Report: Asking Alexandria + Blessthefall + Chelsea Grin; Praha - 06.02.2012

08.02.2012 18:45

Kdo: Asking Alexandria (UK) + Blessthefall (USA) + Chelsea Grin (USA)
Kde: Lucerna Music Bar - Praha
Kdy: 06.02.2012

 

V pondělí 6. února se v pražském Lucerna Music Baru odehrálo vystoupení hned 3 zahraničních kapel - Asking Alexandria, Blessthefall a Chelsea Grin. Začátek celé akce byl naplánovaný na 19:30, přičemž klub se měl otevřít půl hodiny předem. Ale již od 4. hodiny odpolední před vchodem do Lucerny netrpělivě přešlapovala první skupinka návštěvníků. Vzhledem k velmi studenému počasí je celkem kuriózní, že už v 18:00 sahala fronta až na chodník před pasáž. Organizátoři byli naštěstí vstřícní a vchod se otevřel o půl hodiny dříve. Když jsem ale vešel, už jsem se ničemu nedivil. Nápis tučným písmem na dveřích - „Dnes vyprodáno / Tonight sold out.“ mě jasně ujistil, že dnes si ještě nějakou tu frontu vystojím. Vše jsem naštěstí stihl a mohl se pohodlně posadit na balkón, abych si počkal na první vystoupení večera.

Jak jsem již zmínil, davy byly všude, a tak i prostor před stage byl nacpaný k prasknutí. Z reproduktorů se nesly melodie skladeb napříč hudebními žánry a publikum se nemohlo dočkat svých oblíbených interpretů. Vše šlo podle plánu. Bylo půl osmé a natěšení diváci začali křičet jméno první vystupující kapely. Stačilo pár vteřin a na půlkruhovité podium naskákala první účinkující formace - Chelsea Grin. Přiznávám, že nejsem příliš velký příznivce deathcoru, ale musím jedním dechem dodat, že rozpálit publikum tahle americká partička tedy umí. Drsné breakdowny tvořené třemi kytarami, basovkou a samozřejmě bicími zněly výborně, a proto ani není divu, že zpěvák Alex Koehler neměl moc práce rozpohybovat publikum pod sebou. Stačilo zakřičet: „Bounce!“ a celý dav poskakoval do rytmu této velice ukřičené hudby.

Podle harmonogramu se druhou kapelou tohoto vydařeného večírku stali nejspíše všem dobře známí Blessthefall. Bylo tomu podruhé, co jsme je mohli u nás spatřit živě, ovšem naposledy tu byli na pozici headlinera - to jen tak na okraj. Většinu playlistu tvořily skladby především z aktuální desky. Něco málo po půl deváté se za doprovodu světel začalo ozývat sborové: „We Are The Saints We Are The Promised Ones!“. Nastalo opravdové probuzení neboli Awakening! Krátce na to, jak bývá zvykem, navázali BTF skladbou Promised Ones, díky níž nás zaplavila neuvěřitelná dávka energie. Poté, po krátkých výzvách o circle pity, oblékli do plné zbroje kytarovou pecku Bottomfeeder! Nechyběl ani menší proslov, a bylo znát, že si to kluci užívali stejně jako my. Dále samozřejmě nechyběly tracky jako To Hell And Back; Hey Baby, Here's That Song You Wanted a další. Po dohrání svéh playlistu sklidili zdrcující aplaus, a zaslouženě.

Vše uteklo jako voda a po deváté hodině začali bedňáci konečně stavět podium pro hlavní hvězdy večera. A Asking Alexandria na sebe nenechali dlouho čekat! Z reproduktorů se ozvala jakási zpomalená verze písně Reckless & Relentless, jež dobře posloužila jako intro, při níž se postupně začali objevovat všichni členové kapely. Dav se mohl doslova ukřičet, když zahlédl Bena Bruce a Dannyho Worsnopa, který všem dal malou lekci screamování, a poté, za prvních tónů songu Closure, vybídl rozdováděnou Lucernu k tanci. A ta se v mžiku roztančila! Chlapci na podiu se však nenechali zahanbit. Byli neustále v pohybu, sázeli hitovku za hitovkou a Danny si velice chválil zdejší prostředí. Všechny zúčastněné vybízel k různým druhům zábavy, které jsou na koncertech tohoto žánru často k vidění. Nechyběl stagediving, stejně jako mosh pity v rozích sálu. Také padla výzva k vytvoření wall of death. Celý LMB se tedy roztáhl, stěny na obou koncích sálu musely praskat, než diváci konečně dostali pokyn ke sražení.

Danny také okořeňoval pauzy mezi písněmi svými monology. Často byly velice úsměvné. Z jeho úst vyšlo například něco jako: „We are very good at drinking! But we are also very good at fucking!“ nebo „He needs a blowjob! Who of these girls give him a blowjob?!“  A návštěvníci byli u vytržení. Snad každý se dal do pohybu při našlápnuté skladě To The Stage, snad každý si zazpíval A Prophecy a myslel jsem si, že mi snad i poteče krev z uší, když sál začal odpočítávat na začátku Not The American Average. Asking Alexandria zakončili svou show písní Morte Et Dabo, přičemž bylo zcela očekávané, že publikum nebude váhat a zavolá si své hrdiny zpět. Večer tak zakončil osvědčený hit Final Episode (Let´s Change The Channel).

Myslím, že této akci jako takové není moc co vytknout. Skvělé kapely a velmi slušný zvuk nemohly snad nikoho ze zúčastněných urazit. Záporem proto pro mě byl snad jen extrémně přeplněný klub a dlouhé fronty na cokoliv... No a co dodat na úplný závěr? Snad jen že každý fanoušek výše zmíněných skupin, který do LMB nedorazil, přišel o výborný zážitek a skvělou podívanou!

Vojta Rydlo (úvod, Chelsea Grin a Asking Alexandria, závěr) + Tomáš Křenek (Blessthefall)

 

Fotogalerie: na naší FB stránce ZDE.