Report: Rebellion Tour 2012; Praha - 14.03.2012

23.03.2012 16:32

KdoMadball (USA) + H2O (USA) + Deez Nuts (AUS) + Firts Blood (USA)+ Devil In Me (POR) + Strenght Approach (ITA)
Kde: Praha - MeetFactory
Kdy: 14.03.2012

 

Legendy hardcorové scény přijely rozehřát pražské MeetFactory

Ve středu 14. března jsem se vydala do útrob MeetFactory, kde o půl sedmé večerní startovala jedna z největších hardcorových show letošního roku. Do pražských klubových prostor se totiž po čtyřech letech přijeli opět podívat ikony hardcorové scény Madball a protentokrát je doprovodila vskutku silná sestava neméně zářných jmen. Takovou událost jsem si samozřejmě nemohla nechat ujít, a tak vám nyní mohu přiblížit události toho večera nejen z pohledu mého, ale i dalších návštěvníků, kteří mi prozradili své dojmy.

Již kolem šesté čekaly před budovou zástupy netrpělivých nadšenců. S úderem půl sedmé byl prostor před podiem již slušně zaplněn a na scénu nastoupili Strenght Approach. Přestože je tahle parta italských řízků na scéně již 15 let, pro mnohé z návštěvníků bylo setkání s nimi tento večer premiérové. Vždy nevděčného postu zahajovací kapely se zhostili s ohromnou vervou a jejich projev byl aktivní a energický. „Byla to naprostá bomba! Na úvodní kapelu vážně neuvěřitelná smršť energie, narvali to do nás naprosto nekompromisně. Akorát mě mrzelo, že na to, jak se snažili o komunikaci s publikem, se jim nedostalo dostatečné odezvy. Slyšel jsem je poprvé, ale pamatovat si je budu ještě pěkně dlouho,“ hodnotil show přihlížející posluchač Ondra.

Následoval set pánů až ze slunného Portugalska, formace Devil in Me. Jejich řízný set zahrnoval pecky z obou alb, které doposud spatřily světlo světa. Za vypíchnutí stojí vypalovačky jako The End nebo Only god can judge me. Svižné tempo a punkově zabarvený zvuk, jenž doplňoval agresivní scream zpěváka Poliho, rozhodně vybízely k pohybu, ale moshpit byl stále dost řídký. Většina přihlížejících stále stála jako přilepená vteřinovým lepidlem, tudíž se opakoval obdobný scénář jako při výstupu SA.

První trojici účinkujících uzavírala pětice hcéčkových buldoků ze San Francisca – samozřejmě nikdo jiný než First Blood. Tahle kapela si za 10 let svého působení vytvořila početnou fanouškovskou základnu, a to i v naší kotlině, což dokazovalo i netrpělivé chvění v prostoru před zahájením jejich show. Jakmile se tahle sebranka objevila na stagí, spustil se davový jásot a prostor před ní se rázem zaplnil nadšenci toužících po pohybu. Přestože zvuk nebyl ideální a v závěru trápil basáka Joea mikrofon, odehráli svůj part opravdu ve velkém stylu a dostalo se jim i zasloužené odezvy od přihlížejících.

Netrvalo dlouho a éterem se už nesla hiphopově laděná melodie a slova intra How about some hardcore, což jasně nasvědčovalo tomu, že nás čeká rozsekávka od Deez Nuts. Ti k nám zavítali po relativně krátké době, neboť jste se s nimi mohli setkat v rámci loňského Never Say Die! Tour. Tahle australská banda pohodářů je velmi populární hlavně u mladšího publika a jejich show jsou vždy našlapnuté od začátku do konce. Úvodní song Don’t call it a comeback rozproudil krev většině přihlížejích a strhl mosh přímo vražedný. Dále pro potěchu našich slechů zahráli hitovky jako Stay True, I hustle everyday nebo Tonight we’re gonna party like there’s no tomorrow. „Deez Nuts se nedá snad nic vytknout. Již jak začalo intro z díly frontmana JJ Peterse, začaly se nám ježit chlupy na pozadích a celá jejich show byla něčím naprosto úžasným!“ hodnotil výstup Australanů jeden z fanoušků Hannes.

Před hvězdami večera Madball rozohnili fanoušky true NYHC legendy H2O. Ti svůj set odstartovali snad největším hitem Nothing to Prove, a v obdobném svižném tempu se nesla i celá jejich show, které se přítomní nemohli nabažit. Mj. zazněla i další pecka, má nejmilejší, One Life, One Chance. Příznivci klasického punk/hardcoru si rozhodně přišli na své a odvděčili se kapele bujarými ovacemi.

Vrcholem večera byl set Madball – naprosté klasiky na hardcorové scéně. Vznik této legendy NYHC se datuje již v roce 1988, a přestože prvotně vznikli jen jako vedlejší projekt neméně legendárních Agnostic Front, působí naštěstí dodnes. Tahle parta se vrátila do pražských klubových prostor po asi 4 letech, ale k vidění byli i na loňském Mighty Sounds. Jejich show se mi hodnotí velmi těžce, neboť jsou mou naprostou srdcovkou, takže nemohu činit jinak, než pět slova chvály. Zpěvák Freddy byl v neustálém pohybu po celou hrací dobu a i zbytek kapely se řádně zapotil. Na jejich line-upu nemohly chybět zaručené pecky jako All or Nothing, We the People nebo Infiltrate the System. Třešničkou na dortu bylo, když na pódium vtrhli Poli z DIM a Toby z H2O, aby si společně s Madball střihli snad neznámější song „Heavenhell“, což přítomné naprosto odvařilo.

Musím závěrem pochválit pořadatele z Obscure Promotion, neboť organizace byla zvládnutá na jedničku a celý večer příjemně utíkal bez zbytečných průtahů. Ani samotné MeetFactory mě nakonec nezklamalo tak, jak jsem popravdě očekávala. Vedro bylo snesitelné a při osazení prostoru takovou masou naprosto pochopitelné. Jediné, co bych vytkla, byla slabší kvalita zvuku a jeho občasné výpadky. Zážitek to byl ale zkrátka famózní a rozhodně se mi na dlouhou dobu vryl do paměti. Zatancovat si při živé interpretaci takových legend, jaké se zde představily, se vám rozhodně nepodaří každý den. Kdo zaváhal a vynechal, nechť zpytuje svědomí! Doufám jen, že to nebylo mé poslední setkání ani s jednou z těchto našláplých uskupení a brzo se dočkáme opakování. Závěrem také děkuji Ondrovi a Hannesovi, že se mnou podělili o své dojmy a postřehy, čímž jsem vám mohla podat obraz těchto událostí z vícero pohledů.

Geenka