Report: Hot Water Music + La Dispute + Sweet Empire; Praha - 19.06.2012

22.06.2012 16:27

Kdo: Hot Water Music (USA) + La Dispute (USA) + Sweet Empire (NLD)
Kde: Praha – Lucerna Music Bar
Kdy: 19. 6. 2012

 

Lucerna Music Bar si s řízným ortodoxním punkrockem poradil

19. 6. 2012 zavítali do Music Baru Lucerna vůbec poprvé od svého re-unionu američtí mohykáni svižného punk-rocku Hot Water Music. Dá se tedy říct, že nálada zapřisáhlých fanoušků této čtveřice stála na nejvyšších příčkách pomyslného očekávání. Podaří se floridské čtveřici, působící na scéně bezmála dvacet let, stále zaujmout?

Již po vstupu do klubu překvapilo nestandardní rozložení věkových skupin. Publikum, tvořené víceméně pouze chlapíky okolo třicítky, výjimečně doprovázenými punk-rockovými protějšky, již čtvrt hodinky před startem první kapely kypělo dobrou náladou, a ačkoli byly (a bohužel je to tak trochu pravidlem poslední doby) prostory klubu obsazeny sotva z třetiny, všude okolo sršel optimismus.

Otvírací uskupení SWEET EMPIRE z Nizozemí nabídli publikem zatím ochablé Lucerně osvědčenou formu hardcore a melodického punkrocku. Zhruba půlhodinová ukázka jejich tvorby ve výsledku nadchla spoustu příchozích, což se na akcích o více jak dvou kapelách stává zřídkakdy. To značí slibnou budoucnost a osobně si i přeji, aby se tady ještě někdy kluci objevili.

Střed úterního večera vyplnily relativně nově objevené hvězdičky LA DISPUTE. Jejich jednoznačně rozpoznatelná hudba nápaditě mixuje pomalá až střední tempa s tvrdými riffy a screamo-recitačním projevem frontmana Jordana Drayera. Tři čtvrtě hodiny dlouhý setlist byl ukuchtěn velmi chytře, ale to především z hlediska nemalého počtu vyznavačů kapely, kteří zabrali dobrou polovinu z dolních prostor. Pro ostatní, kteří michiganskou formaci nikterak neznali, představení hudební stylu LA DISPUTE znamenalo především značné zpomalení ze svižného tempa. Nutno podotknout, že s charismatickým Drayerem se ale příliš nudit nedá. Chlapík metr šedesát pět vysoký, útlé postavy, totiž burcoval fanoušky jako o život, a ani jeho kolegové nezůstávali ve svébytné prezentaci energie nijak pozadu. Zazněly skladby jako The Most Beautiful Bitter Fruit, Said The King To The River nebo New Storms For Old Lovers. Devítičlenný setlist tak stihnul některé fanoušky rozproudit, avšak ty, kteří primárně čekali na hlavní hvězdu večera, spíše trochu nudil.

Když na potemnělé pódium pražského Lucerna Music Baru vběhl renesanční Chuck Ragan společně se svými parťáky Chrisem Wollardem, Jasonem Blackem a Georgem Rebelem a rozehráli set jednou ze svých největších hitovek Remedy, v publiku jakoby se odpálila trhavina. Po otvíráku poslední desky Mainline a nejpřehrávanější skladbě vůbec Trusty Chords bylo všem jasné, že HOT WATER MUSIC jsou stále v té nejlepší formě. Kombinace dvou vynikajících chrapláků působila v každém šestnáctkovém refrénu jako balzám na duši. Hladinu endorfinu u posluchačů pak značně navýšil první singl Drag My Body z nové desky Exister (recenze). Setlist čítající patnáct skladeb a dva přídavky vystačil na něco okolo hodiny. Ragan sršel optimismem, jeho plnovous a vůbec neupravený vzhled ještě přidával celkovému dojmu starých harcovníků, kteří to ještě rozhodně nehodlají hudebně zabalit. Dva přídavky byly pro HOT WATER MUSIC takřka povinností – při takovém aplausu, který z publika zazníval, by odchod hned po hlavním setu nebyl asi úplně košer.

Zní to zvláštně, ale úterní koncert byl ve výsledku prostě standardní. Jenže při konstelaci takových kapel znamená standard oproti ostatním akcím laťku velmi, ale opravdu velmi vysokou.

Míra Kajan