River Jordan - Call The Summer (2011)

19.12.2011 11:05

Rok vydání: 2011
Label: Česká muzika
Délka: 39:12; 10 skladeb + bonus
Odkaz:  https://www.riverjordan.cz
Země původu: Česká republika
Žánr: Rock
+ originalita; vokál; vyváženost; melodičnost
-
Hodnocení: 90 %
Doporučené skladby: Hideout; Underwater Poetry; Hear the Bells

 

Jsou tomu více než tři roky, co z trosek The Airbags vznikla nová, a nebojím se říci lepší formace River Jordan. Po debutu Fighting The Demons Within jsme se před pár dny dočkali druhé studiovky s názvem Call The Summer. Dokáže navázat na úspěchy svého předchůdce? To zjistíte v následujících řádcích.

Před začátkem samotného hodnocení je vhodné se zmínit o tom, že kluci nahrávali poprvé jako kvartet, jelikož skupinu opustil kytarista Kaps. Práce na albu trvala takřka rok, znovu pod producentským dohledem Tomáše Frödeho z Imodium. Skoro celé vzniklo ve studiu České muziky a pod křídly tohoto labelu také vyšlo. Pokud se vám fyzická kopie alba dostane do ruky, nejprve vás zřejmě zaujme mimořádně vyvedený přebal. Materiál k němu byl pořízen v knihovně Strahovského kláštera a jeho atmosféru vstřebal dokonale.

Nyní k samotnému hudebnímu zážitku. Na první poslech je zřejmé, že novinka nezní tak dravě jako její předchůdce, naopak je položena na optimističtější notě a sazí zejména na chytlavé melodie. Protože drsné kytarové riffy nejsou tak výrazné jako u Fighting The Demons Within, placka může dát vyniknout nezaměnitelnému vokálu frontmana Michala Škrabáka, který nepochybně v tvorbě River Jordan hraje prim.

Jak jsme si mohli u této kapely zvyknout, deska je opět nasáklá specifickou atmosférou. Nejvíce vyzařuje z titulního singlu s názvem Hideout, k němuž byl pořízen i videoklip. Je ideální věcí pro ponuré zimní večery. Při poslechu se opravdu myšlenkami vrátíte do teplých letních dnů a track si maximálně užijete. Pozastavím se u páté písně s titulem Underwater Poetry, u akustické balady. Už kombinace akustické kytary a zpěvu je sama o sobě silným zážitkem. Přidá-li se violoncello Terezie Kovalové, pak vznikne opravdu mimořádná skladba s výjimečnou melodickou linkou. Dalším z přizvaných hostů je Michal Motyčka z Niceland. Ten se postaral o vokál v písni nabité elektro-aranžemi Hit & Run. Závěr se nese čistě v bonusovém nádechu. Ano, věrní fanoušci jistě poznají, že posledním songem – pokud tedy nepočítám skrytý přídavek v podobě alternativní verze tracku Underwater Poetry – je vylepšená verze skladby Hear the Bells, která se nacházela na předešlé desce.

Textovou část popisuje přímo lídr kapely: „Texty jsou odrazem lidských situací a životů  ať už našich nebo v blízkém okolí. Často se týkají zamyšlení a řešení životních situací v přátelství, lásce i nad sebou samým. Většinou s sebou nesou naději a řešení. Ne bezmoc a tonutí, kterého je všude kolem až příliš, přitom je to pouze otázka úhlu pohledu.“

V dnešní době existuje nespočet mladých kapel, u nichž se o originalitě nedá ani mluvit. S touto deskou jsem si RJ ještě více zamiloval. Kluci se nehoní za žádnými trendy a ani po letech neztrácejí svoji tvář. Zkrátka dělají, co je baví.

Myslím, že se v současnosti jedná o jeden z nejkvalitnějších počinů české scény. River Jordan si svým debutem nasadili laťku velmi vysoko. Nyní ji překonali. Těsně, ale přeci.

Sláva Bareš