Rozhovor s kapelou HANBA: Celá HC scéna se utápí v apatii

21.08.2014 18:08

Máme tu rozhovor s pražskou HC/punkovou formací HANBA, která vznikla loni a působí v ní členové Pipes & Pints, Lahar Repelent ss. Na otázky odpovídal její frontman Banán.

 

1. Jakož to celkem čerstvé zjevení na české hc/punk scéně představte, kdo má toto hudební uskupení na svědomí.

Takže, spíš než hudební uskupení jsme prostě jen hardcore/punk kapela, kterou tvoří čtyři kluci, z nichž každej je trochu jinej, ale teď zrovna kráčí stejnou cestou. Konkrétně tvoří Hanbu Libor, Vinca, Tomáš a Banán, v téhle sestavě jsme odehráli všechny dosavadní koncerty a doufám, že to takhle ještě nějakej čas vydrží. U zrodu Hanby stál ještě Fanda, kterej s náma nahrál songy na kazetu, ale kvůli časové vytíženosti to vzdal a věnuje se naplno pouze Just for Being. Byla s ním ale sranda.

 

2. V jakých kapelách a projektech členové HANBY hráli nebo hrají a jak to jde všechno skloubit dohromady? Zkoušky, koncerty, nahrávání...

No, je toho fakt hodně. A skoro si myslím, že to bylo řečeno už tolikrát, že se mi to moc nechce znova všechno vypisovat. Nepřijde mi to vlastně ani nějak extra důležitý, nějakej seznam kapel, v kterých jsme hráli nebo hrajem. A skloubit to evidentně jde, i když my vlastně skoro vůbec nezkoušíme, nebo máme třeba jednu zkoušku za 3 měsíce. Je to všechno takový hodně nárazový, klidně dva měsíce se nemusí dít vůbec nic a pak, když máme všichni čas, tak můžeme hrát klidně 5 koncertů za sebou nebo zkoušet celý den a za jednu zkoušku vymyslet, nazkoušet a nahrát desku. Snažíme se být co nejefektivnější, nic si nekomplikovat, nic moc nevymýšlet, většina riffů je stejně někde ukradená a my jim jen vdechneme nový život.

 

3. Pohybujete se pouze na hudebním poli, nebo vaše aktivity mají větší přesah než jen kapely a hraní?

Nejsem si úplně jistej, co si představit pod pojmem "aktivity", ale naše životy mají doufám větší přesah než kapely a hraní. Bylo by rozhodně smutný, kdyby to tak nebylo.

 

4. Jelikož co hlava to názor - co pro vás znamená právě pojem hardcore punk?

Žít si život po svém. Být kritický k tomu, co se děje kolem, ale s otevřenou myslí. Kupovat si desky, chodit na koncerty, podporovat ostatní kapely a kámoše a nenávidět hákoše. Nikdy jsem ale na nějaký definice moc nebyl.

 

5. Jak vnímáte momentální dění na české hardcore/punkové scéně? Dle mého názoru tohoto ražení tu nové a dobré kapely chybí, a pokud jsou, tak to nemají vůbec jednoduché.

Úplně chybí nová mladá generace, která by tomu všemu dala tolik potřebnou fakanskou a drzou energii, která je pro fungování HC/punku naprosto zásadní a určující. Vždycky to bylo hnutí mladých, který v určitou chvíli vzali život do vlastních rukou, a všude bylo plno nových kapel, partiček, promotérů, a tím pádem i míst na hraní atd. HC/punk je životně závislej na reálném dění, na potkávání a vzájemné podpoře, ale současná mladá generace zůstává jen u keců na internetu a té starší přirozeně dochází dech. Což se dělo vždy, je to koloběh věcí, ale teď nikdo nový nepřichází, všichni jsou sice nejchytřejší na světě, ale v dobrých kapelách hrajou lidi nad 30, koncerty dělají lidi nad 30, to samé časáky nebo labely. Mlaďoši by nás měli teď úplně převálcovat, ale místo toho se tady pár starých blbců snaží udržet něco, co jim změnilo život a nedokážou z toho vystoupit. Celá HC scéna se utápí v apatii, nikoho vlastně nic moc nezajímá, ale pořád se bije na poplach před nějakým vnějším nepřítelem. A jinak, kapely to samozřejmě mají jednodušší než kdy jindy. A v tom je možná ten problém.

 

5.1 Proč myslíš, že to mají jednodušší? A co je vlastně "dobrá"  kapela? 

Je extrémně jednoduchý rozjet kapelu, desku si můžeš nahrát doma v obýváku, o prezentaci se taky můžeš postarat sám. Jasný, kapel je tím pádem víc, ale celkově je to fakt mnohem jednodušší. A dobrá kapela se pozná podle toho, že dohraje její deska nebo koncert, ty zůstaneš stát s otevřenou hubou nebo ležet zpocenej na podlaze a řekneš si jen... kurva.

 

6. Jaké jsou vaše plány do budoucna nebo na čem právě zrovna pracujete?

Na začátku října vyjde naše první velká deska. Odehrajeme nějaký koncerty, dáme si zkoušku, na které dáme dohromady základ k novému singlu a co nejdřív to nahrajeme.

 

7. Ještě se zeptám, kde vás lidi můžou v nejbližší době zkouknout naživo nebo se dostat k vaší muzice. Díky za pokec a brzy na viděnou někde na koncertě.

Do konce roku už toho asi moc neodehrajem, máme vlastně potvrzený jen dva koncerty. první bude 3. 10. na Sedmičce spolu s Flowers for Whores a bude to křest naší desky a druhej o pár dní později, tedy 10., v Plzni v klubu Pod Lampou. Možná přibude ještě tradiční předvánoční benefit na Sedmičce, ale to musíme ještě doladit. K muzice se dá dostat celkem jednoduše na netu a deska vyjde jako CD/LP/MC, takže si každej může vybrat svůj oblíbenej formát.

Díky za rozhovor.

 

Miki Climax