Rozhovor s kapelou Clou

01.12.2012 11:57

Všichni si určitě pamatujeme na hity Island Sun, Lean On My Shoulder nebo Snowy Wings. Nyní se Clou snaží navázat na staré dobré časy novinkovým albem Old Dogs New Tricks. A to je jistě dobrá příležitost tyto ostřílené pány vyzpovídat! Užite si rozhovor se starými psy Clou!

 

Začneme tím hlavním, a to je ve vašem hudebním životě jistě nová placka Old Dogs New Tricks. Řekněte nám nejkladnější a naopak nejvíce zápornou reakci na ni.

LUKEMO: Skvělý zvuk, produkce Pavla Bureše a pozitivní nálada, která tryská z písniček, jsou ta hlavní plus, která se dozvídám. Ty méně kladné recenze se mi přátelé asi bojí říct, jsou to zatím jen střípky, ale beru je velmi vážně a jejich názor respektuji. To že je album popové, pro mne není výtka, ale pochvala.

RAE: Zatím v mém okolí zaznamenávám jen kladné reakce. Ale mámě se to bude líbit, i kdybych hrál s kapelou Waldagang. (smích)

PETROCK:  Já to mám podobně, všechny reakce jsou kladné. Jediné, co asi některým lidem vadí, že je deska hodně popová, což je přesně to, co jsme chtěli.

 

Staří psi. Povězte nám naopak tip na nějakou mladou krev české scény, někoho, kdo by vás mohl kariérně napodobit.

LUKEMO: Jednoznačně CRIMINAL COLECTION. Skvělé písničky, cítím z toho své mládí a kluci na sobě neskutečně pracují.

RAE: Skvělých mladých kapel s relativní budoucností tady vždycky bylo myslím dost, ale jejich největší problém tkvěl, že nevydržely… Jak jednou jeden moudrý pán řekl: Kdo se nerozpadne, vyhraje.

PETROCK:  Nedávno jsem projížděl na netu nové české kapely a našel jsem dost zajímavých projektů. Přeju všem těm kapelám, aby měly takové štěstí jako my.

 

V písni I Got to Know máte zajímavého hosta - Martu Jandovou. Jak se vám s ní spolupracovalo a jak jste se k ní vůbec dostali?

LUKEMO: S Martou se známe především díky hudbě CLOU. Má naší muziku ráda. Bylo logické, že budeme chtít oslovit někoho, kdo má k nám blízko. Marta vnesla do písničky neskutečnou atmosféru.

 

Je to již takřka osm let, co jste vydali svou první plnohodnotnou desku Postcards. Srovnejte ji s vaší aktuální novinkou.

LUKEMO: Myslím, že deska OLD DOGS NEW TRICKS se nejvíce podobá právě POSTCARDS. Vrátili jsme se ke klasickému psaní písniček. Šlape to a je to přímočaré. Náladou si jsou hodně podobné. Nejvíc musí být znát výraz a vyhranost. Přece jen jsme ušli velký kus cesty.

RAE: Jestli mají tyto dvě desky něco hodně společného, tak je to přesně, jak říká Lukemo, návrat k přímočarosti a jednoduchosti. Vnímám to jakoby uzavření jednoho cyklu.

 

Čtyři roky jste nic nevydali, jaké to pro vás je, vrátit se po takové době na scénu?

LUKEMO: Těšíme se , ale zároveň víme, že to bude velmi náročné. Vrátit se na své místo, bude vyžadovat hodně úsilí, ale jsme na to připraveni.

 

Existovala v průběhu těch čtyř let i varianta, kdy byste si řekli, že s Clou je konec?

LUKEMO: V podstatě si touto variantou neustále vyhrožujeme, ale jsme spolu už hodně let na to, abychom mákli vždy, když to někdo myslí opravdu vážně. Paradoxně nám pomohlo, že jsme teď jen tři. Co si pamatuji , tak já jsem chtěl odejít za existence Clou už tak čytřikrát. (smích)

RAE: Jojo, tohle téma na talíři párkrát bylo a třeba i bude… Ale myslím, že nás tři spojuje tak velká vášeň pro tuhle kapelu, že to vždycky dobře dopadne... Rád bych s klukama hrál, dokud udržím paličky.

 

Dám vám možnost vaši novinku našim čtenářům vychválit. Proč si máme Old Dogs New Tricks pořídit?

LUKEMO: Poctivá nahrávka se skvělým zvukem. Jdi do toho a přijď na koncert: 6. 12. v Praze do Lucerna Music Baru nebo 15. 2. v Brně do Metro Music Baru. Budeš odcházet naplněný energií.

PETROCK: Skvělá muzika od srdce. A to srdíčko je tam slyšet. (smích)

 

Trochu zavzpomínáme. Clou fungují již přes deset let, na jaké období nejraději vzpomínáte?

LUKEMO: Pokaždé, když vydáš desku, záříš. Já zářím právě teď. Těším se na křty, které už jsme zmínili, navíc 6. 12. budeme mít v Praze jako hosta HIGH FIVE.

RAE: Za tu dobu se událo spousta věcí, na které nikdy nezapomenu, nebo které bych byl rád, aby se nikdy nestaly, ale já se nikdy moc dozadu nekoukám, to si šetřím na stáří.

 

Právě u nás probíhá anketa Rockit.cz Album roku 2012. Řeknete nám, jaká deska vás tento rok oslovila nejvíce?

LUKEMO: Za mne poslední kousky od kapel Young Guns, Lower Than Atlantis, Plan-B.

RAE: Lana Del Rey, Feeder, Beach House, Plan-B... ale ještě jsem se letos k pár kapelám bohužel nedostal.

PETROCK: The Black Keys a The Gaslight Anthem.

 

A je tu závěr, vzkažte něco čtenářům ItNeverEnds.cz! 

LUKEMO: Mít svou vlastní hlavu a věřit svým snům.

RAE: Zbavte se okamžitě všech negativních myšlenek. To je největší životní brzda! Mír!

PETROCK: Přijďte na náš koncert, poserete se! (smích)

 

Sláva Bareš