Rozhovor s kapelou Crippled Fingers

12.01.2013 14:08

 

V dalším rozhovoru jsme vyzpovídali hardcorovou bandu z České Lípy, která si říká Crippled Fingers. Na otázky odpovídal zakladatel kapely, kytarista a zpěvák Judas, v některých se přidal také hlavní vokalista Petr.

 

Ahoj, můžete se pro začátek představit našim čtenářům

Jsme 4členná banda z Český Lípy a okolí. Hrajem od roku 2011, ale sestava se formovala až do loňskýho roku a ustálila se až teď odchodem druhýho kytaristy. Momentální sestava je Judas - kytara, zpěv; Petr - zpěv; Ian - bicí; Honza - basa. Žánrově řekl bych převážně hardcore, ale myslim, že dneska tenhle pojem každej chápe asi trochu jinak. Rozhodně silnou motivací je kapela PRO-PAIN a jim podobnej směr, samozřejmě si každej do toho přidá kus sebe. A hrajem, protože to to zábava (a neskutečnej stres někdy :-D), to je jedinej důvod a myslim, že i ten nejlepší… Člověk má dělat, co ho baví! A hudba je radost!

 

Proč právě Crippled Fingers?

Náš bubeník má geneticky podivně vypadající malíčky. :-D True story!

 

Jaké kapely na vás měly/mají největší vliv?

Judas: PRO-PAIN - co se týče jejich vývoje od prvního alba, tak nepolevujou, ani na koncertech. Jsou to pohodáři, skvělá hudba a bezvadný koncerty!

Petr: Já sem vlastně původně ani neměl v plánu hrát HC, natož na postu zpěváka (tím nechci říct, že bych HC neměl rád). Jednou mě ale Judas tetoval a zmínil se, že sháněj vokalistu do jeho nový kapely, a jelikož sem v tý době žral Suicide Silence a Mitche Luckera, řek sem si, proč to nezkusit. A teď jsem tam, kde jsem. Jinak na mě má vliv spousty dalších kapel a rozepisovat se tu o nich by bylo na dlouho.

 

Kdo v kapele píše texty, případně jaká témata, nebo kterým se obloukem vyhýbáte?

Judas: Texty píšu já, rozhodně ne o válkách... V žádný jsem nebyl, ani o náboženství... Žádný se mě zatim nedotýká... Tak jen o tom, co znám ze života, vymyšlený texty nemusim a poučovat nebo moralizovat lidi taky nebudu!

 

Na Youtube a Bandzone si můžeme poslechnout pár skladeb, plánujete debutové CD/EP?

Teď v lednu začínáme s náběrem bicích pro naše EP a doufáme, že celá práce na tom nezabere víc jak měsíc. Uvidíme, jak proběhne mastering. Jinak mělo by obsahovat 6 skladeb a jeho název bude "Bitter Pills" - a že jich život dává. :-) Ale momentálně na Bandzone máme k poslechu singl "Traitor" (https://bandzone.cz/crippledsatansfingers), kterej jsme nahrávali ve Streetsound studiu. Rozhodně si s tím Honza Fuka dal skvělou práci, hlavně se zvukem!!!

 

Jak vnímáte internetové pirátství z vašeho pohledu muzikanta?

Judas: Jiný to nebude, ale fanda si tu svojí oblíbenou placku stejně koupí!

Petr: V tomhle souhlasím s Judasem, pravej fanoušek si ty peníze na svojí oblíbenou desku nějak sežene.

 

Kolik jste odehráli koncertů, případně který byl pro vás nejlepší?

Myslím si, že je to asi 30 koncertů... Hrajeme podle toho jak to dovolí čas - práce, školy.... Na tenhle rok už máme naplánovaný asi 4 koncerty a další se řeší, zároveň plánovaný turné, ale teď je naší prioritou práce na EP. A jedny z nejlepších akcí jsou samozřejmě doma v Český Lípě.

 

Vím, že pořádáte také svoji akci, kterou nazýváte Agressive Fest, jež proběhla už několikrát. Jak vybíráte učinkující kapely, případně za jakým účelem tuto akci stále opakujete?

Pořádám jí já a Kolouch z kapely Incarnate. Kapely vybíráme každej svoji půlku dle uvážení (hlavně aby se líbily nám oběma :-D) a taky musíme brát v potaz rozpočet na akci, protože všechno něco stojí... Bohužel. :-) Akci se daří, plánujeme už šestou, která bude mít pravděpodobně datum 20. 7. 2013. Hlavní důvod, proč si s tím dáváme práci, je, že to jinak nikdo jinej neudělá a my chceme, aby Česká Lípa žila i tvrdou hudbou.

 

Viděl jsem, že máte tričko, které si fanoušek může zakoupit, plánujete do budoucna další merchandise?

Momentálně nám trika došly, máme posledních pár pro slečny, prodalo se jich hodně asi nejspíš tím, že jsme je prodávali za cenu nákladu. Nic jsme na tom nevydělali, bylo to čistě jen pro propagaci, a taky dobře vypadaj! :-D Nesnažíme se rejžovat na fans, samozřejmě budeme dělat další a ty se budou odvíjet od grafický úpravy chystanýho EP, který určitě hodíme na CD. Myslím, že i já jako fanda radši držim v ruce original CD, který si můžu ohmatat, dobře vypadá, než jen abych si to pustil na netu.

 

Poslední klasická otázka, vzkázali byste něco našim čtenářům?

Nezabíjejte hudbu sezením doma na zadku!!! Táhněte na koncerty, tam to žije! Tam kapely hrajou jen pro vás!

 

Díky za rozhovor a mnoho úspěchů do budoucna!

Petr: Rozhodně děkujeme taky a přejeme to samý i vám!

 

Tom