Report: Reel Big Fish + Orange + The JB Conspiracy; Praha - 15.02.2012

16.02.2012 18:32

Kdo: Reel Big Fish (USA) + Orange (USA) + The JB Conspiracy (UK)

Kde: Lucerna Music Bar - Praha

Kdy: 15.02.2012

 

Ve středu večer 15. února, kdy na většině našeho území padal sníh, bylo v pražském Lucerna Music Baru naopak pořádně horko. Po roce se totiž do Prahy vrátili matadoři skapunkové scény, kalifornští Reel Big Fish, již letos slaví 20 let existence! A aby na to nebyli sami, přizvali si americkou pop-punkovou partu Orange a anglickou ska formaci The JB Conspiracy.

Hrát se začalo tak, jak bylo předem avizováno, tedy v osm večer, kdy se do toho pustili londýnští The JB Conspiracy. Tohle jediné uskupení jsem doposud neznal a trochu se bál, aby to nebylo moc pomalé a houpavé. Naštěstí mě pánové po pár tónech přesvědčili o tom, že nudit se rozhodně nebudu. Rychlejší a veselé ska melodie šmrncnuté punkem, za podpory kláves a leckdy až tří saxofonů, ihned dostaly publikum na svou stranu a bylo evidentní, že si to návštěvníci nesmírně užívají. Pomalé pasáže se zde takřka nenacházely, a tak se mohli všichni pohybovat do rytmu a tancovat, jak jen uznali za vhodné. Takže začátek večera se bezpochyby povedl.

Jako druzí přišli na řadu Orange. Jejich aktuální EP Dead Sexy mě vcelku zaujalo, proto jsem byl zvědav, jak že bude tato partička znít naživo. Bohužel přišlo zklamání. Pánové nastoupili nastrojeni, jako by se chystali na maškarní, a přesně tak mi občas připadal i jejich výstup po stránce hudební - zkrátka se mi nedařilo brát je vážně, jenže zde (oproti Reel Big Fish) to jistě nebyl záměr. Frontman vypadal jako člen kapely My Chemical Romance v éře The Black Parade, bohužel však oproti Gerardu Wayovi zpíval o mnoho hůře. Písně celkově zněly, řečeno s nadsázkou, jako dělané podle jedné šablony, přičemž více snad zaujala jen coververze tracku Help od legendárních The Beatles. Publikum během jejich setu vychladlo a takřka nereagovalo na vešekeré výzvy, aby se více zapojilo.

Poté však již přišel na řadu vrchol večera, a to šestičlenná sebranka Reel Big Fish. S nástupem na pódium se ihned teplota v LMB - který se zaplnil z necelé poloviny - zvedla o několik stupňů. Své vystoupení začali pánové s peckou Everything Sucks a začalo být jasné, že celý tento set se ponese ve velkém stylu. Pokud jste z nějakého důvodu na koncertu nebyli a zajímá vás, jaké písně se tu objevily, stačí si vzít výběrovku A Best Of Us... For The Rest Of Us, která vyšla v roce 2010, a převést ji do live podoby. Zkrátka hit vedle hitu. Jen namátkově She Has a Girlfriend Now, Ban the Tube Top, Trendy, Where Have You Been či Don't Start a Band. Na stagi, stejně jako v sále samotném bylo živo a lidé si při poslechu chytlavých melodií a vtipných textů zpívali a byla na nich vidět veselá a uvolněná nálada. (A to nepočítám skupinku cizinců přede mnou, ve které neustály kolovaly jointy...) Kapela si to užívala také, byla stále v pohybu a s úsměvem na tváři. Velký aplaus si vysloužil kupříkladu pozounista, když zahrál motiv Impéria z filmu Hvězdé války. Dalším z povedených výstupů byla skladba S.R., jejíž konec RBF zahráli asi v pěti různých, žánrově odlišných verzích. Zejména death metalové podání mě rozesmálo a dostalo do kolen.

Největší hity si skupina nechala na samotný závěr. Základní set ukončila vypalovačka Beer, coby povinný přídavek pak přišel track Sell Out, díky němuž mnozí tuto kapelu poznali, neboť byl součástí soundtracku ke hře FIFA 2000, a samozřejmě cover Take on Me, v originále od norské trojice A-HA. Rozepisovat se o této akci nějak více je zcela zbytečné, kdo zde byl, tak ví, jak moc vydařené to bylo, a kdo ne, tak toho bych jen zbytečně dráždil. Publikum odcházelo očividně potěšené a nedivil bych se, kdyby většině zněly refrény od Reel Big Fish v hlavě ještě druhý den ráno, jako tomu bylo u mě...

Jonash