Report: Title Fight + Balance And Composure + Transit; Praha - 03.12.2011

04.12.2011 15:35
Kdo: Title Fight (USA) + Balance And Composure (USA) + Transit (USA)
Kde: Praha - 007 Strahov
Kdy: 03.12.2011
 
Na první prosincovou sobotu byla na pražské Sedmičce naplánovaná jedna dosti zajímavá akce, která sice podle jmen vystupujících kapel nelákala davy lidí, ale ti, kteří věděli, o co že se jedná, si rozhodně přišli na své. Do Prahy totiž zavítala trojice amerických formací spadajících do žánrů jako melodický hardcore, alternativní rock či indie. Konkrétně se jednalo o Title Fight, Balance And Composure a Transit.
 
Akce začala krátce po půl osmé, kdy se na pódiu objevila pětice muzikantů z města Stoneham v státu Massachusetts říkající si Transit. Tato mladá parta si hned od prvních tónů získala valnou část z půlky zaplněného klubu 007, neboť její melodický hardcore doplněný o rockové prvky - jenž se sice z většiny odehrával spíše ve středních tempech - měl patřičnou dávku energie a atmosféry. A vůbec nevadilo, že se pánové po pódiu takřka nepohybovali, snad vyjma zpěváka Joea Boyntona (ne že by to tedy malý prostor zrovna dovoloval). Nechyběly zde hity jako Long Lost Friends či Stay Home, navíc potěšila coververze pecky No Cigar od švédské punkrockové čtveřice Millencolin, kterou, snad i díky hře Tony Hawk's Pro Skater 2, znala spousta přítomných, a mnozí tak svým řevem Transit doprovázeli.
 
První vystoupivší tedy zanechali jen a jen pozitvní dojmy, a tak po krátké pauze mohli následující Balance And Composure těžit s částečně rozehřátého publika. Nutno však říci, že toto uskupení není rozhodně pro každého. Hudba této formace je poměrně náročná na poslech, místy využívá zvuku až tří kytar a z většiny se odehrává v pomalejších rytmech. Celkově je důraz kladen evidentně na texty, celé to působí dosti melancholicky. Ač jejich vystoupení rozhodně nebylo špatné, nebyl jsem sám, komu pánové do vkusu příliš nezapadli. 
 
Lidé v sále poněkud vychladli, což se však již brzo mělo změnit s hvězdou večera, kvartetem Title Fight. Tuhle sebranku, která výtečně mísí chytlavý melodický hardcore s punkovou drzostí a nasazením, jste měli možnost vidět již letos na festivalu Rock for People, kde zanechala kladné ohlasy. Na scéně se pohybuje již od roku 2003, přičemž letos o sobě dala vědět díky svému debutovému plnohodnotnému albu Shed. Jinak má na svém kontě několikero demíček a EP. Ale teď už k samotnému koncertu. Title Fight jsou jasně klubová kapela, oproti výše zmiňovanému RfP, kde zahráli velmi dobře, nyní stoupl jejich výkon o dalších 100 %. Bylo to energické, nadupané, chytlavé, s výbornou atmosférou, hudebně bezchybné. Nevím, jak lépe to popsat. Každý, kdo zde byl, tak to ví moc dobře. A vy ostatní si rvěte vlasy, že jste sem nedorazili! Deska Shed je sice povedená, naživo je však úroveň skladeb ještě o třídu výše!
 
Jako přídavky zazněly, pokud se nemýlím, tracky Where Am I a You Can't Say Kingston Doesn't Love You a s úderem desáté večerní show skončila. Robert Vlček (z pořádající agentury Conspiracy Concerts, pozn. red.) sliboval klubovou akci roku - a myslím, že nebyl daleko od pravdy. Podle ohlasů fanoušků, již se tu sešlo něco kolem 120, se jednalo o koncert, na který si vzpomnete i po delší době. A tak to má přeci být, ne?!

Jonash