Report: Animals as Leaders + Veil of Maya + Betraying The Martyrs + Structures + Volumes; Praha - 28.04.2012

03.05.2012 20:28

KdoAnimals as Leaders (USA), Veil of Maya (USA), Betraying The Martyrs (FRE), Structures (CAN), Volumes (USA)

Kde: Praha - Rock Café

Kdy: 28. 4. 2012

 

28. duben 2012 – den, na který se pravděpodobně těšila spousta metalových a djentových duší. Do pražského Rock Café totiž zavítali Animals As Leaders se svou progresivní show.

Zajetým zvykem bývá, že každá akce nabírá na začátku drobné zpoždění, takže kdo počítal s tradičním půlhodinovým posunem a přišel tedy pozdě, ochudil se o půlhodinové vystoupení představitelů groove metalu z Los Angeles, kapely Volumes. V dolním sále RC bylo odhadem tak 40 stupňů, nedýchatelno a stěny se otřásaly v základech. To ale odradilo jen velmi málo lidí, takže ačkoliv celou show otevírali, rozhodně si nemohli stěžovat na nepřízeň fanoušků. A ani fanoušci si nemohli stěžovat, kapela totiž předvedla svižnou, povedenou show s nadprůměrným zvukem. Myslím, že svoje loňské album Via, se kterým k nám přijeli, rozhodně nemohli představit lépe.

Další pozice v tomto nabitém večeru připadla na kanadské Structures. Bohužel došlo zřejmě ke změně zvukaře, takže ze skvělého nazvučení jsme přešli k hrůzné kvalitě. Tím pádem celkový hudební dojem mírně utrpěl. Naštěstí to ale Structures dohnali svojí energií a nasazením. Každopádně bylo zábavné sledovat jejich poskakování a ani o „crabcore“ tu nebyla nouze. Hlasový výkon zpěváka Nicka nebyl sice vždy úplně ideální, soudě podle rukou pod podiem jsem však rozhodně nebyla jediná, kdo si jejich vystoupení užil i přes ony drobné nedostatky.

Kdo se nenechal odradit opravdu až příliš dlouhým zvučením francouzské kapely Betraying The Martyrs, udělal dobře. Je fakt, že bych po tak dlouhém nastavování čekala aspoň použitelný výsledek, ten se ale bohužel nedostavil ani tentokrát. Tahle parta z Francie hrála v RC právě před dvěma měsíci v rámci Bonecrusher Fest. Kdo je tedy viděl už podruhé, pravděpodobně ho nic nepřekvapilo - ať už to byly perfektní vokály z úst obou zpěváků, neskutečná energie proudící od pódia, anebo právě nekvalitní nazvučení. Smůla se jim ale tentokrát lepila na paty trochu více: nefunkční mikrofon, spadlá plachta a další technické problémy. Například skladbu Love Lost jsme si mohli poslechnout pouze v desetisekundové verzi. Jinak jsme se ale dočkali třeba věci Because Of You nebo Martyrs. Když nepočítám technické nedokonalosti, tak pro mě byli BTM nejlepší složkou večera.

Velká část příchozích se ale těšila převážně na Veil Of Maya. Podstatné zlepšení zvuku, zvýšení teploty a znovu skvěle zahraný set. V setlistu se střídaly pecky jak z novějšího Eclipse, tak i ze starší tvorby. Moshpity a circlepity se to pod pódiem jen hemžilo a ani kapela nezůstávala vůči energii svých fanoušků chladná. Pánové stíhali nejen zvuk - při kterém bych se ani nedivila, kdyby na baru praskaly skleničky -, ale taky se pořádně protáhli při paření a skákání. Co se týká vypocených litrů potu, jsme si, myslím, na konci nemuseli nic vyčítat. Ale hádám, že tak to na správné akci má být, ne?

No a jako třešnička na dortu, či zlatý hřeb večera, chcete-li , nás headlineři Animals As Leaders pozvali na astrální výlet djentovou galaxií. Oproti předchozím kapelám to byla značná změna - žádný řev, žádný zpěv, jen dvě osmistrunné kytary, bicí (které jsem, abych pravdu řekla, nikterak extra nevnímala) a psychedelická projekce na dvou obrazovkách před námi. Ačkoliv jsem si původně myslela, že se budu nudit, v daný čas mě to ani na sekundu nenapadlo a jen jsem 40 minut plula na djentové mléčné dráze. V tracklistu nechyběly třeba songy CAFO, Somnarium, Isolated Incidents a další. Ostatně, některé skladby jsou právě z RC ve slušné kvalitě nahrané na YouTube, tak si můžete udělat obrázek sami :-).

Po tomto vyvrcholení večera už zbývalo jen pozdravit kapely, koupit merch, rozloučit se se všemi a o pár litrů potu chudší a o pár stovek lehčí se vydat na cestu domů. Myslím, že až na některé technické nedokonalosti se jednalo o velmi vydařený koncert. Díky všem, kteří se na něm podíleli. Kapelám, organizátorům i návštěvníkům.

Darxie