větších festivalů, protože mladý český kapely buď nechtěj, nebo jim daj tak sotva na cesťák. Tady je vidět, jak si vážej nastupující generace…
 
 
Ve vaší hudbě je slyšet vliv mnoha žánrů, a tak mě napadá, co vlastně Hentai Corporation poslouchají, čím se inspirují?
 
Ráďa: Z pro mě esteticky krásné muziky. Genesis, Gabriel, Iron Butterfly, Silverchair, Skrillex a John Scofield.
 
Péťa: Tahle otázka je zapeklitá. Když se tak zamyslím, přes dva roky jsem se do žádný kapely nebo interpreta nezamiloval, ani vlastně moc hudbu neposlouchám. Nejvíc muziky slyšim ve zpravodajskejch relacích, takže asi nejvíc čerpáme z rozmanitosti pořadu Světadíl na čt 24.
 
Zdenda: Vlivů je spoustu. Každý z kapely posloucháme hudbu od popu přes jazz, thrash metal až po elektroniku. Výčet by byl dlouhej. Při zkouškách se samozřejmě snažíme prosadit svou  vizi, která koresponduje s tím, co právě posloucháme.  
 
 
Co chystáte do budoucna? Bude nová deska?
 
Péťa: Chtěli bychom vydat první LP, kvůli financím se ho pokusíme nahrát v co největší míře sami. Teď sme s bráchou začali používat nový softwary, abychom se naučili jakáž takáž míchat. Se směrem, který jsme naznačili na prvním EP, jsme poměrně spokojeni, takže si myslím, že deska bude v podobném duchu. Rada začal meditovat, Fanda jíst míň řízků, já jsem ztloustnul asi o dvacet kilo, Zdenda má místo tří jednu holku a Durda si oholil kňour, takže deska bude nejspíš víc pseudointelektuální a temnější.
 
Durex: No, jelikož tady, dokud kapela nevydá desku, si ji média a celkově nikdo (kromě bandzone.cz) moc nevšímá, tak nemáme jinou možnost, než to album udělat. Teď pracujeme na novym materiálu a sháníme peníze.
 
Zdenda: Osobně jsem veliký fanda LP. Teprve tady kapela ukáže, zda má dostatečně silnej materiál, který  vás baví. EP je dnes dobrá a relativně levná prezentační forma, ale když je dobrá kapela, chci si ji užít do sytosti. A na to zkrátka 3-5 songů nestačí.
 
 
Závěrem, vzkažte něco fanouškům hudebního serveru It Never Ends.
 
Ráďa: Gdo bradavku líže, ten sa má, ten si lépe zašuká.
 
SLÁVA BAREŠ