Rozhovor s kapelou Destine

09.06.2012 10:05

Kapela Destine se stala za poslední roky jednou z nejzářivějších hvězd evropské pop punkové scény, a tak samozřejmě nemohla uniknout naší pozornosti. Po nedávné recenzi na jejich nové album Illuminate vám přinášíme také rozhovor s frontmanem kapely Robinem Van Loenenem.

 

Začněme s historií, jak jste se dali dohromady? Popiš nám zrození Destine.

Robin: Všichni jsme hráli v různých punkrockových skupinách v Nizozemí a rozhodli jsme se spojit síly a dělat všechno líp, než jsme to dělali v našich předchozích kapelách. V prvním roce jsme měli 70 koncertů a brzy jsme se rozhodli, že stálo za to opustit kvůli kapele naše školy i práce.

 

Jak ses cítil, když ses dozvěděl, že vám nabídl smlouvu major label Sony Music?

Robin: Sony Music o nás měl zájem potom, co jsme spolu hráli pouze dva roky, a v té době to pro nás bylo skoro nereálné, že by se o nás zajímala tak velká společnost. Nejprve jsme se docela ostýchali, kvůli všem těm hororovým příběhům s jinými velkými nahrávacími společnostmi, ale nakonec jsme nikdy nelitovali: dalo nám to skvělý začátek a otevřelo dveře. Letos jsme se rozhodli s nimi rozloučit, je to úžasný začátek mít zase úplnou kontrolu.


 Další velkou změnou pro vás byl odchodem bubeníka Robina Faase, jak jste se s tím vyrovnali?

Robin: Nezvládl už to množství koncertování, nahrávání a to, že jsme pořád mimo domov, takže jsme všichni respektovali jeho rozhodnutí - opravdu to nebylo nic, co by se objevilo z čistého nebe. Měli jsme štěstí, že se nám podařilo najít tak skvělou náhradu.

 

Tedy Jordyho Datemu, jak zapadl?

Robin: Jordy byl náš dlouhodobý přítel a od momentu, kdy se připojil ke kapele, všechno nám připadalo opravdu přirozené. Už jsme se znali velmi dobře, což nám všechno jen ulehčilo. Na novém albu odvedl skvělou práci a myslím, že jeho styl nám sedí velmi dobře.


V posledních pár letech jste měli možnost koncertovat s několika velkými jmény. Který koncert sis užil nejvíc? A na jakou kapelu nejraději vzpomínáš?

Robin: Před nějakou dobou jsme dělali support All Time Low na jejich evropském turné, což bylo super. Naše první turné v Japonsku vloni bylo s Mayday Parade, to bylo také fakt zajímavý, opravdu jsme se tam bavili. Další milá vzpomínka je na hraní s kapelami jako Green Day a Paramore na festivalech.

 

Už jste několikrát navštívili Českou republiku, která show byla pro vás nejlepší a proč?

Robin: Ta, která mě napadá první, je koncert na Rock For People loni, doslova jsme ten den přiletěli z Asie, ale obecenstvo bylo fakt super, navíc jsme potom měli možnost vidět kapelu, kterou máme vážně rádi - Jimmy Eat World. Ale upřímně, užil jsem si většinu koncertů v ČR - lidi vždycky vypadají, že si to užívají. Snad se budeme moct vrátit co nejdřív.

 

 Alba Lightspeed a Illuminate se zdají být na první poslech docela podobné. V jakém smyslu jsou pro tebe odlišné? Kam jste se posunuli? 

Robin: Nikdy to nebyl náš úmysl dělat něco úplně odlišně - tohle jsme my a myslím, že obě alba reprezentují čas a místo, na kterých jsme se zrovna při psaní nacházeli. Ale aniž bychom vědomě něco měnili, myslím, že Illuminate zní trochu více dynamičtěji, je tam víc klavíru a texty jsou asi i víc upřímné.


 Vrátíme se do současnosti, momentálně máte nový videoklip k písni All The People, co nám k němu řekneš? 

Robin: Když jsem psal písničku All The People, okamžitě jsem cítil, kterým směrem by se to video mělo ubírat; ten směr, kde jsou všichni lidé světa jednotní. Právě teď to vypadá, že dokonce uděláme dvě verze klipu a dáme online obě. Ale ještě pořád to není hotové.

 

Illuminate je venku teprve krátce, ale i přesto se zeptám. Už přemýšlíš nad tím, jak by mohlo vypadat vaše třetí studiové album?

Robin: Už jsme napsali jeden song, o kterém stoprocentně víme, že bude na třetím albu. Ale prostě uvidíme, co se nám povede vytvořit, zůstaneme perfekcionističtí a budeme dělat to, co umíme nejlépe.

 

A jsme u konce, co bys vzkázal svým fanouškům v ČR?

Robin: Jak jsem řekl, lidé z ČR se k nám chovali během našich koncertů velmi dobře, takže už se nemůžu dočkat, až se tu znovu objevíme. Zůstaňte skvělí, dokud se znovu nesetkáme!

 

Sláva Bareš / Darxie