Rozhovor s kapelou Friday

18.03.2012 10:00

Další kapelou, kterou jsme se rozhodli vyzpovídat, jsou sokolovští Friday. Na otázky ohledně jejich nového alba, a také, jak například skládají nové písně, nám před pár týdny odpověděl zpěvák a baskytarista Filip Koryta.


Ahoj Filipe! Mohl bys nám pro začátek kapelu trochu představit?

Ahoj Vojto! :) Jsme sokolovská čtyřčlenná formace fungující od konce roku 2007. Na kontě máme jednu dlouhohrající desku, jeden videoklip a přes 100 odehraných koncertů. Pohybujeme se na hranici rocku, popu a pop/punku… nebo tak nějak. :D


Prozradíš i odkud se vzal název Friday?

V úplných začátcích jsme měli pravidelný zkoušky jen v pátek, tak proto. :) V češtině by to ovšem znělo moc bigbeatově, rozhodli jsme se tedy pro anglickou alternativu. Kéž by se k názvu vázala nějaká vtipná nebo napínavá historka. :D


Nedávno jste do světa vypustili nové album, jaký z něho máš ty osobně pocit?

Mám z něj ohromnou radost. Už jen proto, že cesta k němu byla hodně trnitá. Vždycky se dá něco změnit nebo udělat jinak, ale v rámci možností jsem spokojenej. Na 100 % vím, že druhá deska bude hodně odlišná, o to víc jsem na debut pyšnej. :)


Existují kapely, které vaší hudbu nějak významně ovlivňují? Případně, máš nějaký hudební vzor?

Myslím si, že svým způsobem nás ovlivní každý interpret, jehož si poslechneme. Jako kapela se asi nejvíc shodneme na Jimmy Eat World. Nemůžu mluvit za zbytek, ale já osobně mám moc rád Taking Back Sunday, Blink-182, Bloc Party, Alexisonfire… mohl bych pokračovat donekonečna. :) Hudební vzor v pravym slova smyslu nemám, ale třeba takovej Matthew Murphy nebo Ryan Key stojí za poslech. :)


Jak často mají Friday zkoušky a jak dlouho vám přibližně trvá složit jeden song?

To je kus od kusu. Leckdy jsme s jedním songem hotový během jedný zkoušky, jindy pracujeme na jedný písni několik měsíců. Každá píseň potřebuje něco jinýho. :) Zkoušíme, jak jen to jde. Já a Dankiss jsme většinu času v Plzni na vysoký, a proto se scházíme převážně o víkendech. Jakmile je volná chvíle, prázdniny, cokoliv – jsme ve zkušebně co nejvíc a dřeme. :)


Při tvorbě nových písní skládáte dříve melodii a do ní pak vkládáte texty, anebo to děláte obráceně?

Odpověď bude dost symetrická s předchozí. :) Co píseň, to jinej způsob. Texty jsou výhradně moje parketa. Občas něco napíšu a melodii vymyslí někdo z kolegů, občas si text zhudebním sám. Často se taky stává, že máme hotovou kostru písně a text se dodělá časem. Párkrát se mi taky přihodilo, že jsem skládal slova souběžně s hudbou, to je asi nejjednodušší alternativa. :)


Má kapela nějaké předsevzetí pro tento rok? Co vůbec chystá pro své fanoušky?

Od ledna fungujeme v nové sestavě, snažíme se proto co nejvíc sehrát. Hodně koncertujeme, zároveň připravujeme materiál na druhé album. Zatím máme jen jeden videoklip, rádi bychom však natočili ještě alespoň jednoho následovníka. :)


Podle fotek je zcela jasné, že si potrpíte na stylu. Jak moc si myslíš, že je vizáž spojená s hudbou?

Abych byl upřímnej, tak si nemyslim, že by z našich fotek bylo zřejmý, že si potrpíme na stylu. :D Dokážu si nás představit jako větší metrosexuály. :) Image k hudbě patří, jdou spolu tak nějak ruku v ruce, ale zároveň se neovlivňujou. Nebo v to aspoň doufám. :) Podle image si můžeš vytvořit nějakou představu, rozhodně bych ji však nepovažoval za nejdůležitější faktor. Hudba je pro nás na prvním místě, až pak je image.


Kdyby sis mohl vybrat jakoukoli kapelu na světě a zahrát si s ní, která by to byla?

Prosím, nechtěj po mně, abych řekl jméno jen jedný kapely, to nedokážu. :D Existuje tolik skvělých kapel!!! Několik jsem jich již zmínil výše, jako další bych uvedl Alkaline Trio, New Found Glory, Midtown, The Wombats, Yellowcard a další a další. :)


Už teď jsou známa data mnoha zajímavých koncertů tady u nás a určitě i ty navštěvuješ nějaké akce pouze jako fanoušek. Máš nějakou vyhlídnutou?

Rád bych viděl Mest, Blink-182 a Bouncing Souls. Chystám se na RFP, a to především kvůli Two Door Cinema Club. Doufám, že přibude ještě spousta zajímavých jmen. :)


Na závěr si dovolí položit již celkem obvyklou otázku. Jak se rozloučíš se čtenáři?

Milí Čtenáři!!! :) Choďte na koncerty, podporujte kapely a podporujte skvělé servery, jako je INE a spol. Buďte zdrávi, opatrujte se a mějte se rádi!! :)

Vojta Rydlo