Report: Favál Music Fest Vol. 4; Brno - 24.03.2012

31.03.2012 17:27

Favál Music Fest - skvělá akce s několika kapelami, a místo, kde potákáte spoustu přátel i nových známých a hlavně si užijete hodně hodně dobré muziky. A přesně tohle se dělo i 24. 3. 2012 pochopitelně na Favále, tentokrát počtvrté. Pozvání přijalo pět českých kapel, jedna slovenská a dvě až z daleké Francie. O zábavu bylo tedy bohatě postaráno, tak se pojďme podívat, jak se celá akce vyvedla.

Dveře na Favál se otevřely okolo 6. hodiny a už o patnáct minut později začínala přesně podle plánu první kapela, tedy metalcoroví Innervate. Inu, kluci měli dost těžkou začínající pozici, vzhledem k tomu, že většina návštěvníků se dostavila až v pozdějším čase, a tak hráli pro víceméně prázdný sál. Innervate se sice snažili, i tak ale bylo dost jasně poznat, že k dokonalosti jim chybí ještě poměrně hodně zkušeností a cvičení. Ocenila jsem ale čistá kytarová sola a fakt, že na začátek mi to přišlo jako přiměřený, pozvolný start. Z celkového hlediska a ve srovnání s ostatními mě napadá hodnocení „neurazí, nenadchne“.

Jako další na řadu přišli staří dobří Descent Of The Scarlet Skies z Brna. Vtipné je, že jsem je viděla na Favál Music Festu třikrát a pokaždé s jiným zpěvákem. Vždy to ale stálo za to, a tak jsem se těšila, jak se nový zpěvák Filip stihl s kapelou sehrát. Navíc si pro nás DOTSS připravili speciální osvěžení svého vystoupení - na podiu se během celé show vystřídali všichni tři bývalí frontmani, tedy  Jakub (nyní Rattle Bucket), Blackie (Mincing Fury) i současný Filip. To dodalo celému setu potřebnou svěžest a našlapanost, takže na nudu nebo zahálení rozhodně nebyl čas. Dočkali jsme se taky coveru E.T. od Katy Perry, Unrest od Parkway Drive a před tím, než předali žezlo slovenským Head2Down, Blackie s Filipem ještě potěšili posluchače Slipknot coverem songu Sic.

S mírně narůstajícím spožděním se na podium dostavili první zahraniční umělci pro tento večer, tedy HEAD2DOWN, alternative / nu-metal z Topolčan. Teplota se zvýšila na podiu i pod ním, na Favále už bylo něco okolo 200 lidí a nu-metalová smršť mohla v klidu začít. Tak, jak utíkal rychle čas, se i zvyšovala úroveň show, kterou kapely předváděly, a pro fanoušky Korn byli každopádně H2D přijemným povyražením. Ostatně nejen pro ně, zpěvák Fux musel svou energii nakazit každého, kdo se jen přiblížil do okolí několika metrů. Ačkoliv nu-metal není úplně moje parketa, vystoupení H2D mě každopádně zaujalo a pobavilo.

Vzhledem k tomu, že je Favál Music Fest tradičně multižánrový (respektive aspoň v rámci tvrdé hudby), oznámení Modern Day Babylon, tedy djentového tria až z Teplic, nebylo žádným překvapením. Djent je sám o sobě dosti kontroverzní odnoží, což se ukázalo i v reakcích publika na set právě této formace. Pro spoustu byl přechod z energických Head2Down na spíš volnější MDB asi až příliš drastický, a tak zvolili formu odpočinku na baru. Já ale výlet do djentového světa v doprovodu tří djentlemanů docela uvítala a i moje uši uvítaly pauzu od všech screamů a tvrdosti. Technicky snad žádné pochybení nemá smysl hledat, pro mě je každý koncert MDB ve znamení precizních tonů a celkově zvuku na vysoké úrovni.

Energie, kterou jsme během předchozího setu aspoň trochu stihli dočerpat, byla ale rázem pryč, protože na podium nastoupila taktéž brněnská stálice Sic.Engine společně se svou šílenou show. I tentokrát mě jejich vystoupení bavilo, tak jako bych je viděla poprvé. Košile, krev, skvělá hudba, dva zpěváci a na podiu se děje absolutní bouře. Fica má na starosti čistou zpěvovou linku, kterou ostatně ovládá dost dobře, a jeho kolega DreD zase zvládá veškerá screama a ještě šílené pobíhání a válení se po zemi. Když nad tím tak přemýšlím, frontmanská dvojce Sic.Engine je v podstatě jako duo Dr.Jekyll & Mr. Hyde a skvěle je doplňují i jejich spoluhráči. Není pochyb, že celá kapela dává do vystoupení úplně všechno.

No, a při dalších brněnských hvězdách moje úroveň nadšení nijak neklesla, Overhype (společně s DJ Blahecem) nezklamali a ukázali nám nu-metal ve spojení s rapem, dost zajímavá kombinace. Ostatně jejich posluchači (a že jich nebylo málo) se jim za kvalitní vystoupení odvděčili takovým circle pitem a moshpitem, že ačkoliv jsem stála úplně na kraji, kolikrát jsem ani nestihla uhnout. Zpěvák Caiwi je obecně znám jako showman, což každopádně ukázal i na Favále. Zazněly i covery od Limp Bizkit, což jen potvrzuje jistou podobnost s jejich tvorbou. Tak či tak, poslední tuzemská kapela jen dokázala, že místní scéna má 100% co nabídnout ve všech možných směrech.

Se snad hodinovým spožděním okolo půl jedné na podium naběhli, nepočítaje formace ze Slovenska, první zahraniční hosté celého večera, a to Smash Hit Combo a jejich crossover z Francie. Nálada celého večera rostla s každou kapelou a ani u SHC tomu nebylo výjimkou. Miluju francouzštinu a miluju hardcore. Když to někdo spojí dohromady v kombinaci s rapem a ještě to zvládne naživo podat snad líp než na desce, tak asi nemám co vytknout a mohu si to jen užívat. Ne vážně, kdo zůstal během jejich setu bez pohnutí, měl zřejmě v uších špunty. Naštěstí takových na Fávale opravdu mnoho moc nebylo, takže se vzduch za chvilku opět zaplnil potem a skoro davovou hypnozou. Paření ostatně nebylo jen doménou nás fanoušků, SHC se nenechali zahanbit a jejich show byla rozhodně všechno, jen ne statická. Za mě absolutní spokojenost.

Jejich kolegové z Francie, tedy melodičtí Expect Anything, měli před sebou na podiu už trochu jiný pohled. Jak jsem již zmínila, akce nabrala víc jak hodinové spoždění (což se dá pochopit, osm kapel je osm kapel), takže vzhledem k pozdní hodině a odklonění od plánu část lidí už odešla domů, anebo jen unaveně posedávala venku, případně u baru. To byla každopádně škoda, protože EA předvedli něco, co stálo za to vidět. Snad se brzy vrátí znovu a dostane se jim větší podpory, rozhodně si to se svým kvalitním melodickým metalcorem zaslouží.

Tak jako všechny ostatní ročníky, Favál Music Fest byl kvalitní akcí, na kterou je radost jít. Jsem ráda, že i v Brně se sem tam najdou koncerty, které za to opravdu stojí. Díky všem příchozím, organizátorovi i kapelám za příjemný večer.

Fotografie jsou v našem FB albu v tomto odkazu.

Darxie