Report: Your Demise + Trapped Under Ice + Man Overboard + Basement; Praha - 28.03.2012

30.03.2012 16:51

Kdo: Your Demise (UK) + Trapped Under Ice (USA) + Man Overboard (USA) + Basement (UK)
Kde: Praha - Futurum Music Bar
Kdy: 28.03.2012

 

Je středa 28. března a v pražském klubu Futurum se chystá koncert anglických Your Demise, tedy jedné z nejzajímavějších hardcore-punkových kapel současnosti. Teprve v pondělí vyšlo jejich nové album The Goldem Age, které je o dost jinačí než jeho předchůdci. Pro své evropské tour si s sebou navíc přibrali další 3 výborné kapely – Trapped Under Ice, Man Overboard a Basement.

Cesta z Východních Čech byla jako vždy celkem únavná a zdlouhavá, ale i přesto jsem plný energie a očekávaní. Zanedlouho po příjezdu do Prahy se dostávám až k samotnému klubu. Žádné davy, jen malá skupinka návštěvníků ladící svoji formu na večer v nedalekém parčíku. Vcházím dovnitř, ani se nestačím rozkoukat a míjím se samotnými členy Your Demise! Příjemný pohled vypovídající o mnohém. Dostávám razítko s motivem jelena (přesně takového jakého dostávají prvňáčci do svých písanek), seběhnu schody, jenže klub je ještě prázdný. Zvolím tedy raději ještě malou procházku na čerstvém vzduchu. Venku znovu potkávám celou partu dnešních headlinerů posedávajících jen kousek od těch, co se na ně přišli dnes podívat. Hraní na nějaké superstar tyto hochy zřejmě příliš nebere!

Zhruba po 20 minutách se vracím zpět do sálu, když ze stage důrazně zazní: „Three minutes guys, three minutes!“ A vážně, po chvíli se na jevišti objevuje první předskokan. Říkají si Basement a jsou z Velké Británie. Frontman s prvními tóny prosí všechny přítomné, aby šli blíž. Klub je ale poloprázdný. Jejich pochmurná muzika se tedy nesetkává s příliš velkým ohlasem.

Po zhruba půl hodině přicházejí na řadu pop-punkoví Man Overboard, kterým už se povede, díky vyváženému playlistu, rozhýbat mnohé z přihlížejících. Hned zkraje zazní Rare z posledního alba, následuje hitovka Montrose a chlapci nezapomenou ani na Something´s Weird, který nedávno obdařili i videoklipem. Tři kytary v pohodovém tempu znějí výborně a skvělé střídání vokálů jakbysmet. Možná právě proto ubíhá celé jejich vystoupení jako voda. Škoda že tito mladí američané nedostávají více času na hraní…

Netrvá to dlouho a na stage se vrhnou Trapped Under Ice. Ti svoji agresivní hudbou pěkně přitápí pod kotlem. Po chvilce je tu ale problém. Výpadek elektřiny znemožní této formaci na chvíli pokračovat. Brendan, tedy zpěvák a leader této formace, se snaží utišit všechny přítomné pod záminkou akustické improvizace. Publikum se ale neutiší, tak alespoň rozkřičí všechny přítomné a sálem se rázem nese sborové: „Your Demise! Your Demise!“ Vše se ale rychle vyřeší a hoši můžou znovu hrát. Roztočí se i malý mosh pit, ale všem je jasné, že dnes bude ještě větší horko.

Je pár minut po půl desáté, atmosféra v klubu je napjatá. Mnozí se nemohou dočkat a znovu začínají křičet jméno hlavního tahouna dnešního večera. Netrvá dlouho a z reproduktorů se ozvou první tóny intra a rázem na podium naskáče celá kapela a show začíná! Setlist načíná pecka Scared of the Light z desky The Kids We Used To Be. Chlapci začnou sypat do davu obrovskou dávku energie a jejich fanoušci jim ji vrací zpátky. Okamžitě se roztočí mosh pit, jenž mě odnese už k samotnému Edovi. Ten neváhá a dělí se o svůj mikrofon snad s každým, na koho jen dosáhne. I na mě se dostane řada, ale ještě předtím se rozjede i stage diving, kterého se zkrátka nemůžu neúčastnit. Na řadu přicházejí písně z nové placky The Golden Age. Nejdříve Forget About Me a zanedlouho i These Lights. Obě znějí naživo výborně a v sále je čím dál větší horko. I samotný Ed McRae se nechá strnout zdejší atmosférou a vrhá se po hlavě mezi své fanoušky. Ti ho pevně drží nad svými hlavami, ale po chvilce se zpěvák vrací zpátky na stage. Jenže o jednu z bot chudší. S úsměvem na rtech se táže publika, jestli někdo náhodou neví, kde by mohla být. Po pár vteřinách přiletí přímo před něj a show může pokračovat. Po Life Of Luxury, Like A Broken Record a novince Born A Snake se návštěvníci dočkají také stařičké Bunt Tongues. Nastává kratičká pauza a po níž se chlapci vytasí už pouze s 3 skladbami. Jako první zazní MMX, po které nemůže následovat nic jiného než Miles Away. Většina přítomných sbírá poslední zbytky sil a pražské Futurum se dá znovu do pohybu. Koncert těchto Angličanů ale nemůže skončit bez hitovky The Kids We Used To Be. Veliká část publika vylézá ještě naposledy na podium, aby si mohla zazpívat společně s jejich oblíbenci. Stylové zakončení, dle mého názoru.

Myslím, že každý, kdo tuto akci vynechal, udělal obrovskou chybu, protože jsem byl znovu svědkem výborného koncertu nejen ze strany Your Demise, ale i jejich předskokanů. Celková účast čítala - odhadem - ani ne 200 osob, což je dle mého poměrně málo, ale i tak mám z tohoto večera velice dobrý pocit. Na závěr bych ještě rád poděkoval organizátorům z Conspiracy nejen za celou akci, ale také za zákaz kouření v sále. Výborný nápad, vážně!

Vojtáno